Het is zondagochtend 10.00 uur. We bellen aan bij het ouderlijk huis van Isabel, de bassist van The Sofu Sessions. Na een hartelijke ontvangst met koffie wachten we tot de voltallige band is gearriveerd. “Normaal zijn er ook brownies”. Er wordt altijd goed gezorgd voor de band die na ruim een kwartier helemaal compleet is. Het was laat geworden gisteren. “Tja, we zitten midden in de eindexamenfeestjes”.
Na een kop koffie ziet iedereen er weer fris uit en is het tijd om de oefenruimte in te duiken. Voorheen bekend als ‘de bakkerij’. We kijken een half uurtje toe en zien vooral het creatieve proces dat opvalt. Leuk om te zien hoe de nummers tot stand komen en hoe ieder lid van de band daar zijn bijdrage aan levert. Nadat we daar meer over te weten zijn gekomen pakken we het Spruitjesrock dossier erbij.
Profiel:
Jong onafscheidelijk bandje met een geheel eigen geluid dat muziek maakt op gevoel. Vijf bandleden zorgen samen voor een heerlijke mix van soul, funk, af en toe wat jazz, maar altijd met gevoel. En dat hoor je.
Waar ken je ze van?
Van de vele eindexamenfeestjes wellicht. Of van de aankondiging van Festi Valkenswaard. Ook de behaalde tweede plaats tijdens de laatste editie van Kunstbende is breed uitgemeten. De overtuigend gewonnen halve finale van de Kempenerpopprijs zal je ook niet ontgaan zijn. Of je was erbij of je kon er al over lezen op deze site. 3VOOR12/Eindhoven tipt bij deze The Sofu Sessions als kanshebber voor de titel. De finale is op 19 september.
Even nader kennis maken en ja, dames eerst:
Irene: zangeres
Isabel: bassist
Leon: gitarist
Gijs: toetsenist
Bart: drummer
Gezamenlijke biografie in 1 goede volzin; hoe zijn The Sofu Sessions ontstaan?
“Oeh, die is lastig”. Er wordt gelachen, want met vijf bandleden kun je als collectief een aardige historie hebben. Ook op deze leeftijd blijkbaar. Zo was Isabel voorheen de drummer van een andere band. Ook Leon en Irene leerden elkaar kennen in een andere formatie. Zij besloten toen om er samen vandoor te gaan, de liefde aan elkaar te verklaren en belangrijker nog: om van muziekstijl te veranderen. Een stijl die beter past bij de stem van Irene. Als je haar eenmaal hoort zingen lijkt het niet meer dan logisch. Later hebben zij Isabel benaderd om samen The Sofu Sessions te vormen en daar heeft zij geen nee tegen gezegd.
Bij deze eerste vraag was het nog wat lastig, maar vanaf nu zijn The Sofu Sessions zelf aan het woord.
Omschrijf jullie muziek in ‘Jip en Janneketaal’
“Soul en Funk zoals afgekort in de bandnaam is te gemakkelijk. Wij spelen ons gevoel”.
Ja, dat hebben we zojuist kunnen horen, maar wat als je even geen instrument bij de hand hebt, wat antwoord je dan?
“Organische funk en soul”.
Welke artiesten hebben de grootste bijdrage geleverd aan alles wat jullie nu zijn?
“Dat zijn er zoveel”. Leon licht toe dat er zoveel prikkels zijn van verschillende media; “daar pik je altijd wel wat van op. Of dat nou een muziek DVD is of de muziek onder een reclame die voorbij komt”. Zelfs de gitarist van Pink Floyd heeft hem geïnspireerd. “Dan heb ik het niet over het totaalgeluid van Pink Floyd, maar wel over een bepaald stukje daarvan, in dit geval de gitarist”.
We begrijpen wat je bedoelt. Maar toch, als je een naam zou moeten noemen?
“Dan Dhafer Youssef en Lefties Soul Connection”.
Wat is jullie hoogtepunt tot nu toe?
“Dat zijn er meerderen. Het winnen van de halve finale Kempenerpopprijs kwam als een verrassing. Het niveau was zo hoog waardoor we hadden afgesproken alles te geven om een kans te maken. Dat optreden ging echt heel erg goed en was het beste tot dan toe. Dat weekend hadden we echter nog twee optredens en we zijn in staat geweest om die stijgende lijn verder door te trekken”. De tweede plaats tijdens ‘Kunstbende’ wordt ook nog genoemd. En terecht, want dat is zeker iets om trots op te zijn.
Wat is de dichtstbijzijnde nieuwe mijlpaal?
“Festi Valkenswaard, daar gaan we optreden voor tweeduizend mensen!”. Ook de finale van Kempenerpopprijs wordt naar uitgekeken. Wellicht nog niet zo bekend bij nieuwe generatie bandjes, maar deze prijs is in Eindhoven en omgeving erg bekend en gerespecteerd. De vele ‘Kempenerpop shirtjes’ waren ook The Sofu Sessions niet ontgaan in Pop Ei.
Wanneer verwachten jullie voor het eerst in de Effenaar te staan?
“Daar hebben we al gestaan, de finale van Kunstbende werd daar gehouden”.
Iedereen krijgt dezelfde vragen lichten we toe met een knipoog. En een volgende keer?
“Over een paar jaar misschien. Ligt natuurlijk ook aan de koers die de Effenaar vaart. Wij maken toch wel heel andere muziek dan gebruikelijk”
Hoe vaak oefenen jullie om dat te bereiken?
“Ongeveer één keer per week, drie uurtjes”.
Leon wordt gebeld. ‘Get On The Good Foot’ van James Brown klinkt uit zijn mobieltje. Het werd even door ons verward met ‘Sex Machine’. “Klinkt toch allemaal hetzelfde volgt als verklaring”. Daar is Leon het absoluut niet mee eens. Na een korte onderbreking bestaande uit een masterclass ‘grooves van James Brown’ gaan we weer verder. Nog twee vragen:
Wat kunnen we binnenkort van jullie verwachten? Wat mogen we echt niet missen?
“Nieuw materiaal. Het ligt er al een tijdje, we willen het nu echt graag gaan perfectioneren zodat we ook meer nummers kunnen spelen. Verder nog betere optredens met nog meer showelementen” Daar hebben wij tijdens de repetitie al iets van kunnen zien. Tijdens Kempenerpop zal het voor een groter publiek uitgeprobeerd worden.
Tot slot: hebben jullie nog een boodschap voor de lezers?
“De groeten aan Bootsy Collins” zijn de slotwoorden. Deze ‘vader van de band’ zei ooit op North Sea Jazz: ‘Keep the funk alive’. En dat is precies waar The Sofu Sessions mee bezig is.
The Sofu Sessions in gesprek met 3VOOR12/Eindhoven op 12 juli 2009.