Piraterij is het thema van Via Ventosa 2012

Onder andere Bombay Show Pig, The Hickey Underworld en The Sugarettes op straatfestival

Tekst: Thijs Portz ,

Vergeet Johnny ‘Jack Sparrow’ Depp en Piet Piraat met hun kolderieke fratsen. Eigenhandig zorgen zij voor een devaluatie van het begrip 'piraat'. Maar de redding is nabij, want voor échte piraten is er Via Ventosa.
Na een jaar afwezigheid, keert het festival deze zomer terug in Eindhoven.
Het enige échte straatfestival van de stad vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. Op 8 juli wordt het gebied rond TAC (Temporary Art Centre) gekaapt door piraten die maar één ding van plan zijn: een mooi feest bouwen. Met een boot, 1.000 papegaaien en veel live muziek.

Het festival en de organisatie
Die boot is een rechtstreeks gevolg van het thema ‘piraterij’. “Met piraten kun je alle kanten op, het is lekker breed,” vertelt Anneke van der Linden, naast Maarten Lammers en Mike Dobber organisator van het festival.
Die laatste is er vandaag helaas niet bij, maar Anneke en Maarten (we mogen Anneke en Maarten zeggen) zijn meer dan bereid om tekst en uitleg te geven over “het leukste festival van Eindhoven.”

Maarten: ”Via Ventosa is het enige straatfestival van Eindhoven met bijna altijd mooi weer, echt een unicum.” Sinds de eerste editie in 2005 heeft Via Ventosa een grote naamsbekendheid en een trouwe schare fans opgebouwd. Die fans hebben het festival vorig jaar gemist.

Waarom er in 2011 geen editie was
Anneke: ”Vorig jaar werd de Ventoseflat volledig gerenoveerd, waardoor de Ventoselaan niet vrij was. Omdat het ook voor dit jaar onzeker was of de renovatie op tijd voltooid zou zijn, vindt het festival dit jaar plaats op de Vonderweg. Maar het festival is en blijft natuurlijk Via Ventosa.”


De editie van 2012
Door uit te wijken naar de straat vóór TAC, vormt de frivool – lila met oker – gekleurde flat dit jaar geen obstakel meer voor de zevende editie van Via Ventosa. Een editie die volgens de organisatoren niet uit kon blijven. Volgens Anneke heeft TAC namelijk erg veel te bieden. “Buiten het feit dat hier 80 mensen op een creatieve manier bezig zijn, willen we met het festival een belangrijke bijdrage leveren aan de cultuur in Eindhoven. Cultuur is namelijk onze missie, of klinkt dat te soft, haha?”


Op het randje, maar voor het té soft wordt, grijpt Maarten in: ”Er zijn nog steeds veel mensen die TAC niet kennen. Met Via Ventosa willen we daar verandering in brengen. Door onze bezoekers aan het festival positief te verrassen, hopen we dat ze de weg naar ons ook later nog weten te vinden.”

Via Ventosa is namelijk meer dan alleen een leuk festival; het is een visitekaartje voor TAC. Er zijn dan ook elk jaar veel “TACgenoten” (creatievelingen die hun atelier/werkruimte in TAC hebben) betrokken bij het festival. Zo worden de posters en het promotiemateriaal door een ontwerper uit het gebouw gemaakt en verzorgen een aantal van hen tijdens het festival de expo-met-noise-performance ‘We Love Trash’.

0-100
Ook de organisatie van het zeer brede kinderprogramma is volledig in handen van TAC zelf. Het kinderprogramma is een belangrijk aspect van Via Ventosa. Het festival richt zich op ‘bezoekers van 0-100 jaar’. 8 juli valt in de zomervakantie en gezinnen met een hang naar avontuur vormen een belangrijke doelgroep. Daarom wordt er dit jaar met de kinderen een echte piratenboot gebouwd, worden er zandforten gemaakt en komt er een veldslag met ballonkogels, beloven Anneke en Maarten ons.

Het programma
Voor mensen van – pak hem beet – 100 is dat misschien wat teveel van het goede, maar zij kunnen zich tegoed doen aan een zeer gevarieerd programma. Via Ventosa slaagt er elk jaar in een keur van veelbelovende bands voor het festival te strikken. Daar is het met Bombay Show Pig, The Hickey Underworld en, uit Eindhoven, The Sugarettes ook dit jaar ruimschoots in geslaagd.

De bekendere bands worden aangevuld met verrassende namen. Acts die bij toeval opduiken of die de organisatie al kent. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld Half Way Station, Sir Yes Sir en Death Rattle. Gevraagd naar hun persoonlijke favoriet zeggen zowel Anneke als Maarten echter meteen: Eddy & The Ethiopians!

Maarten was met een andere act van oprichter Edward (de Eddy uit de bandnaam) Capel bezig toen bleek dat deze niet beschikbaar was. Edward kwam echter met het idee om met zijn ‘Ethiopians’ naar Via Ventosa te komen. Die ‘Ethiopians’ zijn een bont collectief, bestaande uit Ethiopische(!), Surinaamse, Franse en Nederlandse muzikanten. Maarten glundert: Dat wordt echt vet. We proberen altijd voor bands te gaan die op het punt staan om door te breken of waarvan we denken dat dat op termijn gaat gebeuren. We willen niet al te bekende bands, er moet wat te ontdekken zijn.”

“Inderdaad,” gaat Anneke verder, het moeten niet van die grote bands zijn. Er mag best een rafelig randje aanzitten. Dat zit er aan TAC namelijk ook en daar zijn we trots op. Het is hier een soort mix van Berlijn en New York. En – eerlijk is eerlijk – het heeft ook wel een financiële reden,” geeft Anneke toe. “De bands die we hier hebben, kunnen we voor redelijke prijzen krijgen, al moeten we soms wel afdingen.”

De randprogrammering
Behalve de muziek is er op de dag zelf nog veel meer te doen. Toneel, rondlopende acts, een heus 18+ gebeuren (waarover zeer mysterieus gedaan wordt) en avontuurlijke rondleidingen door TAC. “Het gebouw herbergt fantastische dingen die normaal gesproken niet gezien worden. Eén daarvan is onze zolder die veel weg heeft van een explosievenopslag. Het festival stelt ons in staat de bezoekers mee te laten genieten van het pand en alles wat er in plaatsvindt. Tijdens Via Ventosa kunnen mensen zich inschrijven voor een verrassende theaterroute langs deze verborgen schatten van het pand van TAC.

“We gaan niet bedelen”
Het financiële aspect is al even gevallen. Ook dit jaar is het festival weer gratis toegankelijk. Als wordt gevraagd of het niet moeilijk is om een groot festival van de grond te krijgen terwijl er zo hard bezuinigd wordt, vertelt Anneke dat het vooral een kwestie van creatieve oplossingen zoeken is. “Op 30 november 2011 hoorden we dat we onze structurele subsidie per 1 januari 2012 kwijt zouden raken. Dit heeft ertoe geleid dat we afscheid hebben moeten nemen van een aantal betaalde krachten. Gelukkig hebben we van de gemeente Eindhoven wel een subsidie gekregen voor het festival zelf, maar we moeten het dit jaar doen met een kwart van het oorspronkelijke budget.”

Niet alleen heeft de gemeente de geldkraan grotendeels dichtgedraaid, ook het vinden van een sponsor is erg moeilijk. Waar het festival voorheen kon rekenen op een aantal grote sponsoren, lijkt niemand zijn vingers nu te durven branden aan het festival. Door slim te handelen, goed op te letten en gebruik te maken van het eigen netwerk is het toch gelukt om een mooi programma rond te krijgen. En nog gratis toegankelijk ook. “Het is voor ons geen optie om toegangskaarten te gaan verkopen. Wel hopen we dit jaar op een vrijwillige bijdrage van de bezoekers. Maar we gaan niet bedelen,” lacht Anneke.

Op die manier hoopt Via Ventosa ook dit jaar weer zo’n 3.000 tot 4.000 bezoekers naar de Vonderweg te trekken. “Daarvoor hebben we wel veel vrijwilligers nodig. Zonder hen zou het echt niet lukken. Mochten mensen zich op willen geven, graag!”

Via Ventosa vindt plaats op 8 juli 2012 van 14.00 uur tot 23.00 uur. Zie de website van TAC voor meer informatie over Via Ventosa en het Temporary Art Centre. Op de website staan ook links naar muziek van de optredende acts. De organisatie zoekt nog vrijwilligers voor zowel het festival als voor TAC zelf. Liefhebbers kunnen een mail sturen naar info@tac.nu.
 
Gesproken: Anneke van der Linden & Maarten Lammers, op 13 juni 2012,
in het kraaiennest van TAC.