Dat kan wel zijn, maar gezien de veelbelovende aankondiging, (..zullen we op ludieke wijze voor flink wat overlast zorgen...) valt het allemaal toch een beetje tegen. Er staan slechts vijf in het zwart geklede tieners met een tamboerijn op de oprit van het omroepgebouw, vergezeld door een cameraman en verslaggever Bart van Overbeeke van Omroep Brabant. Of wij weten wat de bedoeling is wil hij weten? Nee, wij wachten net als zij op ‘de stoet’.
Die arriveert een klein kwartiertje later als Woody en Paul en drummer Joshua van Iersel al zingend en klappend, met gitaar en banjo het terrein op lopen. Een spandoek met de tekst 'Omroep BlaBla' wordt uitgerold op de grond en ondertussen wordt de blauwe ‘Heet Brood’ caravan van Josine Beugels en Zeline Weideveld geïnstalleerd. Met koud brood vandaag (“geen stroom”) een thermosfles warme thee en eierkoeken.
Woody, Paul en Joshua maken muziek, er wordt eten en drinken uitgedeeld, de tieners dansen en maken lawaai en de Omroep Brabant ploeg gaat ondertussen verhaal halen bij de enige aanwezige afgezant van het FNM. Die wil zich niet bekend maken (“Het gaat om de muzikanten, niet om mij”) en laat aanvankelijk ook weinig los over de actie. “Het is een eerste aanzet. Misschien wel de eerste van velen. De volgende keer moeten we misschien wat het grootser aanpakken, maar we wilden publiciteit voor Brabantse bands, dus dan is dit al iets.”
Overbeeke ziet kans om Woody en Paul wat vragen te stellen. Of zij van het FNM zijn. Nee, dat niet. Woody: Wij komen gezellige muziek maken en een boterham eten. Er zijn er een hoop muzikanten in Eindhoven die behoefte hebben aan een podium als Omroep Brabant. Dat podium is er wel voor volksmuziek, maar niet voor de vele andere stijlen die Brabant rijk is.” Overbeeke merkt op dat het goed is dat ze naar Omroep Brabant zijn gekomen, dat de muzikanten de zender dus wel serieus nemen. Woody: “Natuurlijk, maar andersom zou dat ook zo moeten zijn. Wij hebben niks tegen Frans Bauer en programma’s als Brabant Party, maar er is meer dan dat.”
“Als Brabant Party een voorbeeld van Brabant is, dan ga ik verhuizen naar Gelderland!” roept een van de tieners.. Overbeeke merkt op dat de eeuwige strijd nu eenmaal altijd woedt binnen de mediawereld. Woody: “Klopt, maar soms heb je van die golfbewegingen waarin er ineens commerciële bands en programma’s komen bovendrijven. Dat is al veel te lang niet meer gebeurd, vandaar dat we hier staan.” Overbeeke wil weten of het FNM doelt op zendtijd op radio of televisie. Woody: ”Allebei, als Omroep Brabant maar eens een mix zou maken van alles wat er wordt aangeboden op muzikaal gebied. Dat zou al heel wat zijn.”
De muziek wordt hervat. Of de opkomst toch niet een beetje is tegengevallen, willen wij weten van het FNM. “Nee, helemaal niet. Misschien staan we de volgende keer wel op het mediapark in Hilversum. Er zijn zeker muzikanten in andere steden die strijden tegen de horizontale programmering van de lokale zenders. Van ons zullen ze meer gaan horen.”
Hopelijk wel met meer bands dan, want hoewel de mening van het FNM absoluut wordt gedeeld door 3VOOR12/Eindhoven, doet één bandje toch beetje triest aan. Wanneer zogezegd uit naam van een grote groep muzikanten wordt gesproken, moet er toch op zijn minst sprake zijn van een massale muzikale opkomst. Of het moet zijn dat stiekem alleen Woody en Paul staan te springen om airplay natuurlijk.
Eenbandsactie tegen muzikale verloedering
Opkomst tragisch laag, maar actie toch geslaagd volgens FNM
Vrijdag 15 februari was het zover: Het Front Nieuwe Muziek en haar medestanders verschansten zich voor het hoofdkantoor van Omroep Brabant, om te protesteren tegen het platte muziekaanbod van de zender. “Hoezo mislukt? Jullie zijn er, Omroep Brabant is er. Aandacht is aandacht.”