Klokgebouw in Eindhoven: de HMH van het zuiden

Onder andere Flogging Molly, Alter Bridge, White Lies en Marco Borsato naar Brabant

Atze de Vrieze ,

Het Klokgebouw in Eindhoven ontpopt zich langzamerhand tot de HMH van het zuiden. Morgen staat 3 Doors Down er op de planken, later dit jaar White Lies, Alter Bridge, Flogging Molly en Marco Borsato. “Het Klokgebouw is voor ons een nieuwe locatie”, beaamt woordvoerder Marjanne Manders van Mojo. “Onze boekers zijn er gaan kijken er waren erg enthousiast.”

Onder andere Flogging Molly, Alter Bridge, White Lies en Marco Borsato naar Brabant

Het Klokgebouw in Eindhoven ontpopt zich langzamerhand tot de HMH van het zuiden. Dit voorjaar organiseerde concertorganisator Mojo er al een aantal grote shows – Faithless, Slayer & Megadeth – voor later dit jaar zijn al een aantal nieuwe evenementen aangekondigd. Morgen staat 3 Doors Down er op de planken, later dit jaar White Lies, Alter Bridge, Flogging Molly en Marco Borsato. “Het Klokgebouw is voor ons een nieuwe locatie”, beaamt woordvoerder Marjanne Manders van Mojo. “Onze boekers zijn er gaan kijken er waren erg enthousiast.”

De afgelopen maanden heeft Mojo het Klokgebouw getest met shows in verschillende genres. Die uitprobeerfase smaakte naar meer, vertelt Manders. “Het bevalt tot nu toe erg goed. Het Klokgebouw heeft een capaciteit van ongeveer 4.000, iets minder dan de HMH, die op ongeveer 5.500 zit. Het is belangrijk om op meerdere locaties in het land te zitten. Veel concertpubliek komt uit Brabant.” Die spreiding is om meerdere redenen handig. Bands als White Lies kunnen na een show in Amsterdam later in het jaar terug komen voor optredens elders in het land, in dit geval in Eindhoven en Groningen. Bepaalde genres – vooral hardrock en metal – hebben traditioneel veel publiek in het zuiden en oosten van het land.

De toenadering tussen Mojo en het Klokgebouw past binnen een bredere ontwikkeling. De gemeente Eindhoven trekt miljoenen uit om het gebied Strijp-S – waar het Klokgebouw binnen valt – te ontwikkelen tot culturele hotspot. Het zogeheten Natlab, dat ook op het oude Philipsterrein staat, wordt een culturele verzamelplek voor instellingen die zich bezighouden met film, theater en nieuwe media. Ook aan het Klokgebouw is het nodige veranderd, waardoor de locatie min of meer permanent gebruikt kant worden. Eerder werd het gebouw al ingezet tijdens dance festival STRP. “Het Klokgebouw is wel heel anders dan de HMH”, zegt Marjanne Manders. “In Amsterdam is alle techniek voor handen, hier moeten we alles zelf mee naar binnen brengen. Er is wel iets van horeca, maar niet zoals in Ahoy of de HMH.”