Backstage in de Effenaar, nadat Nick Sanders net had opgetreden met Suimasen op Club 3voor12/Eindhoven in februari 2010, zijn de laatste woorden gewisseld met de frontman van Neon Twin. Bij het herinneren daaraan, wordt de draad eigenlijk automatisch weer vanaf daar opgepakt. En dan voelt het alsof enige tekst en uitleg nog verschuldigd is over de break-up van Suimasen. Alweer. En uitgerekend na dat zo goed ontvangen album met die – achteraf – ironische titel ‘Stay.’.
Neon Twin: nieuwe indie uit Eindhoven met Suimasen geluid
Interview met frontman Nick Sanders
Toen Suimasen uitgerekend na het album met de titel ‘Stay.’ (ja, die punt hoort er echt achter) besloot weer uit elkaar te gaan, gingen de twee liedjesschrijvers van de band ieder hun eigen weg. Rob van den Brand verscheen wel eens als co-host in 3voor12/Eindhoven radio waarin hij dan vertelde waar hij mee bezig was. Muzikaal klooien noemde hij het. Het heeft tot dusver nog tot niets concreets geleid. Van die andere gitarist, ook wel de lead-singer van de band, Nick Sanders hoorden wij nooit zoveel. Tot daar opeens de EP ‘From Here To Zen’ verscheen onder de naam Neon Twin. De nieuwe Eindhovense band heeft meer grootheden van andere (voormalig) prominente bands uit Eindhoven binnen de gelederen. Tijd voor een introductie.
Nick, die punt moest erachter. Dat weet ik nog wel toen ik daar een vraag over stelde bij jullie label.
“Haha, ja klopt man. En dan toch weer uit elkaar. Nou ja, Jacco (van Rooij, drummer Suimasen en Alabama Kids, 35007, 7zuma7 en Denvis and the Real Deal red.), en ik zijn wel verder gegaan. We gingen weer de repetitieruimte in, bij TST (Total Stage Technics red.) aan de Havenstraat. Dat was ook de studio van Candybar Planet. Toen ik Murphy (van Ooijen, gitarist 35007 en Candybar Planet red.) liet weten dat Rob gestopt was en ik vroeg of hij bij ons wilde komen spelen, gaf hij aan eigenlijk te willen afbouwen. Toen hebben we besloten gewoon maar eens te repeteren en het klikte meteen. We repeteerden eerst bestaande Suimasen nummers maar al snel gingen we nieuw materiaal schrijven en opnemen. We bedachten dat we er meer mensen bij wilden hebben en toen we hoorden dat Jacques (de Haard, bassist Agua de Annique, Garcia Plays Kyuss en Celestial Season red.) van Rotterdam naar Eindhoven was verhuisd, hebben we geen moment getwijfeld en hem gevraagd. Ik kende hem nog van Celestial Season waar we eerder mee hebben getoerd. Hij speelt van die fantastisch zoemende melodieën onder de gitaarpartijen door.”
En toen was daar Neon Twin.
“Ja, we wilden eerst als Suimasen verder gaan, maar ik dacht: dit is wel echt iets anders, dan moeten we ook een andere naam hebben. En zo laat ik de deur ook nog een beetje open voor Rob om met Suimasen verder te gaan. Hm, ik dacht het afgesloten te hebben, maar blijkbaar toch niet.”
Het typische Suimasen geluid is goed te herkennen op de EP van Neon Twin. Zou dat door jouw stem komen?
“Neon Twin klinkt ook wel als Suimasen. De helft van de band is natuurlijk ook Suimasen. De andere helft was Rob, die staat nog steeds in de koelkast haha… Ik ben wel nog steeds op zoek naar iemand die ook kan zingen want dat doen de andere jongens niet. Die gelaagdheid in gitaren, maar ook zeker in zang, vind ik belangrijk. Rob voelde dat altijd goed aan. Weet je, ik luisterde laatst naar ‘Flow’ (het tweede album van Suimasen red.) en ik snap nu wel waarom mensen ons zo bijzonder vonden. ‘Flow’ is als een tekening, spannend maar heel elementair en kaal. ‘Stay.’. is de ingekleurde versie.”
Wanneer is Neon Twin eigenlijk precies ontstaan?
“Het proces van Neon Twin begon vorm te krijgen na de ontmoeting met Murphy ergens in 2011.”
Schrijf jij alle nummers?
“Ja, ik heb alle nummers van de EP geschreven. Ik zet de ideeën neer en daar geven Jacco, Jacques en Murphy met hun partij dan een onmisbare draai aan. Tijdens de repetities ontstaat dan het eindresultaat. Het is tegenwoordig ook zo makkelijk… Vroeger gebruikten we een viersporen recorder en een microfoon van duizend gulden. Het is nu allemaal veel goedkoper. Je hebt alleen een computer, wat software en een partij goedkope microfoons nodig en je neemt al je eigen album op.”
En de productie?
“Die hebben we ook zelf gedaan. We hebben het zelf opgenomen en geproduceerd. Dat hoor je misschien ook wel haha, maar ik vind dat niet erg. Bij Suimasen was alles altijd zo professioneel en perfect. Alles was zo strak. We konden eindeloos schaven en slijpen, tot we er ziek van werden. Bij Neon Twin hoeft dat niet perse.”
Jullie zouden met Neon Twin op 23 oktober als voorprogramma van Cry Baby Cry spelen in de Effenaar, maar die show is afgelast en daarmee gaat ook jullie optreden niet door. Is er al een andere eerste show? Wat zijn de plannen met live spelen?
“We zijn in ieder geval weer te boeken via Igor van BuroGoGo. Hij deed ook de boekingen van Suimasen. Toen de EP af was heb ik hem weer gevraagd en hij was meteen enthousiast! Een eerste show is geboekt in Deurne, de Effenaar zoekt naar een nieuwe geschikte datum en er lopen nog een paar opties. Maar het gaat wat moeizaam; er zijn wel wat zaaltjes die hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn, maar die zitten vaak al vol tot januari. Daarna gaat dat hopelijk veranderen. De ambitie is ook wel verschoven hoor. Vroeger was het met Suimasen altijd maar zoveel mogelijk live spelen, nu ligt de essentie meer in de liefde voor de muziek. Het moet wel leuk blijven en spelen voor een krat bier en daarvoor helemaal naar een lege zaal in Den Helder rijden, zien we niet meer zo zitten. Daar zijn we wat te oud voor haha. We moeten wel echt wat promotie gaan maken voor de EP, maar daar zijn we nooit zo goed in. Ik ben ook iemand die het altijd graag zelf doet. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Anderzijds kunnen kantoortjes als Muze (het label van Suimasen red.) veel voor je betekenen. Het is net als met een band: samen heb je toch meer kwaliteiten. Ach, misschien moeten we zelf gewoon een releaseparty organiseren voor vrienden, bekenden en geïnteresseerden in onze eigen studioruimte.”
Dat klinkt prima. Dan zijn wij erbij.
“Haha, nou ja, wie weet. We willen de EP gaan gebruiken om optredens te krijgen en ondertussen doorgaan met nieuwe nummers schrijven; een nieuwe single of nieuwe EP uitbrengen en dan naar een eerste cd of plaat toewerken. Maar eerst moeten we wat shows gaan spelen. Ik vind dat je ook pas een band bent als je het ook live kan laten zien.”
Tot slot: heb je nog iets dat je aan de mensen wil laten weten?
“Ja, dan moet je toch altijd zoiets zeggen als ‘Neon Twin gaat voor world domination’ ofzo haha… Nee, ik hoop dat de liefhebbers ons weten te vinden en dat we nog vele moois mogen maken: stemmige nummers met spannende wendingen. Ik luister graag naar nieuwe dingen, naar andere dingen, maar Neon Twin staat wel op zichzelf, los van alle stromingen. Het kan alle kanten opgaan: van een rustig stukje hier, een ruig stukje daar, tot aan… vul maar in.”
De EP ‘From Here To Zen’ van Neon Twin is nu te beluisteren en downloaden via de Bandcamp-pagina van de band.