Het STRP festival, dat van 24 t/m 26 maart 2006 plaatsvindt in Eindhoven, is bedoeld als bindmiddel tussen de kunstwereld en de technologische sector. Organisator Frens Frijns heeft het Strijp-S terrein als lokatie gekozen voor een weekend van elektronische muziekacts, robotica en andere technologische kunstvormen. Dit oude industriegebied van Philips geldt als heilige grond voor zowel muziekliefhebber als techneut. Het gebied, dat jaren in bezit van Philips en afgesloten voor publiek was, wordt nu mondjesmaat vrijgegeven aan de stad. De gemeente ziet in het terrein het toekomstige culturele centrum van Eindhoven en opmstreken. Zo kan Frijns naast sponsoring door de technologische en kunstsector ook rekenen op subsidies van de lokale overheden.
“Het duurt met zo’n grote groep investeerders wel even om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen”, vertelt Frijns aan 3VOOR12. “Maar na drie jaar lobbyen is het gelukt!” Hij had al jaren voor zijn festival dit gebied op het oog, dat een enorm deel van de Eindhoven in beslag neemt. Dit was immers het gebied waar door het bedrijf Philips sinds het begin van de vorige eeuw baanbrekende uitvindingen gedaan werden. De Compact Disc, het cassettebandje, het superieure Video 2000 systeem… allemaal zagen ze het licht op Strijp-S. Waarschijnlijk zijn op het terrein de meeste uitvindingen gedaan in heel Europa. Zelfs Einstein heeft er ooit gewerkt. En niet te vergeten Dick Raaymakers, die op Strijp-S het eerste elektronische album (1957) in de geschiedenis opnam. “De geschiedenis van Raaymakers en Strijp-S en waren voor mensen als Karl Barthos van Kraftwerk een belangrijke reden om te komen. Hij zal tijdens het dagprogramma een lezing geven en eveneens optreden.”
STRP is het eerste festival in Nederland waarbij technologische kunst en muziek een even grote rol spelen. De robotica zijn net zo belangrijk als de muzikale acts. Er staan vijftien robotinstallaties van alle formaten op het festival. Daarnaast heeft interactieve kunst ook een prominente plaats op STRP. Van de 3D-art van Paul Klotz, waarbij de bezoeker invloed heeft op het werk, tot de interactieve laserkunst van Raymond Deirkauf. De muzikale line-up is ook niet te versmaden. Op een van de muziekpodia voert technogoeroe Jeff Mills een speciale DV-jockey set op en geven producers als Mouse On Mars, Joris Voorn en Daniel Wang act-de-présence onder visuele begeleiding van VJ Oxygen. Frijns wil zowel op technologisch kunstvlak als op muzikaal vlak een zo breed mogelijk spectrum bieden op STRP. “Zonder muziek geen STRP, en zonder technologie geen muziek”, zegt hij.
Frijns wil op STRP de technologie dichter bij de leek brengen. Dat maakt het festival ook voor sponsors als Bosch REXROTH en Fontys Hogescholen interessant. Zo ziet Maya Merrington van Bosch Rexroth het festival als de uitgelezen kans om haar sector bekend te maken bij een groter publiek. Het bedrijf is gespecialiseerd in computer-gestuurde aandrijftechnieken. “We willen Eindhoven als kennispoort van Nederland sterker neerzetten met dit festival”, legt Merrington uit. “Onze doelgroep is namelijk ook de jonge student. Die willen we interesseren voor deze sector.” Dat is ook de reden dat Fontys Hogescholen bij STRP betrokken is. “Deze regio heeft een grote technieksector en STRP is een mooie manier om de brug te zoeken met de jeugd”, zegt een woordvoerder. Door middel van posters en flyers wil Fontys de bezoeker attent maken op wat hun hogescholen allemaal te bieden hebben.
Veel interesse dus vanuit de technologische hoek. Maar voor Frijns staat voorop dat STRP een goed feest wordt, met een sterk muzikaal programma en een ware totaalbelevenis zoals die vaak wordt nagestreefd op andere festivals. Als STRP het succes wordt waar Frijns van uit gaat, is Eindhoven een uniek en jaarlijks terugkerend festival rijker.
STRP slaat brug tussen technologie en kunst
Frens Frijns: "Strijp-S historische plaats voor zowel technologie als elektronische muziek"
Het STRP festival dat van 24 t/m 26 maart plaatsvindt op het Eindhovense Strijp-S terrein, is net zo goed een technologieshowcase als een muziekfestival. Organisator Frens Frijns had al een paar jaar dit terrein op het oog mede vanwege het historische belang van de plaats. Met een programma vol robotica, interactieve kunst en elektronische muziek probeert hij een brug te slaan tussen techniek en muziek.