Het genre dubstep bestaat al zo'n beetje tien jaar, maar vooral de laatste twee jaar heeft het sterk aan populariteit gewonnen. Lowlands boekte dit jaar voor het eerst grote dubstep-dj's in de Bravo-tent, waar tot nu toe eigenlijk altijd voor de kleinere X-ray gekozen werd. De Amerikaan Skrillex trekt zelfs zonder een album uit te brengen de Heineken Music Hall vol. Voor Resist werd bewust niet gekozen voor die zaal in Amsterdam Zuid-Oost. "De HMH heeft niet bij de uitstraling die wij zoeken voor dit event", vertelt Nigel Myrando van Vage Gasten. "Het Klokgebouw is een mooie industriële ruimte, die precies past bij de sfeer die we willen neerzetten."
Het lijkt een gok, een groot evenement organiseren zo ver van thuisbasis Amsterdam. Maar Myrando denkt dat Eindhoven juist een logische plek is. "In het zuiden van het land worden veel kleinere dubstep evenementen georganiseerd. Tegelijk is het vanuit Amsterdam ook al in een uur en een kwartier te bereiken met de trein." Los van de eigen show van Skrillex wordt Resist met voorsprong het grootste dubstep-evenement dat ooit in Nederland gehouden is. "Oi is nu op een piek", vertelt Myrando. "Het afgelopen jaar zijn alle Oi! edities uitverkocht. 50Hurtz in de Melkweg vindt pas plaats sinds april, maar de laatste twee edities gingen enorm hard."
De twee Amsterdamse clubavonden zetten de toon voor de sound. Oi staat voor de 'klassieke' dubstepsound, 50Hurtz voor de nieuwe, razendpopulaire lompe variant. Beide stijlen zijn ook in Amerika bijzonder populair. Voor de eerste editie vond de organisatie een slimme oplossing om de concurrentie een beetje uit de weg te gaan. Het feest vindt plaats op een woensdagavond, de dag voor feestdag Hemelvaart. "In Amerika worden voor veel artiesten bedragen geboden die wij hier in Europa niet kunnen opbrengen. Dubstep is daar op een popniveau ingestoken. Net als in de hiphop is het niet makkelijk om artiesten nog naar Europa te krijgen."
Resist moet geen eenmalig evenement worden. De organisatie heeft inmiddels een optie voor december staan, daarna zal geëvalueerd worden. Voor de eerste editie worden twee zalen gebruikt, waarin 7.000 mensen terecht kunnen, al wordt ingezet op zo'n 4.000 bezoekers. Eventueel kan het feest in het Klokgebouw doorgroeien naar vier zalen, met een capaciteit van 10.000 bezoekers. Een ambitieus aantal. "Zelfs in Engeland zie je eigenlijk nog nauwelijks evenementen van dit formaat", zegt Myrando. "Niet alleen in Nederland is het uniek, eigenlijk in heel Europa. We willen dubstep naar een hoger niveau brengen, ook qua productie. Denk aan wat je gewend bent van techno- of hardcorefeesten, inclusief lichtshow met lasers en vuurwerk."