In september namen we afscheid van de zomer van 2022. De tijd van vallende blaadjes, pumpkin spice en jassen is weer aangebroken. Gelukkig heeft dat Haagse artiesten er niet van weerhouden om nieuwe muziek uit te brengen. Zoals elke maand is hier weer een overzicht. Met The Indien, Jack the Owl, Meyendel en meer.

AVA NOVA X OONA

Opening Up

"Twee hele blije meitties willen jullie bedanken voor het luisteren naar onze single Opening Up" lezen we op de Instagrampagina van Ava Nova. Het nieuwe 'Opening Up' dat zij samen met medeblije meittie Oona uitbracht heeft al meer dan 2000 streams op Spotify. 

Opening Up is een klein liedje van slechts 2:30 minuten over - je raadt het niet - je openstellen tegenover een ander. De crossover van de Haagse dames leidt tot een fijn geheel van de mooie stem van Robin Dirksen op een rustige electronische beat, geproduceerd door Oona. Mogen ze vaker doen. 

Maxine

Veel Meer Pijn

Haagse popprinces Maxine doet het lekker de laatste tijd. Als 3FM talent was ze al met regelmaat te horen op de landelijke radio en het zal niet lang duren voor ze een doorgewinterde naam in de grote hitcharts is. Haar muziek heeft er alle ingrediënten voor: catchy, dansbaar en relatable. Met 'Veel Meer Pijn' drijft Maxine lekker mee op de groeiende populariteit van Nederlandstalige muziek. 

Lees hier het interview dat wij een tijdje geleden met dit aanstormende - kunnen we dat woord nog wel gebruiken? - talent.  

I Am Lotus

Nieuwe plaat

I Am Lotus is on a roll! Wij hebben al een tijdje geen Haagse Nieuwe gemaakt waar het Haagse Hippie vijftal niet in staat. Met hun eigenzinnige spychedelische-indie-disco-pop-combinatie weet je nooi precies wat je te wachten staat, maar één ding is het altijd: dansbaar. 

Zo ook het nieuwe 'Not Afraid'. Tijdens het luisteren van het nummer over angsten - of eigenlijk dus dingen waar ze niet bang voor zijn - wiebelen we stiekem een beetje heen en weer achter het toetsenbord. Het nummer lijkt in eerste opzicht gestructureerder dan we van de mannen gewend zijn, maar na een tijdje komen de bliepjes, start een voiceover in en is het weer de vrolijke chaos die we van I Am Lotus gewend zijn. 

Fuzzy Teeth

Horsefighter

Nieuwe bandjes zijn er genoeg. En nieuwe soloprojecten? Fuzzy Teeth is dan wel niet helemaal nieuw, het soloproject van Anthony Koenn staat al een jaar op de planken, maar deze single is kersvers.

Sinds 10 september trekt hij met band als een van de vijf Haagse acts door het land tijdens Popronde 2022 om alles tussen elektronische funky indie, lo-fi en R&B te laten horen. Op deze plaat zet hij helemaal alleen een multi-instrumentaal geluid neer. Althans, muzikaal. Onder andere James Burki hielp bij de productie.

Lees hier het hele artikel 

Ivyvox en Juulz

Sweet Sixteen

Haagse samenwerkingen? Wij van 3voor12 Den Haag juichen ze toe. En met de nieuwe single van Ivyvox worden we op onze wenken bediend, want niemand minder dan Juulz zingt een riedeltje mee. Zoals we gewend van zijn van de dames en heer klinkt ook 'Sweet Sixteen' alsof het rechtstreeks uit het begin van deze eeuw komt, toen poppunk met acts als Paramore en Avril Lavigne zijn hoogtepunt beleefde.

Lees hier het hele artikel

Hallo Venray

Coffee and Cake

Hallo Venray bestaat al sinds de jaren 80 maar klinkt nog altijd geïnspireerd. Hoe wij dat weten? We hebben het nieuwe album Coffee and Cake geluisterd. Het trio, bestaande uit Henk Koorn, Henk Jonkers en Peter Konings, zet de luisteraar aan het begin van eerste single 'Jazz' heel even op het verkeerde been met dikke synths en galmende drums, maar al gauw doet de vertrouwde indiepop met heerlijke rafelrandjes waar we de band van kennen weer zijn intrede. Zelf spreekt Hallo Venray van 'happy sad songs', en daar kunnen we ons prima in vinden. Het duurde vijf jaar voor de band weer met een nieuw album kwam, maar het was het wachten waard.   

Miles O'Brien

Droom Groot

Grote dromen zijn leuk, maar hebben ook een keerzijde. Nieuwe Haagse naam Miles O'Brien bleef in zijn slaapkamer dromen over een leven als muzikant. Maar de huur moest ook betaald worden en het werd als volwassen man inmiddels ook wel tijd om iets verder te kijken dan die slaapkamer.

De singer-songwriter bezingt zijn persoonlijke worstelingen in debuutsingle 'Droom Groot'. Het refrein "Schulden groot, maar mijn dromen groter. Soms weinig hoop, maar we blijven hopen. Ooit gaan we dood, dus we blijven roken." geeft een kijkje in de ziel. De zomerse gitaarklanken maken het een geheel dat langer blijft hangen dan de twee minuten die het nummer duurt.

Lees hier de hele update

 

GLASHART

This Taste

Eerder deze maand interviewde onze eigen Eric Hoetjes de act GLASHART al. Daar gaat het nu verder niet om, maar we wilden het je niet onthouden. In dat interview werd zijn eerste single al omschreven. Muziek als medium om depressie en andere heftige emoties te kanaliseren, zo omschreef GLASHART z'n muziek. 

In This Taste wordt dat kenbaar gemaakt. Pijn, leugens en liefde komen allemaal voorbij in de teksten, maar de echte hoofdrolspelers zijn de beats. Zeker voor een eerste single brengt This Taste ontzettend gelikte sounds, vocals en melodieën. Wij wachten met smart op meer.

Niko

Shooting Star

Op Sniester zeiden we dat 'Shooting Star' klonk als een b-kantje van Bowie. Nu is het nummer uit als single en kunnen we nog steeds begrijpen waarom die vergelijking is gemaakt. Wel komen we een beetje terug op de vergelijking met de Britse grootheid. Want ondanks dat er een redelijk soulvol refreintje gespeeld wordt (waar Michiel Kleykamp als nieuwe toetsenist van de band een belangrijke rol inneemt), zijn de coupletjes een stuk minder Bowie-esque dan vooraf gedacht. Sterker nog, het klinkt allemaal heel Niko-esque. De band lijkt (in tegenstelling tot wat de halfgare presentator op het UIT-festival nog riep) het slackerjasje voorgoed uit te hebben gedaan en een veel vlotter indiejasje aan te hebben getrokken. Ja, Nik mompelzingt nog, maar is dat niet de kracht van de blonde frontman? Maar daar tegenover staat een opeenstapeling van nieuwe kanten die de song uitgaat. Atari-achtige pianodeuntjes, coda's na het refreintje en "Oh yeah"-adlibs tot in de eeuwigheid. Niko maakt de luisteraar met de nieuwe single alleen maar benieuwder naar het nieuwe album.

The Indien

Born Again

Wij waren The Indien een tijdje kwijt. Dat tot de band rond Rianne Walther plotseling opdook op Sniester en Kaderock. En nu is er ook een nieuwe single met de toepasselijke titel 'Born Again', inclusief gelikte en een tikkeltje sinistere videoclip. Die is trouwens zeker de moeite van het bekijken waard.

Dan het nummer: tijdens de eerste keer luisteren merken we dat ons hoofd mee begint te bewegen, ondanks dat 'Born Again' geen enorme beat heeft. We wachten af of die nog komt, maar dat blijkt niet het geval. We zetten 'm nog een keer op en het kwartje valt: het nummer klopt gewoon zoals het is. De muziek is ingetogen maar staat tot het einde bol van de spanning en de drive. De zang van Walther complementeert dit gevoel en de clip - daar is 'ie weer - doet er nog eens een schepje bovenop. We besluiten dit stukje met een slechte woordspeling: The Indien is... Born Again!  

Jon Tarifa ft. Coconightman

Nothing to Worry About

Het is een beetje tropisch, het is wat roadtrippy; het nieuwe nummer van Jon Tarifa en Coconightman laat zich even moeilijk in woorden vangen. We horen gelikte tropische beats afkomstig uit een veelvoud aan instrumenten, inclusief ukuleles en trompetten. Het vermoeden zou zomaar kunnen onstaan dat Nothing to Worry About deze zomer al had moeten verschijnen - of is begin september nog zomer? 

Het is misschien een wat gekke situatie. Het lied voelt niet heel Haags aan, misschien omdat het te gelikt is, en ook Tarifa's zang verraadt dat hij van oorsprong uit de VS komt. Dat gezegd hebbende: dit is gewoon een lekker nummer, waarvan we er nu al naar uit kijken het uit de kast te trekken als de temperatuur weer mee gaat werken.

Daytime Lingerie

Hard to Resist

De jongens van Daytime Lingerie zijn nog niet eens een half jaar actief als onze bronnen kloppen, en alweer plofte er een nieuwe single op onze digitale deurmat. Het nieuwe nummer heet Hard to Resist en uiteraard kunnen wij de verleiding niet weerstaan dit nummer mee te nemen in de Haagse Nieuwe (woordgrapjes mogen nog toch?).

Lekkere energieke garage rock die geïnspireerd is door groepen als Blink-182 en the Menzingers, en dat is terug te horen. Tijdens het luisteren zou je je soms zomaar even in de 00s kunnen wanen. Wel een tip: wil je meer Daytime Lingerie, luister dan hier. Google komt met verrassende resultaten.

Flaire

Oog In Oog

Boybands zijn van alle tijden. Van Boyzone tot Blue en van Doe Maar tot Goldband, het begrip is breed uitrekbaar en de muziek strekt zich van mega zoete zwijmelballads tot serieuze powersongs. Daar tussenin zit de single 'Oog In Oog' van de Haagse boyband Flaire. Enerzijds mierzoete vocalen vanuit de kopstem gezongen over een geliefde. Aan de andere kant een beukende 90's-elektrobeat die zo van 2 Unlimited had kunnen komen. 

Bij 3voor12 Den Haag stond Flaire nog niet op de radar, maar op de streamingsdiensten is de band bestaande uit: VB HoltyMaxLorenzo en Yves Springer al gestaag bekend aan het worden. Of de groep de nieuwe Goldband is (de groep is immers ook ontstaan rondom mensen gelieerd aan PIP), of dat de Alpha op Lowlands te hoog gegrepen is, kunnen we alleen nog maar over gissen. Maar zaak is wel dat wij 'Oog In Oog' op menig dansvloer langs gaan horen komen.

IMBOS

De Onheilsprofeet

Jelle Imbos, bekend van 'De Populist' en 'Virus' kwam eerder deze maand met een nieuwe single, 'De Onheilsprofeet'. Het nummer is even politiek activistisch als we van hem gewend zijn ("voor je het weet drink je bier van 100 roebels met je Russische date"), met wederom een Nederpop sausje zoals we dat kennen uit de jaren 80.   

Waar de vorige EP nog de synthesizer zag als doorlopende rode lijn, is het instrument bij dit nummer minder aanwezig. Hierdoor voelt het nummer wat minder poppy, en wat zweveriger, wat goed is voor de afwisseling. De Onheilsprofeet is pas het eerste nummer van een nieuwe EP, dus dit is er een om in de gaten te houden: meer is onderweg.

Staatseinde

Fehlerlinie

Soms vinden we het fijn om even te kijken hoe een bandje zichzelf omschrijft. Bij Staatseinde kom je dan uit op:

"De interstellaire kosmonauten van Staatseinde hebben in 2006 hun ruimteschip geland om hun geluid, omschreven als 'Neue-Niederländische-Welle' (Nieuwe Nederlandse Golf), naar de aarde te brengen. Met hun gloednieuwe full-length LP ‘FEHLERLINIE’ heeft de band een enorm discografisch overzicht gemaakt van hun muziekgeschiedenis. Staatseinde creëert een theatrale mix van pulserende electro met nostalgische hoopvolle synthlines, live uitgevoerd met synthesizers, een sequencer en prikkelende zang. Van Wave tot EBM, van NDW tot Punk en alles buiten de box. Het is alsof je naar een club gaat waar Kraftwerk on speed en The Sex Pistols on Acid ontmoeten."

Vind je dat nog wat vaag? Wij ook. Maar dat past dan ook wel weer bij de muziek. Die kun je het beste gewoon luisteren. Te beginnen met de nieuwe plaat 'Fehlerlinie' natuurlijk. 

Yellofox

Forever Young

Yellofox is hard toe aan het werken naar een nieuwe plaat. Deze zou aankomende winter af moeten zijn. Het nieuwe 'Forever Young' zal daar ongetwijfeld op terecht komen. De zeskoppige band, met de cello van Jorieke de Vet in de hoofdrol, laat ons nadenken over hoe fijn het is om jong te zijn. En wat we er allemaal mee kunnen. Zoals dansen op straat. Of op een boot. 

Naast muziekmakers, zijn de bandleden ook videomakers. Voor de videoclip van 'Forever Young' ontving Yellofox dan ook de prijs voor beste videoclip bij de Film Art Awards. Kijken dus. 

Inneruu

Inneruu

De leden van de band Inneruu komen naar eigen zeggen niet uit Den Haag maar uit Inneruu. Waar dat ligt is onbekend, maar waar de band speelt ontstaat een portaal naar deze mythische plek. Dat klinkt redelijk zweverig en zo klinkt de muziek ook. Het onlangs uitgekomen album, met dezelfde naam als de band zelf, staat vol met een hybride vorm van elektronische en akoestische psychedelica. Heerlijk psychedelisch en flink atmosferisch. Het klinkt als de perfecte citymarketing voor de plaats Inneruu. Wie de band is, weten we nog niet. Maar dit album laat ons wel gissen. Wij zijn benieuwd naar het verhaal van de deelnemer aan de Popronde.

Meyendel

Kleine Duivel

Nostalgie; een veelgebruikt thema in de popmuziek. Liedjes over toetjes met hagelslag, liedjes over vergane liefdes, zelfs het Haagse volkslied is doorspekt met herinneringen en het verlangen naar vroeger. Meyendel kijkt met het nieuwe nummer 'Kleine Duivel' terug op de kinderjaren. Het dansen in je onderbroek, het stelen van een snoepje in de supermarkt omdat de rij te lang is, het zijn van een kind. Het duo lijkt te willen benadrukken dat mensen deze speelsheid niet zouden moeten verliezen. Blijf een klein beetje contact houden met de kleine duivel in jezelf.

Muzikaal bevindt de tweede single van Meyendel zich op de grens tussen Spinvis en Son Mieux (met wie de band ook een aantal shows heeft gespeeld, afgelopen zomer). Het warme stemgeluid van vocalist Jesse Evers contrasteert mooi met het, af en toe, scheurende instrumentarium van bandmaat Ingmar Spaaij. Meyendel heeft weer een mooie single uitgebracht. Wij zijn benieuwd naar wat er verder aan zit te komen.

Jack The Owl ft. Ota

Into the Earth

Soms wordt muziek omschreven als 'om bij weg te dromen', en dan denkt men mogelijk dat dat een cliché is. Into the Earth van Ota & Jack the Owl is een nummer om bij weg te dromen. Lekker low-tempo, de alleereerste klanken afkomstig van een xylofoon, en de delicate zangklanken van Ota.

Omschreven wordt het baden in zonlicht met gesloten ogen, en langzaam één worden met de aarde.  Dit is gewoon een ontzettend chill nummer dat niet zou misstaan in een low-fi beats to study and relax to (of een yoga-klasje). 

 

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.