De voorbereiding voor de plaat kon niet beter. Zo’n beetje alle songs werden in de maanden die voorafgingen aan de opnames tijdens optredens gespeeld én met succes ontvangen. Het nieuwe materiaal van het kwartet ontpopt zich in de dertien nummers als het bekende warme bluesbad dat we van King of the World gewend zijn. Toch is het geluid wat verder uitgediept: soms rootsy (Voodoo), dan weer Stax-achtig (Same Old Trouble) of ietwat leunend tegen de betere ballads van Robert Cray of Eric Clapton.
King of the World – Cincinnati
Integere blues vol energie en warmte
Zo’n vier weken na hun recente concert in De Amer vertrokken Erwin Java, Govert van der Kolm, Ruud Weber en Fokke de Jong naar Cincinnati. Met een stapel songs toog King of the World naar Ohio, waar de groep samen met de Nederlandse producer Erwin Musper aan het werk ging. Het resultaat verschijnt komend weekend als Cincinnati.
De kers op de taart van Cincinnati is zonder meer de toevoeging van blazers; een bijdrage waar vooral de in Assen geboren gitarist Erwin Java heerlijk de muzikale dialoog mee aangaat. Govert van der Kolm schittert in World On Fire op z’n Clavinet, terwijl ook Ruud Weber in dat stuk zijn vocale kwaliteiten volledig benut. Fokke de Jong - van oorsprong Zuidlaarder - legt daaronder die heerlijke shuffle, maar kan ook in Heart and Soul klinken als Levon Helm in zijn beste dagen.
De enige cover van de plaat, Life In The Fast Lane, klinkt als een hybride versie van het Eagles-nummer en Joe Walsh’s Rocky Mountain Way en leunt op de stevige baspartij van Weber. Het prijsnummer van de plaat is No Way Out, een bewogen blues die deze van zelfvertrouwen blakende cd niet beter kan afsluiten. Hoe een stemmige pianopartij zich ontwikkelt naar die korte, maar krachtige solo Java en trompetpartij van John Zappa. Waanzinnig gedaan, met geen noot teveel.
Had de groep deze plaat ook niet in Nederland kunnen opnemen? Wellicht, maar de reis naar Amerika en het verblijf in Ohio is voelbaar aanwezig, terwijl het vakmanschap van Erwin Musper het onderste uit de muzikale kan heeft gehaald. Het zijn voorbeelden van een succesvolle optelsom die, samen met het sterke songmateriaal, deze cd tot de beste van King of the World tot nu toe maakt.
De muziek van de band geeft sterker dan ooit tevoren het gevoel op een freeway of rijdende trein te zitten, waarbij iedere song een afslag of station vertegenwoordigt. Blues die letterlijk in beweging blijft. Cincinnati bevat integere blues vol energie en warmte, die de lat voor een opvolger erg hoog legt.