Erol Alkan slaat constructieve brug tussen Soulwax en 2 Many DJ’s

Dj blijft solo eenvoudig staande tussen twee absolute headliners

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Erik Jan Sijbers ,

Als je niet beter weet, staat het wellicht wat vreemd: een dj tussen twee acts van formaat. En dan ook nog anderhalf uur de tijd krijgen. Je kunt het aan Erol Alkan overlaten. Ook tijdens de laatste –uitverkochte- festivaldag van STRP.

Dj blijft solo eenvoudig staande tussen twee absolute headliners

GEZIEN:
Erol Alkan, zaal 1, STRP festival, Klokgebouw, 27 november 2011

MUZIEK:
Erol Alkan is een internationale top dj met vele remixen die er toe doen achter zijn naam; onder andere voor Franz Ferdinand, Bloc Party en meer recent de Yeah Yeah Yeahs. Dat hij graag een eigen versie van een single van een popact uitbrengt, is duidelijk, hoewel daar live niet zo veel van te merken is. Liever draait hij vuige en harde electro zonder refreintjes. Er zijn er maar weinig die succesvol de ruimte tussen Soulwax en 2 Many DJ’s in de line up kunnen vullen, maar van Erol Alkan kun je het verwachten. 

PLUS:
Heel veel. Erol Alkan is op geen fout te betrappen. Hij geeft graag wat effecten mee aan de nummers die hij draait, maar hij zal het nooit overdrijven. Alle trucjes zijn functioneel en er is geen enkele overgang die hij minder dan geheel vlekkeloos laat verlopen. Ook al is zijn setlist niet heel erg toegankelijk en prikkelt hij slechts met minimale clubbangers zoals –jawel, wederom- Tiga’s ‘You’re Gonna Want Me’, hij weet het publiek te boeien en binnenboord te houden. De Vlaamse broertjes Dewaele weten heel goed waarom Erol Alkan hun man is. Leuk dat hij ook artiesten van een andere stal op STRP in zijn set heeft opgenomen zoals bijvoorbeeld Zombie Nation met Squeek.

MIN:
Als je zoveel gruwelijke remixen hebt gemaakt beperk het dan niet tot het niveau Chilly Gonzales’ ‘Never Stop’. Het lijkt afgesproken werk te zijn aangezien Soulwax ook al zo zuinig was met hun grootste hits, maar toch wel jammer dat de meest geliefde remixen van eigen hand ongebruikt blijven. En Erol, don’t push your luck door na het meest stuwende gedeelte op het einde van de set de muziek stil te leggen en gewoon weer opnieuw te beginnen met opbouwen.

CONCLUSIE:
Erol Alkan is van de buitencategorie. Tussen twee live acts door de gehele hal overladen vol laten zijn, is pure klasse. Van achteruit de zaal is hij niet eens te zien terwijl het podium vijf minuten voordat hij zijn plaats innam nog helemaal vol stond met een complete live band. Dat het gebeurt in een hoog tempo en weinig laagdrempelig maakt het extra bijzonder. Het is bijna vier uur in de nacht en de voetjes blijven van de vloer. Dat is aan slechts één man te danken.

CIJFER:
8+