Popronde schoolvoorbeeld van ‘de beste dingen in het leven zijn gratis’ Popronde schoolvoorbeeld van ‘de beste dingen in het leven zijn gratis’

3VOOR12/Eindhoven bezoekt Popronde tot ver na middernacht

, Tekst: Koen van Hees en Patric Muris/Fotografie: Paul Verhagen en Patric Muris

Popronde schoolvoorbeeld van ‘de beste dingen in het leven zijn gratis’

3VOOR12/Eindhoven bezoekt Popronde tot ver na middernacht

Tekst: Koen van Hees en Patric Muris/Fotografie: Paul Verhagen en Patric Muris ,

Dit jaar was Popronde weer groots opgezet: 52 acts verspreid over 26 locaties. Na een maand vooruitblikken in ons radioprogramma was het afgelopen vrijdag zover: de grande finale van Popronde ging van start in Eindhoven. Voor iedere muziekliefhebber was er wat wils. Café’s en poppodia waren behoorlijk gevuld en er was veel te genieten.

3VOOR12/Eindhoven bezoekt Popronde tot ver na middernacht

Popronde is een heus festival en dat betekent keuzes maken. 3VOOR12/Eindhoven wisselde locaties af, werd daardoor kletsnat in de stromende regen, maar pikte wel de volgende krenten uit de pap:

The Cosmic Carnival (De Groot)
The Cosmic Carnival speelt in een opvallend klein café, maar dat is dan ook de charme van Popronde. Evenals dat je dwars door de band heen moet lopen als je wil plassen. De band kijkt er niet meer van op na negentien eerdere Popronde-optredens dit jaar. De kroeg is goed gevuld en de band staat netjes in een rij opgesteld. “We zoeken een bassist,” roept zanger Nicolas. Hier wordt gehoor aan gegeven door Ronald, de vaste bassist van de band. Deze band gaat heel creatief om met invloeden vanuit elk denkbaar genre. Denk aan country, latin en een een mini vleugje reggae, maar bovenal frisse popmuziek die het meest doet denken aan The Zutons. Volijke deuntjes met meerstemmige samenzang dus.

Little Things That Kill (Dynamo, bovenzaal – 3FM Serious Talent Stage)
Wanneer ogen worden gesloten, is Go Back To The Zoo met de zanger van Gem te horen. Een IndieRock band dus. Van dit soort lijken er de laatste tijd veel door te breken. De liedjes zitten lekker in elkaar, maar liefhebben is moeilijk. Het komt wat ongeloofwaardig over. Zeker wanneer de zanger op de rand van het podium gaat zitten en met een overdosis theatrale pathos en hard gefronste wenkbrauwen een ballad zingt. “I am on your side tonight.” Dat klinkt toch weer sympathiek.

Bird on the Wire (Bullit)
Dit is (weer) zo’n band dat echt een eigen sound heeft uitgevonden. Roosbeef meets Erlend Øye meets orgel. De band heeft goede voorbereidingen getroffen want er is zelfgemaakte (!) cake en taart voor iedereen. De eigenaar van de Bullit deelt blikjes cola en bier uit. Dit is het ultieme Popronde-gevoel! Buiten staat het twee rijen dik, maar ook voor deze mensen is er nog cake. De jarige Nina houdt met haar glimlach het publiek buiten bezig, en dat terwijl ze drumt en xylofoon speelt. Achteraf blijkt dat ze ook de Facebookpagina beheert. Over multitasken gesproken, dit meisje kan het! Dit zou wel eens een hele fijne luisterplaat kunnen gaan opleveren. Daar wordt inmiddels aan gewerkt horen we na afloop. Houd ze in de gaten, doen wij ook!

So What (Wilhelmina)
“Dit is eigenlijk best een goede band,” zegt een meisje naast me. Eens! De nummers hebben een lekkere opbouw en krijgen net dat stukje meer door de heerlijk rauwe zang (voor de liefhebber: bijna tegen de sound van The Walkmen aan). Het heeft al het leuke van vrolijke BritRock. De mensen vooraan kunnen de teksten al grotendeels meezingen terwijl ze dansen op de muziek. De band komt energiek over en als de jongens van Woot ook wat liedjes meezingen, is het feest op het podium. Als je dan klaagt dat het veel te warm is op het podium, ondanks dat je je sjaaltje nog om hebt, dan mag dat van ons...

Handsome Poets (Dynamo, bovenzaal – 3FM Serious Talent Stage)
“Excuses dat we zo laat zijn,” zegt zanger Tim bij opkomst. De mannen hebben eerder op de avond opgetreden bij dat programma van Matthijs van Nieuwkerk op Nederland 3. Dan weet je dat het de goede kant op gaat met je band. De jongens zijn dan ook in opperbest humeur terwijl ze hun succesverhalen van de laatste tijd vertellen. Handsome Poets zijn van alle Popronde acts misschien wel de band die de kwalifactie Popband het dichtst nadert. De radiohitjes Blinded en Dance The War Is Over staan als een huis en de cover van Shane Shu’s Push Me To The Ground is ook mooi gearrangeerd. Met dank aan repetitieve teksten zijn de andere nummers ook goed mee te neuriën/zingen wat dan ook volop wordt gedaan. De Grote Zaal van Dynamo is in handen van Handsome Poets dat mensen zelfs door de knieën laat gaan en op commando weer op laat staan. Deze band is klaar voor het grotere werk, al moet het debuutalbum dat wel nog gaan bewijzen. Jawel Engeland, wij hebben onze eigen Kaiser Chiefs!

Boef, Flamboyant en een stand-in MC (Effenaar – 3VOOR12NL Hollandse Nieuwe stage)
De Gelogeerde Aap was ziek dus nam Boef Flamboyant (bekend uit de Tilburgse Studio) en een stand-in MC mee. Het kwam wat ongemakkelijk over. Het spelen met je telefoon op het podium is niet sjiek, voor de rest komt de gelegenheidsact aardig uit de verf. Dat is geheel te danken aan de sterke muziek. De act neigt vanavond meer naar dubstep door ontbrekende raps, maar blijft sterk en Flamoboyant mixt het geheel netjes aan elkaar. Wat de gelegenheids MC op het podium deed is ons onbekend. Ook de rol van Boef had veel groter mogen zijn in plaats van druk te zijn met tof willen doen met een witte zonnebril. Volgende keer gewoon weer met z’n tweeën en dicht bij de muziek blijven. Beterschap Gelogeerde Aap!

Guerilla gig (Effenaar – 3VOOR12NL Hollandse Nieuwe stage)
Zoals gebruikelijk wordt Popronde afgesloten met een guerilla gig in de Effenaar. Artiesten spelen daar eigen nummers maar gaan ook gezamenlijk op in één grote jamsessie. Krach, Hunting The Robot, Marlon Penn, Bombay Show Pig, Moonpilot, Birth Of Joy, Automatic Sam en Tim, de drummer van De Staat, zijn allen naar de Effenaar gekomen voor het slotspektakel. Geen enkele naam is vooraf bekend gemaakt en zelfs op de avond zelf lijkt er voortdurend sprake van improvisatie. De samensmelting van muzikanten en instrumenten kent zijn weerga niet en het plezier spat er van af. Het is alleen weggelegd voor de echte volhouders, want de Popronde avond is al lang geweest. Het is 04.00 uur wanneer de lampen aan gaan en de artiesten, die dan nog op het podium staan, besluiten door te blijven gaan. De chaos en het speelplezier voelen als een ode aan de muziek die beantwoord wordt met geklap en een glimlach van het publiek. Popronde brengt ook dit jaar weer de liefde voor livemuziek terug naar de essentie: artiesten die willen spelen, gehoord willen worden en genietende bezoekers die weer en wind trotseren om hun liefde beantwoord te zien.

Popronde Eindhoven gezien op 12 november 2010.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven