Biologische hapjes en Goa trance

Krakers laten gemeente zien hoe het wel moet

Tekst: Tijs Dijstelbloem en Frodo de Poortere ,

De gemeente en brandweer zijn bang voor illegale wietkwekerijen en XTC- laboratoria maar de initiatiefnemers van het HCZ kraakpand aan de Vonderweg sluiten uit dat het pand hiervoor gebruikt gaat worden. In het HCZ zijn creatievellingen uit allerlei disciplines en windrichtingen te vinden. De Krakers laten de gemeente zien hoe het wel moet en hielden afgelopen weekend een open dag, inclusief feest.

Krakers laten gemeente zien hoe het wel moet

Het eerste feestje werd afgelopen zaterdag gehouden, zonder noemenswaardige problemen. Er stond zelfs een security man aan de deur. Het feestje ging wel iets langer door dan feestjes in horeca gelegenheden in de stad maar dit was dan ook het openingsweekend. De festiviteiten gingen gepaard met een expositie en allerlei andere activiteiten die al in de middag van start gingen.

Voor de ingang van het HCZ gebouw hadden een aantal krakers tenten opgezet waar bezoekers konden genieten van biologische, kleine gerechten. Die werden geserveerd vanuit een aantal typische krakersbussen. Verder was er voor de liefhebbers een wigwam opgezet. Ter bevordering van de feestvreugde werd hier rond 1.00 uur ’s nachts ook een vuurshow gegeven.

In de hal op de begane grond stond een PA-set waar ambient en daarna drum ’n bass uit knalden. Het was hier niet bepaald druk maar dat kwam gedeeltelijk door de kou. Twee trappen hoger was het feest wel in volle gang en iets groter aangepakt. Daar was ook de beloofde expositie plus een andere hoek waar werd gefeest. In eerste instantie waren er diverse hiphop acts gaande, inclusief live raps, maar na middernacht werden de eerste psytrance platen op de decks gegooid. Helaas werd de aanwezige (gas)laser, een van professioneel kaliber, toen alweer ingepakt. Op muzikaal niveau zat het wel snor. Diverse DJ’s van BoomBats waren uitgenodigd om de mensen in beweging te krijgen. In combinatie met Jupiler bier voor één euro was dat natuurlijk een regelrechte optelsom van succes!

In het verlengde van de bar/feestruimte was een rustiger, grote kamer waar kunst aan de muur hing. Ook was er een soort zweettent uit het Indianentijdperk opgezet. Door de ruimte heen waren diverse projecties en oldschool tv’s met vreemde visuals te zien. Als klap op de vuurpijl had de organisatie enkele beamers op het plafond gericht die met een playstation-controller beïnvloed konden worden. Het resultaat was een verbluffend schouwspel van kleuren en kaleidoscopische figuren die over het plafond van de kamer dansten. In deze ruimte waren ook enkele banken neergezet.

Over het algemeen genomen was de HCZ opendag niet echt te vergelijken met een kraakfeest; De locatie was netjes en opgeruimd, de muziek stond niet al te hard, er was geen sprake massaal drugsgebruik en het geheel was voor een groot deel gericht op de expositie.  

Achtergrond                                                                                                                In Amsterdam heeft de gemeente het goed begrepen. Wil je een troosteloos industrie gebied ontwikkelen dan geef je het eerst vrij aan krakers, kunstenaars en muzikanten. Deze mensen maken van bijvoorbeeld de NDSM werf een hippe plek. Na een aantal jaren neem je als gemeente de zaken langzaam weer in handen en staan hippe bedrijven zoals MTV in de rij voor een plaatsje op een voormalig industrie terrein.

In Eindhoven wil de gemeente de touwtjes liever niet uit handen geven. Midden in de stad ligt het voormalige Philips gebied Strijp- S. Een lap grond met fabrieken uit een periode van 1920 t/m begin jaren 80. Het ene pand zo lelijk dat de sloop ervan niet vroeg genoeg kan beginnen, het andere pand een absoluut cultureel historisch erfgoed. In tegenstelling tot Amsterdam; hier in Eindhoven geen kunstenaars of andere creatievellingen die het gebied eerst op de kaart mogen zetten. Nee. Woningcoöperaties en bedrijven mogen invulling geven aan dit spannende gebied. En vooruit, zo nu en dan een gecontroleerd feestje in het klokgebouw.

Uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen met Strijp- S. Ik ben echter al rijp voor het bejaardentehuis voordat de hele bende klaar is. Maar er gloort hoop voor cultureel Eindhoven. Sinds december is namelijk het HCZ gebouw gekraakt. Schilders, tekenaars, ontwerpers, videokunstenaars, zeefdrukkers, beeldhouwers, muzikanten, een houtbewerker en een striptekenaar hebben nu een atelier in 'HCZ'. Maar ook een kapsalon, yogaruimte, een kledingatelier, circuskunsten en diverse stichtingen zijn er in gevestigd.

Van de 108 mensen die er actief zijn, wonen er 62 permanent. De bewoners zijn studenten van de TU/e en de Design Academy, kunstenaars en enkele gezinnen. Iedereen betaalt veertig euro per maand om allerlei kosten te dekken, van energie- en waterverbruik tot de schoonmaak. Elke gebruiker is lid van Vereniging HCZ. De grote vraag voor iedereen in HCZ is hoe lang ze mogen blijven. De eigenaar, Breevast Vastgoed in Amsterdam, dreigde aanvankelijk de krakers te laten verwijderen. Maar politie en gemeente constateerden al snel dat ze op basis van de kraakwet in hun recht stonden. De bewoners hebben dus voorlopig een stevige stok achter de deur en hopelijk de kans om vaker activiteiten voor anderen te organiseren.