De naam spreekt boekdelen: Mixhell

Maar drum off maakt alles goed

Tekst: Tijs Dijstelbloem / Fotografie: Erik Jan Sijbers ,

De eerste keer dat ik Mixhell heb zien optreden was op een RAUW avond in de Effenaar. De drummer van ‘die ene’ metalband zou in Eindhoven plaatjes komen draaien en live mee drummen. De Effenaar was een bond gezelschap van vaste RAUW bezoekers met daar doorheen mannen met lang haar en doodshoofden shirtjes. De eerste groep ging uit zijn of haar plaat; de langharige metalfreaks dropen zwaar teleurgesteld af. Wat zou Mixhell met drum off op het STRP festival doen!?!?

Maar drum off maakt alles goed

GEZIEN:
Mixhell drum off, zaal II, Klokgebouw STRP festival, 27-10-2010

MUZIEK:
Deel I: slappe latin house met fidget kneiters en electro hitjes.

Deel II: Dikke dikke snoeiharde gitaarmuziek die nog het meest deed denken aan Queen of the Stone Age.

PLUS:
Mannen met baarden, tattoo’s, drums, bierbuiken en gierende gitaren. Vette afsluiter van een festival dat zijn weerga, zeker in Nederland, niet kent.

MIN:
Voordat het gitaargeweld losbarst is het ondertussen wel kwart voor zes in de ochtend. En hoe zal ik het netjes omschrijven: het mixtalent van Cavalera (en zijn vrouw Laima Leyton) zijn niet van het zelfde niveau als zijn drumvaardigheden.

CONCLUSIE:
Als dj act heeft het weinig om het lijf. De presentati vorm van het duo oogt ook wat lachwekkend. Witte kekke koptelefoon, flitsende Nikes en fluor opdrukken op de t-shirts. In ieder geval doet niets je denken aan het verleden van Cavalera. Voor veel bezoekers was het ook even slikken wanneer plots het gitaargeweld losbarst. Voor STRP wellicht net te doen maar op, pak hem beet Pukkelpop of Dour, komt dit pas echt goed tot zijn recht. Als het dj onderdeel van de act nog iets spannender wordt gemaakt kan het helemaal niet meer stuk.

CIJFER:
6