Het moet zo rond kerst zijn geweest toen de kogel definitief door de kerk was, Club Rembrandt ging er zeker komen en het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat de Effenaar en de Rechter het in de bezoekers aantallen zouden gaan merken. Waar de Effenaar naast dance natuurlijk veel breder programmeert zou het waarschijnlijk voor de Rechter een moeilijk verhaal gaan worden. Ondertussen is het april en de Rechter bestaat nog steeds. Sterker nog, afgelopen weekend stond er een legendarische act, Octave one, tijdens de Simple kick-off party en eind april is het 5 dagen feest want dan viert de club haar vijfjarig bestaan.
Het was dit weekend voor menig dansliefhebber toch al moeilijk kiezen. Naast de Rechter waren er op talloze plekken commerciële en minder commerciële mogelijkheden om een danspasje te wagen. Zo kon men op bezoek gaan bij hardcore dj Vince die zijn verjaardag vierde in een uitverkocht beursgebouw. Een stukje verder langs het spoor was het klokgebouw het domein van fleurige meisjes en stoere jongens die het Nope is Dope feest bezochten. Het is voor mij tot op de dag van vandaag onduidelijk waar de naam voor staat, maar het was ondanks een rommelige aanloop wel stijf uitverkocht met 6000 mensen. Baggie Begovic, Afrojack en een keur aan Nederlandse dj’s - in totaal 28 - moesten de enorme toeloop aan mensen tevreden zien te houden. Na uren in de rij te hebben gestaan belandde men in snikhete zalen waar de drank veel te duur was en er wederom te weinig toiletten aanwezig waren, een immer terugkerend probleem op deze unieke locatie.
Aan de overkant van het klokgebouw - op hetzelfde mooie oude Philips terrein - een geheel anders soort feest. Op het terrein van skatepark Area 51 een nieuw drum 'n' bass concept. Met uitzicht op de spectaculaire ‘mega bowl’ vermaakte zich een handjevol mensen. Het was pas het eerste feest, dus het is nog even afwachten.
In de poptempel waar een aantal weken geleden voor het laatst de moeder van alle drum 'n' bass feesten in Eindhoven voor het laatst gehouden was klonken nu de nietszeggende klanken van Rush. De party organisatie uit het noorden was voor het eerst bij aanvang niet geheel uitverkocht, maar trok nog altijd een zeer behoorlijk aantal mensen. Jaziah, Brian S, Victor Coral deden allemaal erg hun best. Helaas kwam The Flexican niet opdagen en besloot de organisatie om één van de twee zalen dan maar helemaal te sluiten. Blijkbaar was er niemand achter de hand om dit op te vangen.
Via de Vrijstraat belandden we bij Club Rembrandt alwaar het iets minder druk was dan de vorige edities van de nog altijd niet volledig geopende club. En zo hebben we een rondje gemaakt op een doodnormale zaterdag eind Maart in Eindhoven. Je zou het bijna een overkill kunnen noemen maar overal, op een enkele uitzondering na, was het druk. En dan vergeten we gemakshalve nog het Tempory Art Centre, Stratumseind, de Dommelstraat en de Markt waar het even druk was als normaal.
Voorlopig hoeft niemand dan ook nog bang te zijn voor zijn plaatsje in Eindhoven. Het biedt voor de stapper meer mogelijkheden en zo lijkt er een win-winsituatie voor de stad te ontstaan. De stad trekt immers veel mensen van buiten de regio en als deze positieve ervaringen hebben dan komen ze zeker nog eens terug om hier hun geld uit te geven. Het huidige aanbod is dan ook voor een gedeelte danken aan het huidige politieke beleid. Strijp-S wordt op dit moment heel mooi in de schijnwerpers gezet zonder dat er ook nog maar 1 paal in de grond zit van alle nieuwbouw. Voordat dit gehele gebied klaar is zijn we minstens 20 jaar verder. Dat nu dit gebied de landelijke media om de zoveel tijd haalt is natuurlijk schitterende reclame om investeerders te trekken. Het laatste grote nieuws omtrent dit gebied is dat Awakenings naar het Klokgebouw komt in 2008. Als reden geeft de organisatie aan de unieke monumentale pand en het politieke klimaat
Verder is het slim van de gemeente om Extrema een tijdelijke vergunning te geven voor een sloop pand. Dit geeft blijk van visie, een leeg pand verloedert immers de omgeving en dit is nu niet het geval. In de Vrijstraat waar de voormalige Cinema Parisien stond is nu een gapend gat naar het nieuw te ontwikkelen gebied rond de Admirant. Verder staan de voormalige panden van de Bart Smit en Jake’s Music Store leeg. In een relatief korte winkel straat, die ook nog eens voor 40% gedomineerd word door de lelijke gevel van de V&D, geeft dit geen fraai aanblik. Met de komst van Extrema in de Vrijstraat hoor je hier echter niemand over en is het gebied verre van verloederd.
Toch is er nog wel een klein puntje van kritiek, zo mist Eindhoven nog een plaats om echt door te halen. Maar zeer weinig horeca gelegenheden zijn langer open dan vier uur. Voor mensen uit b.v. Den Bosch is het dus niet te doen om naar een concert of een feest in de Effenaar te gaan, tenzij ze niet drinken en met de auto komen of 2,5 uur op een koud station op de trein willen wachten. Een aansluiting op het nachtnet zou dan ook perfect zijn (2008?).
Verder is de verdeling van de nachtvergunning is ook een klein raadsel. Op dit moment zijn de Liquid en de Backstreet in het bezit van zo’n vergunning, later dit jaar zal ook de Rembrandt tot vijf uur 's ochtends geopend zijn. De eerste twee bieden al jaren een trouw publiek een bepaald concept, maar voegen cultureel niets toe. Dit is voor de Effenaar en in mindere mate de Rechter natuurlijk wel het geval, en het is eigenlijk te gek voor woorden dat deze stipt om vier uur dicht moeten.
De gemeente heeft verschillende mogelijkheden voor dit probleem. Zo kunnen ze het aantal nachtvergunningen vergroten voor de binnenstad, maar men zou ook voor het Utrechtse model kunnen kiezen. Hier gaat de deur dicht om vier uur een komt er na dit tijdstip niemand meer binnen. Mensen die binnen zijn kunnen gespreid naar buiten, wat weer voor minder problemen leidt, en de club/ podium beslist zelf wanneer het genoeg is geweest. Het stappen in de stad is vaak gezellig en er zijn weinig onrusten. Als ze er al zijn, dan ontstaan ze wanneer iedereen tegelijk de straat op gaat met een paar borrels achter de kiezen. Het - domme - besluit om de eetgelegenheden al voor de klok van 4 te sluiten heeft tot niets anders dan ergernis geleid tot nu toe.
Als men het Eindhoven van nu vergelijkt met pak hem beet 10 jaar geleden dan is de stad 110% voorruit gegaan. Waar we lange tijd het moesten doen met het carnaval en het Jazz in Lighttown festival bruist de stad nu en is er voor een breed publiek van alles te doen. Buiten de Randstad vind je in Nederland niet zo’n divers aanbod als in Eindhoven en daar mag iedere betrokken trots op zijn.
Eindhoven is hip!
Keuze te over tijdens doorsnee stap weekend
Jarenlang werd Eindhoven gezien als een saaie lelijke stad waar je alleen naar toe moest om goed voetbal te zien. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om van dit imago af te komen en dit lijkt te lukken, Eindhoven is hip!