Kylfa maakt rauwe Rock ’n Roll met ballen

Maak kennis met de jongste rockband van Nederland

Tekst: Patric Muris/Fotografie: Leon Versmissen ,

De laatste toevoeging aan het Spruitjesrock dossier lost de eerste deelnemer (Hunting The Robot) af als het gaat om groen zijn: Kylfa is met gemiddeld zo’n veertien jaar de jongste rockband van Eindhoven. Misschien wel van Nederland. Ondanks hun leeftijd zijn ze toch al een behoorlijke tijd bezig met het maken van muziek waardoor ze leuke anekdotes hebben. Nog meer bijzonder voor die leeftijd: de zelfspot en ontzettend goede muzieksmaak.

Maak kennis met de jongste rockband van Nederland

Na de release van de EP ‘Kylfa’ en het veelvuldig draaien ervan in ons radioprogramma is het hoog tijd om eens kennis te maken met de band. Eenmaal aangekomen bij het ouderlijk huis van drummer Raven staan daar drie middelbare scholieren. Dat ze nog zo jong zijn, is eigenlijk nergens aan te merken. Het is dat hun jeugdige uiterlijk en het gedwongen afspreken buiten proefwerkweken hen verraadt.
 
Profiel:
Jonge rockband die voor de puberteit al begonnen is met het maken van muziek. Nu zanger Starsky de baard in de keel heeft, kunnen ze nog beter invulling geven aan het gewenste geluid van Kylfa: stevige gitaarmuziek met een rauw randje. Begin dit jaar heeft de band een EP uitgebracht met vier nummers waaronder Moon Boogie waar ook een videoclip van is opgenomen. Met hun interpretatie van Stoner Rock hebben ze al het podium gedeeld met de legendes van Eindhoven Rockcity: The Spades en Peter Pan Speedrock. Atypisch is hun zelfspot en gevoel voor humor.
 
Waar ken je ze van?
Wellicht van de EP presentatie in Altstadt op 18 april. Hun optredens zorgen voor de meeste herkenbaarheid wat ook te maken heeft met de combinatie van sound en  verschijning. Die vergeet je niet zomaar. Starsky ken je misschien van hockeyclub HC Nuenen en Raven mogelijk door het nemen van een verkeerde afslag in restaurant ‘Ons’; als je de toiletten zoekt en opeens in de keuken belandt, dan is het Raven die daar na schooltijd, soms, de afwas doet. Mees is vooral te herkennen aan zijn krullen die hem laten lijken op een, nog jongere, versie van Jasper Erkens.
 
Even nader kennis maken; wie doet wat binnen de band:
Raven: drums
Starsky: gitaar en zang
Mees: basgitaar
Kylfa is overigens het resultaat van een vertaling van ‘vleermuis’ in alle talen. Deze vinden de jongens het tofste. Welke taal het dan betreft, is de huiskamervraag van de vandaag.
 
Gezamenlijke biografie in één goede volzin, hoe is Kylfa ontstaan?
Het nummer Brown Eyes, vereniging Paraplu en de nieuwe relatie van de moeder van één van de bandleden (we noemen geen namen) staan centraal in de vorming van Kylfa. Raven en Starsky spelen al lange tijd bij vereniging Paraplu, die bandcoaching verzorgt, wanneer Mees wordt gevraagd om een stukje van ‘Brown Eyes’ mee te zingen. Ze zijn daarvoor al op zoek geweest naar een mogelijke rol die weggelegd kan zijn voor Mees die met zijn vocalen uiteindelijk welkom wordt geheten in de band. Nu lachen ze erom, want Mees is inmiddels bassist van de band.
 
Omschrijf jullie muziek eens in Jip en Janneke taal:
Rauwe Rock ’n Roll met ballen. Daarmee is het snelste antwoord ooit op deze vraag gegeven.

Welke artiest of welke band heeft de grootste bijdrage geleverd aan alles wat jullie zijn?
Queens Of The Stone Age. En Pink Floyd, maar dat hoor je niet terug in de muziek. Voornamelijk de eerste gitarist van de band, Syd Barrett heeft invloed op de muziek van Kylfa.

En van de nieuwe generatie grote bands?
Them Crooked Vultures, The Dead Weather en Motorpsycho.

En uit eigen stad?
Peter Pan Speedrock, Denvis en Hunting The Robot
 
Wat is jullie hoogtepunt tot nu toe?
Er zijn er meerderen dus er wordt even overlegd. “Spelen in Villa Life waar we Brown Eyes hebben gespeeld.” Ze laten het filmpje zien en moeten heel hard lachen. Niet om een ongemakkelijk gevoel te maskeren, maar uit relativering en het gevoel voor humor dat zwaarder weegt dan de serieuze noot in deze. “Moet je die reacties lezen, hahaha.” Het filmpje en de reacties vind je hiernaast.
“De EP presentatie in Altstadt is ook een hoogtepunt. Die heeft veel positieve reacties opgeleverd. Het is onze eerste echte hoofdshow en iedereen die daar was, is echt voor ons gekomen. Dat is een mooi gevoel.” Uiteraard wordt de EP zelf ook nog even genoemd.

Wat is de dichtstbijzijnde nieuwe mijlpaal?
Met angst voor misinterpretatie wordt geantwoord: “Daar zijn we eigenlijk niet zo mee bezig”. Niet dat de band geen doelstelling heeft, maar ze zijn gewoon heel erg in het hier en nu bezig.

De Grote Prijs van Nederland? Is dat niet iets voor jullie?
Er wordt twijfelend gereageerd. “Wij willen graag bekend worden door onze muziek, niet door een predicaat dat je krijgt als je een bandwedstrijd wint. Dan blijf je vaak ‘dat bandje dat die en die bandwedstrijd heeft gewonnen’. Je ziet het ook bij nationaal bekende artiesten; daar wordt ook nog steeds van gezegd ‘winnaar kunstbende of GPNL’.”
We gaan er nog even over door, begrijpend wat ze bedoelen, maar ook wijzend op de voordelen. Zoals het verkrijgen van een grotere naamsbekendheid, de mogelijkheid om de stad uit te komen en de prijzen die vaak uit studiotijd bestaan. Er wordt nog even over nagedacht. Daar hebben ze alle tijd voor, want deze editie van de GPNL is nog volop gaande.

Wanneer verwachten jullie jezelf voor het eerst in de kleine zaal van de Effenaar?
“We hebben het idee dat dit binnen niet al te lange tijd zou kunnen gebeuren. Klinkt dit nou arrogant? We denken dat we inmiddels wel klaar zijn voor een show in de Effenaar.”
“Ja, maar nog niet als hoofdact” vult Raven aan.
 
Hoe vaak oefenen jullie ervoor om dat te bereiken? En hoe gaat dat?
“Eén keer per week hier op zolder is de standaard. Als we een optreden hebben, spelen we ook nog in een andere oefenruimte waar we meer mogelijkheden hebben. Waar we vooral langer kunnen spelen. Dat is meestal één keer per maand. Hier bij Raven thuis moeten we toch rekening houden met buurtbewoners.”

Wat kunnen we binnenkort van jullie verwachten? Wat mogen we echt niet missen?
“Op 26 juni spelen we op Kids ’n Billies in Nijmegen”. Bij nader onderzoek blijkt dat daar nog een Eindhovense band speelt: Barbabob. Headliner is Black Box Revelation.
 
Hebben jullie nog een boodschap voor onze lezers? Wil iemand zijn moeder de groeten doen of de liefde verklaren aan dat leuke meisje van Biologie?
“Gewoon hard werken en dan komen al je dromen uit”. Dat was ook de boodschap van de band bij Villa Life.
Raven tipt ons te luisteren naar ‘The Gift’ van Velvet Underground. “Het liefst met de tekst erbij”.
Dat deze jongens een goede muzieksmaak hebben, blijkt eens te meer wanneer er door de platen wordt gebladerd. Naast veel internationale klassiekers zien we ook ‘Rum On Board’ (juist ja, die plaat van Woody & Paul) voorbij komen. Wat leuk.
Het interview wordt afgesloten met de volgende opmerking: “Het zou goed zijn als mensen zich eens wat vaker het volgende af zouden vragen: ‘Wat moet ik hier nou weer van maken?!’. Niet alles moet met toelichting voorzien worden besluiten we hierbij. Gezellige jongens die van Kylfa.

Normaal gesproken speelt de band die aan het Spruitjesrock interview wordt onderworpen voorafgaand aan het gesprek, maar door de vergadering bij de buren en de bedtijd van het kleine zusje van Raven (zo Rock ’n Roll dit merkt de band zelf ook op) is er nu een tijdslot afgegeven waarin gespeeld mag worden: tussen 19.45 uur en 19.55 uur horen we Kylfa live. Aangevend veel gewend te zijn, slaan we oorbescherming af. Hadden we beter niet kunnen doen. Een impressie van tien minuten levert de ouders eindeloze moeite op om het kleine huilende meisje stil te krijgen. Deze band rockt hard. Heel hard.

3VOOR12/Eindhoven in gesprek met Kylfa op 20 mei 2010.