Langverwacht debuut LEFT luidt nieuw tijdperk in

“Het is gedaan met aanmodderen”

Tekst: Rachel Sloven ,

Vrijdag 15 mei komt ‘ie uit: ‘The Quest For Fire’. Niet de nieuwste Harry Potter film, maar het debuutalbum van de Eindhovense band LEFT. Dat werd tijd, na zes jaar, drie EP’s én het winnen van de Publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland in 2005. LEFT frontman Ruud van Deventer: “Muziek maken is niet zo moeilijk, maar erachter komen wát voor een muziek je wilt maken, duurt soms even.”

“Het is gedaan met aanmodderen”

“On-Nederlands goed...” “LEFT is een band van wereldformaat!” “Uitstekende live-act, goudeerlijke, energieke en dynamische rocksongs met sterke melodieën." "...constant dat beetje extra wat ze onderscheidt van de honderden gitaarrockbands."

Het zijn slechts een paar fragmenten uit recensies naar aanleiding van het album. Een extra voorraad cd’s persen lijkt geen overbodige luxe. Ruud: “We zijn natuurlijk blij met al die positieve geluiden, maar we halen ons echt niks in ons hoofd. We zullen, net als alle beginnende bands, heel veel moeten gaan spelen en onszelf steeds blijven bewijzen. Anders is iedereen ons volgend jaar weer vergeten.”

 

Hun vier EP’s produceerden ze nog helemaal zelf, maar voor het debuutalbum namen de heren Green Lizard frontman Remi Tjon Ajong in de arm. Ruud: “We hadden een paar keer bij hem in het voorprogramma gestaan, dus we kenden elkaar een beetje. We werden uitgekozen om via B-stage, een ontwikkeltraject voor Brabantse bands, een bandcoachingsproject te gaan doen en besloten dat we door Remi gecoacht wilden worden. Dat was in 2007. Remi is vervolgens een half jaar met ons gaan repeteren en heeft onder andere nummers mee gearrangeerd. Toen we ter sprake brachten dat we een debuutalbum wilden gaan maken, bood hij aan om het te produceren. Hij kende ons inmiddels door en door, dus ergens was het logisch.”

 

Voordat hij zijn tanden zette in ‘The Quest For Fire’, had Remi alleen nog zijn eigen albums geproduceerd. De eersteling in handen van een ‘beginner’. Een hele gok. Ruud: “We hadden meteen vanaf dag één alle vertrouwen in hem. We bewonderden hem als muzikant, dus we gingen ervan uit dat hij ook een goede producer zou zijn. We hadden gelijk. Zonder hem hadden we het niet gered. Hij heeft het beste uit ons naar boven gehaald. Je kunt wel alles zelf willen doen, maar jezelf overstijgen vanuit jezelf is moeilijk.”

 

Bassist Bart van Oeffelen: “Iemand anders kan je over het randje duwen. Die kan zeggen: ‘Dat moet beter.’ Dat moet vetter.’ Zonder producer ben je veel sneller geneigd tot het sluiten van compromissen. Je kunt linksom, rechtsom, dus dan pak je het midden maar. Je bent vooral bezig met het spelen van je eigen partijen en dan ben je al snel tevreden.”

 

Justi Schouten, drums: “Voorheen waren we goed in het rekken van bridges in nummers en voegden we gekke geluidjes toe. Remi haalt niet graag kunstgrepen uit om liedjes interessanter te laten lijken. Het is wat het is en niet meer dan dat. Het heeft geholpen, want hij heeft onze nummers compacter en sterker gemaakt.” Ruud: “Het was voor hem ook een frisse ervaring. Zijn liefde voor muziek was een beetje weggezakt door alle strubbelingen bij Green Lizard. Dit project heeft niet alleen ons, maar ook hém nieuwe energie gegeven.”

 

Na maandenlang zoeken en twijfelen tekende LEFT bij het kleine, nog onbekende platenlabel Dying Giraffe. Ruud: “We hebben eerst een tijd met onszelf lopen leuren. Uiteindelijk kwamen we bij hen terecht en zij hadden er meteen zin in. Iemand die tijd, geld en energie in een nog onbekende band wil steken wint het toch echt van een grote naam die zegt: ‘Oké, jullie naam komt op de CD, maar verder hoef je niks te verwachten’. Platenmaatschappijen investeren niet in kleine bands. Ik sta liever bovenaan de lijst van een klein label, dan onderaan bij een grote.”

 

Voor de single ‘Better Off’ riep LEFT haar fans via Hyves en MSN op, om het nummer te playbacken. Fragmenten van deze inzendingen werden aan elkaar gemonteerd, wat resulteerde in een fraaie clip met inmiddels duizenden hits op Youtube. Ruud: “Een nummer laten playbacken is niks nieuws, maar dat het via community sites gebeurde en dat mensen via de webcam, zonder enige vorm van regie hun bijdrage leverden, was wél nieuw. Het zijn wel bijna allemaal vrouwen trouwens. Niet dat we alleen maar jonge vrouwelijke fans hebben, maar meisjes playbacken eerder voor een webcam dan mannen.”

 

Leven van de muziek kunnen ze niet. Ruud is parttime architect, Bart postbode en Justi volgt een opleiding tot gymdocent en geeft daarnaast drumles. Ruud: “Geld verdienen is niet het hoofddoel van muziek maken. Als je dat voor ogen hebt, dan moet je daar naartoe werken. Je moet je nummers erop toespitsen. Ik heb er liever een baan naast, dan dat ik me in rare bochten moet wringen. Wij gaan helemaal voor LEFT, maar ik ken professionele muzikanten die vijf bands hebben om rond te komen. Zij kunnen nergens vol voor gaan. Dat zou ik niet willen.”

 

Met ‘The Quest for Fire’ liet de band een tijdperk achter zich. Ruud: “We hebben de afgelopen vijf jaar weten te vangen in dit album en nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. We zullen eerst eens gaan toeren en wie weet wat er gebeurt als we straks geplugged worden in Hilversum. Alles ligt open. Waar we over vijf jaar staan zou ik niet weten. Wat ik wel weet is dat het gedaan is met het aanmodderen. We hebben nu een publisher, een label, een manager en een boeker. We hebben zelfs vergaderingen met notulen! We zullen zien waar dit circus strandt. Wie weet is het over een paar jaar ineens tijd voor de ‘moeilijke tweede.’

 

Op vrijdag 15 mei presenteert de band ‘The Quest For Fire’ in café Altstad. Op deze avond zal het drietal flink uitpakken met uiteraard veel nummers van de nieuwe plaat en speciale gasten waaronder Remi Tjon Ajong. De presentatie zal worden afgesloten met een knallende afterparty verzorgd door de Amsterdamse DJ's van Dans Le Rock. Aanvang: 21:00 Entree: Gratis