The Indien sluit morgen met een thuiswedstrijd de clubtour af. Na optredens in Haarlem, Arnhem en Groningen staat de groep rondom Rianne Walther in PAARD. Bijzonder? Na een periode van stilte, introspectie, hier en daar een optreden en met ‘Born Again’ en ‘Be Yours’ een knallende comeback toch wel een beetje. De frontvrouw die weer terug in eigen stad is, neemt enthousiast de telefoon op en vertelt over de afgelopen periode en toekomstplannen.

“De clubtour was tot nu toe heel erg leuk, het smaakt naar meer.", begint Rianne. "Het is leuk om te zien dat er toch constant weer mensen komen kijken die je niet kent. Als je begint met muziek maken komen vooral vrienden en familie, maar voor hen zijn steden als Groningen en Arnhem iets te ver. Dan merk je dat genoeg andere mensen het leuk vinden om te komen, dat is waar je het voor doet! We hebben dan ook heel veel zin in morgen.”

Nog een nacht slapen, en dan staat haar The Indien in PAARD. Zeker niet voor het eerst, maar Sniester 2021 voelt als lang geleden. “PAARD is wel iets meer een thuiswedstrijd. Maar ik heb het gevoel dat er ook hier weer veel nieuw publiek bij zit, dat vind ik heel leuk.”, vervolgt Walther. “En het is ook meteen een van de grotere zalen in de tour. Het gaat heel vet zijn om dat, laten we dat maar alvast zeggen, waarschijnlijk uit te verkopen en voor een volle zaal te staan” (er zijn nog laatste kaartjes, red.).

Met de nieuwste single ‘Be Yours’ gaat de groep alle radiostations langs. De plaat is uitgeroepen tot TopSong bij Radio 2 en OORKONDE bij Radio Veronica, en de oorwurm heeft zijn weg naar meerdere afspeellijsten gevonden. Kortom, The Indien is weer terug. “Dit hadden we niet verwacht. Laten we eerlijk zijn, het heeft ons verrast. Dat dit zo erg werd opgepikt, en mensen direct gingen supporten en het oprecht heel vet vinden. Het klinkt stom om dat te zeggen, maar op een gegeven moment weet je niet wat gaat werken, wat mensen leuk vinden. Je gaat vooral maken wat je zelf leuk vindt, het is logisch dat niet iedereen dat vet vindt. Maar wat ‘Be Yours’ heeft gebracht is echt waanzinnig, een eer om de radio’s langs te gaan. Ik ben heel blij dat wij er weer zijn.”

En het is niet zomaar een nummer, legt de singer-songwriter uit: “Het is een heel persoonlijke song voor mij. Die heb ik in mijn eentje op de bank geschreven. Het was tijdens de pandemie. Ik had er geen doel mee, was gewoon blij met de song want hij was voor mij en heeft mij geholpen. En nu is het toch vet dat mensen hier steun aan hebben en het mooi vinden, dat is een groot compliment.”

Begin 2020 liet The Indien na een periode van stilte wat van zich horen met twee releases. En toen was er weer even niets tot het toepasselijke ‘Born Again’. Rianne legt uit hoe dat kwam: “We hadden vijf, misschien wel zes jaar geleden getekend bij een Brits platenlabel. We hebben met toffe producers en co-writers heel lang in de studio gezeten. Twee jaar lang heel lekker muziek gemaakt, we stonden klaar met ‘Blame You’ en ‘Longtime Lover’. Maar toen, ja, toen ging de wereld op slot. Wij moesten een ‘comeback’ maken, en dat is helemaal niet handig als je niet kan promoten. Dat momentum waren we kwijt.”

“Dat was moeilijk.”, vertelt de frontvrouw. “We waren daarvoor al best lang dingen aan het maken, niet live aan het optreden. Optreden vind ik een van de leukste dingen om te doen, jouw muziek en de reacties daarop met je publiek delen. Achteraf heb ik wel onwijs veel geleerd. Dichtbij jezelf blijven, eerlijk zijn, vragen aan jezelf stellen. ‘Be Yours’ kwam echt als een waterval, ik heb er helemaal niet veel aan moeten tweaken. De liedjes die eraan komen had ik niet kunnen schrijven als ik alleen maar live had gespeeld. Door de rust en tot jezelf komen ga je liedjes schrijven die heel persoonlijk zijn. Daar ben ik ook wel dankbaar voor.”

Er komen dus releases aan: “Er ligt best wel veel klaar, we hebben een luxeprobleem, we kunnen kill your darlings doen. Dat komt helemaal goed. Ik kan alleen nog niet precies vertellen wanneer we gaan releasen.” En live staat in ieder geval ook Hipfest (16 juni, Scheveningen) op de planning: “We zijn net iets te laat met onze releases voor het festivalseizoen. Maar er komen zeker nog een aantal festivals bij, dat is heel leuk. En ik hoop in het najaar ook weer een tourtje.” Maar nu eerst op naar PAARD. Het plan: “We spelen heel veel nieuwe liedjes, ook liedjes die nog moeten uitkomen. Tot nu toe is de reactie daarop heel goed, dat is echt onwijs leuk.”