Het is grauwe dinsdagavond. Tegenover ons zit een opgetogen Nynke Hut, dit keer met roze geverfd haar. We kennen haar onder andere als gitarist en zangeres van het punk-drietal CooCoo en het cover-duo Red Lipsticks. Tegenwoordig speelt ze ook mee in de band van Wendy Moore. Daarnaast is Nynke ontzettend betrokken bij de Haagse scene. Als muziekdocent en bandcoach bij Ready To Play en muziekschool Rijswijk kijkt ze vol trots hoe Haagse acts zich ontkiemen en verder ontwikkelen. Onder het genot van een biertje, spreken we elkaar in Musicon: een van de plekken waar volgens Nynke te weinig waardering voor is in Den Haag.

Naam
Mijn volledige naam is Nynke Zwanet Hut. Eigenlijk hebben alle kinderen van mijn gezin - mijn broers en zussen - een Friese naam. Mijn voornaam is een Friese naam, want je schrijft het met een ‘y’. Eigenlijk is daar geen reden voor, mijn moeder vond dat gewoon mooi. Mijn ouders zijn niet Fries, we komen niet uit Friesland, maar we hebben wel allemaal een Friese naam. Mijn tweede naam is Zwanet omdat ik vernoemd ben naar mijn overgrootmoeder en mijn tante, want die heten Zwanet en Zwaantje.

Geboortedatum en -plaats?
Ik ben geboren op 25 augustus 1993 in Schuinesloot, maar eigenlijk spreek je dat daar uit als ‘Schunesloot’. Het is een plaatsje in Overijssel, in de gemeente Hardenberg. 

Heb je huisdieren?

Ja. Ik en mijn vriend hebben twee katten. De ene heet Brutus en de ander heet Obi. Maar eigenlijk krijgen ze constant andere namen. Dat is vast herkenbaar voor kattenliefhebbers. Brutus noemen we vaak ‘Mannie’. Toen Obi erbij kwam hadden we dus ‘Mannie’ en ‘Kleine Man’, wat Brutus automatisch ‘Grote Man’ maakt. We noemen ze ook vaak ‘The Dudes’. En tegen Obi zeggen we vaak “hallo-bi”, maar dan wel 4 octaven hoger. Ik ben echt wel een crazy cat lady. Ik hou echt heel veel van katten. 

Wat doe je aan sport?
Ik wil altijd wel meer aan sport doen, maar eigenlijk doe ik er te weinig aan. Twee maanden geleden ben ik weer begonnen met hardlopen. Dan begin ik gelijk weer veel te fanatiek, dus ik kreeg meteen weer een blessure. Sindsdien heb ik dat niet meer opgepakt. Als het mooi weer is, hou ik ook wel van rolschaatsen. Voornamelijk dat je van die kunstjes doet. Zeg maar zoals kunstschaatsen, maar dan op rolschaatsen. Dan probeer ik van die pirouetjes enzo. Gaat nog niet heel goed. Maar het is wel leuk…als je het kan dan! Je gaat wel veel op je bek.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben heel enthousiast. Dat krijg ik ook veel van mensen te horen. Dat pakt ook zeker goed uit in het lesgeven wat ik doe. Soms voel ik me echt een soort cheerleader bij mijn leerlingen. Dus dat is wel echt een goede gewoonte van me.

Wat is je slechtste gewoonte?
Dat ik heel veel plannen maak en er dan niet aan begin. Ik kan echt ontelbaar veel doelen stellen en plannen maken en dat ook met mensen delen, zo van: “Yo! Ik ga dit doen! Iedere dag!” Maar daar komt dan helemaal niks van terecht. Ik heb ontzettend last van uitstelgedrag.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik heb dus niet echt één actie waar ik me heel erg voor schaam. Het is meer zo dat ik me voor alles en nog wat kan schamen. En dat is echt super vermoeiend. Het slaat ook helemaal nergens op, want het zijn helemaal geen grote dingen. Als ik aan ieder klein dingetje voor ik me voor schaam gehoor zou geven, dan zou dat gaan groeien als onkruid. Dus ik probeer eigenlijk altijd het volgende met mezelf af te spreken: als je je ergens voor schaamt, fix het dan of laat het gewoon gaan. Vaak doe ik gewoon dat laatste.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat niet zo vaak dingen bezorgen. Maar ik ben eigenlijk altijd wel met mijn haar bezig. Dan verf ik het weer in een of andere gekke kleur, zoals nu (roze). Ik ga ook bijna nooit naar de kapper. Als het geknipt moet worden, dan doe ik dat ook altijd zelf. Dus het liefst laat ik dan haarproducten bezorgen. Want dan kan ik gewoon weer een hele tijd vooruit.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik heb mijn wekker op mijn mobiel staan, dus je zit na het uitzetten toch snel aan je mobiel gekluisterd. Het eerste wat ik dan doe, is dan toch wel berichten en socials checken. Daarna maakt mijn vriend of ik ontbijt. Dat wisselen we altijd af. Daarna kijken we samen tijdens het ontbijten het nieuws of een aflevering van een serie die we aan het kijken zijn. Ochtenden betekenen vrije tijd voor ons. Mijn vriend is ook muziekdocent, dus wij werken beide in de avond. Dus in ochtend zijn we altijd een beetje aan het chillen.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Dat vind ik dus een hele moeilijke vraag. Ik heb er zeker over nagedacht, maar ik heb niet echt een favoriete plek in Den Haag. Ik vind Den Haag gewoon überhaupt een hele fijne stad. Dat komt ook echt door de mensen die ik hier heb ontmoet en alle kansen die ik hier krijg. Dit is sowieso mijn favoriete stad uit de steden waarin ik tot nu toe heb gewoond. Vertel maar niet aan Rotterdam dat ik Den Haag een leukere stad vind.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Den Haag noemt zich altijd de ‘popstad’ van Nederland. Of de ‘rockstad’ van Nederland. Of De ‘muziekstad’ van Nederland. Of hoe ze het ook maar willen noemen. Maar ondertussen kampen alle gratis evenementen met heel veel problemen. Voornamelijk met subsidies en sponsoren krijgen. Ik vind dat best wel bizar. Sinds ik hier een beetje meedraai, zie ik dingen alleen maar kleiner worden. The Life I Live gaat dit jaar kleiner door. Schollenpop kon vorig jaar niet doorgaan. Parkpop gaat niet meer door. Dat heeft heel veel met financiën te maken en dat vind ik eigenlijk niet kunnen. Zeker als je jezelf wegzet als dé popstad, moet dit gewoon echt wel anders kunnen.

Wat is je stamkroeg?
Die heb ik dus niet echt. Ik ben überhaupt niet vaak in de kroeg te vinden tenzij er live-muziek is. Ik ben helemaal weg van live-muziek. Dan ben dus bij de Zwarte Ruiter, Paardcafe, Musicon. Maar om er nou één te kiezen…dat kan ik niet echt.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik denk dat Ready To Play voor heel veel muzikanten en bands belangrijk is. Er zijn zoveel mensen daar begonnen en zich daardoor hebben kunnen ontwikkelen. Dat vind ik gewoon echt heel vet. Ik vind het ook heel gaaf dat ik deel uitmaak van dat team. Het is een superfijn bedrijf en iedereen is super dedicated om ervoor te zorgen dat muzikanten zich daadwerkelijk kunnen ontwikkelen. Ik vind dat prachtig om te zien.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Ik ben echt helemaal fan van de nieuwe single van The Indien. ‘Be Yours’ heet het. Een echte banger. Verder vind ik het heel leuk om te zien dat Ivyvox zo lekker bezig is. En ja, ik hou ook wel gewoon van Goldband.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Ik val in herhaling, maar eigenlijk toch wel weer dat Den Haag zich de ‘popstad’ van Nederland noemt. Als een Haagse act echt groot wordt, dan wordt het helemaal de hemel in geprezen. Maar al die kleine toffe plekken waar mensen zich konden ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld de samenscholing, moeten dan dicht. Of als ik kijk naar die gratis festivals die het zo moeilijk wordt gemaakt, dan denk ik toch echt ‘ja, dan is die titel ‘muziekstad’ toch zwaar overschat.’ Daarnaast zijn er ook hele vette andere plekken in Nederland waar muziek wordt gemaakt. Den Haag is zeker niet de enige grote factor die muzikanten aflevert. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
In hoor in de wandelgangen nogal wat negativiteit over Musicon. Mensen vinden het maar een donker hol met stoffige oefenruimtes. Maar ik vind dat Musicon onderschat wordt. Tijdens de corona crisis hebben zij zich helemaal vernieuwd. Ik vind het heel vet dat ze allemaal nieuwe podiumlichten hebben. Alle ruimtes zijn volledig vernieuwd. In iedere ruimte zit nu een raam. Ze zijn keihard bezig geweest en ik vind dat het flink verbeterd is. 

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel eens een keer in de schoenen van Billie Eilish willen staan. Ik denk dat het echt mega-overweldigend is om zoveel succes te hebben en ik ben benieuwd hoe zij daar mee omgaat. Ik ben ook wel benieuwd of ik daarna zou denken “oh dat lijkt mij ook wel wat” of dat ik denk “nou voor mij liever niet”.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Gelukkig lig ik ‘s nachts niet heel veel wakker. Vroeger kon ik best wel veel piekeren, alleen dat is nu naar overdag verplaatst. Daar ben ik dus voor als nog niet van af. Maar stel het is al laat, 2 uur ‘s nachts ofzo, en ik moet er om 6 uur uit, dan ben ik zo bezig met de gedachte dat ik écht moet slapen, dat ik gewoon in m’n rust kom. Net alsof mijn lichaam dan te veel druk voelt. Dan ik kom ik niet in diepe slaap. Voor je het weet gaat de wekker dan weer. Dat zijn de enige momenten dat ik echt wakker lig.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
‘Gravity’ van John Mayer. Maar dan wel live versie in de Nokia Theatre in Los Angeles. Ik vind dat echt een hele vette versie. Hij heeft het nummer ‘I’ve Got Dreams’ van Otis Redding in het intro verweven. En ik vind het heel mooi gevonden omdat te verwerken in zijn eigen nummer. En die gitaarsolo vind ik he-le-maal te gek.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Een collega van mij raadde de band Turnstile aan. Het album ‘Glow On’ heb ik nu wel een aantal keren op repeat gehad. Ik vind het echt heel erg vet. Verder luister ik ook heel graag naar Lizzy McAlpine. Dat is weer compleet wat anders. Ik ga binnenkort naar een concert van haar. Daar heb ik heel veel zin in. Ik luister de laatste tijd ook veel naar WIES. Ze hebben nu hun derde single van hun nieuwe plaat uit en ik vind die drie singles echt al helemaal te gek. Ik ben heel benieuwd naar de plaat. Wat dat betreft, ligt het wel allemaal ver uit elkaar.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik heb niet echt een guilty pleasure. Ik ben vroeger wel echt megafan geweest van Justin Timberlake. Dat zet nog wel eens aan en dan ga ik helemaal uit m’n plaat. Maar het is niet dat ik dat echt verberg. Ik denk dat de meeste vrienden van mij wel weten dat ik daar groot fan van geweest ben. Het is ook niet zo dat ik naar nog veel naar luister hoor.

 

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb een neus piercing en een navelpiercing. Verder heb ik geen tatoeages, al roep al van m’n vijftiende dat ik dat wil. Ondertussen ben ik bijna dertig, dus ja. Één keer ben ik wel dichtbij geweest. Ik had een afspraak voor een tattoo, en toen heb ik die een week van tevoren toch afgezegd. Ik was er toch niet helemaal over uit. En dat blijf ik maar hebben. Ik vind tatoeages heel gaaf, maar ik ben er steeds niet over uit wat ik nou eigenlijk wil, en dan denk ik dat je het beter niet kan doen. Ik denk wel áls ik er eenmaal aan begin, dat dan wel het hek van de dam is. 

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat gaat wel echt super ver terug. Het eerste wat ik me kan herinneren zijn van die cassettebandjes van Disney. Ik was helemaal weg van Pocahontas, dus daar kreeg ik een cassettebandje van. Ik heb echt ontelbaar veel Cd's van K3. De eerste LP die ik zelf echt kocht, dit was op de rommelmarkt met mijn moeder, was de self-titled album van Van Halen. Die staat nog wel in de kast. Maar al dat van vroeger, zeker de cd'tjes die ik toen kocht, wat meestal van die "hit bundels" waren, heb ik allemaal niet meer. 

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Ik heb wel echt een persoonlijke hekel aan Train. Ook wel echt aan Robbie Williams. Tja, Madonna, ja, daar ben ik ook niet weg van. Maar ja, zwijgen? Ze maken andere mensen wel blij met hun muziek, maar ja, mij niet. 

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Dat kan eigenlijk wel van alles zijn. Ik heb niet een voornaamste bron. Ik kan een film kijken, en dat er dan een thema is waarvan ik denk 'wow, hier wil ik iets over schrijven'. Of dat ik muziek luisten en denk 'wow, dit is vet. Dit wil ik ook maken'. Of simpelweg een gesprek in de trein. Eigenlijk alles wat je raakt of iets met je doet, dat zet aan tot inspiratie. 

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Nou, ik denk van wel. Ik hoop het ook wel. Ik heb het hier echt heel erg naar m'n zin. Ik wil wel graag nog veel meer zien van de wereld, veel reizen. Maar ik weet niet of ik echt de behoefte heb om in een ander land te wonen. Den Haag heeft voor mij gewoon alles. Binnen Nederland hoef ik niet echt naar een andere stad te zoeken. 

Doorgeefvraag van Alina Valentina: Wat voor muzikaal project heb je altijd al willen starten, maar heb je nog niet gedaan? En waarom dan niet?
Ik zou echt graag een keer een project starten waarin ik een compleet andere kant van mezelf kan laten zien. CooCoo was vooral wel stoere zang, en ook vrij laag. Wat sommige mensen waarschijnlijk helemaal niet van mij weten is dat ik ook vrij hoog kan zingen. Daar zou ik wel wat mee willen doen. Ik hou ook heel erg van popmuziek. Ik zou het vet vinden om een act te starten waarbij ik alleen zing, meer om pop draait en waar kwetsbare nummers in zitten. Dat het even compleet iets anders is dan CooCoo, wat gewoon punk is. Ik hou er de laatste tijd van om naar producties te luisteren en te denken 'hey, wat vind ik nou zo interessant aan deze specifieke productie.' Ik ben er achter gekomen dat het wel vaak de synthesizers, toetsen en key-achtige muziekstijlen zijn. Ik wil het meer om productie laten draaien. En waarom heb je dat nog niet gestart? Aaaah!!, omdat ik altijd dingen verkondig 'Aaaah dit ga ik doen' en het niet opstart. Het is mijn uitstel gedrag. Ik kriebelt wel echt. Dus wie weet komt het een keer aan. Ik ben sowieso bezig met dingen te schrijven, maar het gaat nog niet helemaal de pop kant op. Het is moeilijk. Ik hou gewoon echt heel veel van rock muziek. Dus dat komt er dan altijd in voor. Altijd. Wéér geen popmuziek! 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hier ben ik wel benieuwd naar. Als je Den Haag in z'n geheel zou kunnen optillen, en zou kunnen verplaatsen naar een compleet ander land en/of klimaat, waar je dan zou willen dat Den Haag zou zijn? 

Nu we toch even jouw aandacht hebben...