Vorig jaar verscheen debuut Tales of Adolescence van het Haagse droompopduo Maida Rose. Nu, een jaar later verrassen ze ons en zichzelf met Philia, "De EP is eigenlijk een beetje spontaan ontstaan". De kortspeler, die de vriendschap tussen Roos Meijer en Javièr den Leeuw viert, is zeker geen tussendoortje. Het is de voorzetting van persoonlijke teksten en muzikaal kameraadschap. Wij spraken Roos Meijer over de mini-tour in Engeland, inspiratie en toekomstplannen.

“Ik moet eerlijk zeggen, ik ben nog helemaal aan het landen,” klinkt het aan de andere kant van de telefoon. Niet zo gek, Maida Rose is net terug van een mini-tour in het Verenigd Koninkrijk. Een week lang elke dag onderweg in Engeland, om in totaal vijf shows te spelen. “Het was waanzinnig. Er is in Engeland toch wel een andere scene en er is elke avond wel iets te doen. Vooral in Londen is er een enorm aanbod. Je merkt dat de mensen echt afkomen op livemuziek,” zo vat Roos enthousiast de afgelopen week samen.

Spelen in het buitenland

“Ik heb zelf in Londen gewoond en in die tijd merkte ik al dat de muziekscene daar zo groot is dat zelfs nichegenres zoals dreampop daar springlevend zijn. Toen wij vorig jaar een show speelde in Londen merkte wij dat mensen meer met de muziek verbinden. Wij voelen zelf ook die connectie met de mensen daar en met de muziek. Het lijkt alsof er meer ruimte is voor de richting die wij als band maken.

“Het was fijn om iedere avond met elkaar te kunnen spelen, al was dat in een kleinere bezetting.” Normaal bestaat de liveband uit zes leden: Roos Meijer (zang en gitaar) Javièr den Leeuw (bas en zang), Sam van Hoogstraten (gitaar), Marleen Hoebe (toetsen en achtergrondzang), Sarah Holwerda (toetsen, percussie en achtergrondzang) en Quinten de Jongh (drums). Ditmaal waren ze in een kleinere bezetting, met vier leden. “We hebben de andere leden natuurlijk enorm gemist.”

We hebben de andere leden natuurlijk enorm gemist.

Roos Meijer

Diepe vriendschap

Er zullen niet zoveel mensen zijn die het woord Philia Googlen. Wat betekent dat woord voor de band en hoe is dit mini-album precies ontstaan? “Nou, Philia betekent vriendschap in het Grieks. Wat ik zo mooi vind aan het woord is dat het over platonisch vriendschappelijke liefde gaat, die wel heel diepgaat. De EP is eigenlijk een beetje spontaan ontstaan. We waren bezig met ons volgende album en wilde misschien nog extra nummers bij het album. Zo schreven we de EP in ongeveer een week. Normaal doen wij er een stuk langer over. Het voelt als iets wat helemaal niet bij het album zal passen, meer als een soort overgangsfase. Als een los hoofdstuk.”

Philia kent thema’s als mentale gezondheid, persoonlijke groei en uitdagingen in het leven als jongvolwassene. Dit zijn dingen waar zowel Roos als Javièr vorig jaar mee te maken hebben gehad. “Waar we als vrienden veel met elkaar over hebben gesproken. Ja, toen we bezig waren met de titel voor de EP toen ontdekten we dat op de releasedatum het precies tien jaar geleden is dat wij bevriend zijn geraakt. Dus dat voelde heel erg als de kern van deze muziek dat de vriendschap tussen ons gewoon steeds dieper wordt en we ons daardoor steeds kwetsbaarder in de muziek durven op te stellen. Zowel tegenover elkaar als tegenover de luisteraar.”

Doordat de vriendschap tussen ons steeds dieper wordt, durven we onszelf steeds kwetsbaarder in de muziek op te stellen

Maida Rose

Overgangsfase

Bij het beluisteren van ‘Phoenix’ zal het niet elke luisteraar opvallen dat deze door de Perzische poëet Rumi is geïnspireerd. “Javièr en ik houden allebei heel erg van lezen, dus wij lezen soms dezelfde boeken en kijken hoe we dat In de tekst kunnen verwerken. Ik ben ontzettend fan van Rumi. ‘Unfold your own myth’ en de zin ‘why would you crawl through life if you were born with wings?’ “Die quotes sluiten zo erg aan bij een gesprek tussen mij en Javièr dat het de inspiratie werd voor het nummer.”

Alle nummers van Maida Rose komen voort uit de ervaring van Roos, die van Javièr of vanuit een gedeelde ervaring. Er is niks fictief. “Op dat vlak hebben we ook een ontwikkeling meegemaakt. Tijdens het debuutalbum was het, qua lyrics, vooral vanuit mijn ervaring en vanaf de EP zijn we veel meer als duo gaan schrijven. Natuurlijk schrijf ik nog wel alle teksten, maar we gaan eerst samen het onderwerp bepalen.” De eerste opzet van de tekst gaat langs Javièr en weer terug. Ook muzikaal gezien was het bij deze songs zo dat ze veel meer vanuit niets samen zijn gaan schrijven. Voorheen stond er al een concept klaar of een ruw idee. Daardoor is Philia in tegenstelling tot het eerste album veel meer een gezamenlijke ervaring geworden.

Als je het volgende album hoort, dan pas kan je volledig begrijpen wat die overgangsfase precies is. Roos Meijer wil om die reden nog niet verklappen waar album twee over gaat en wat de connectie is tussen de werken. Aangezien het duo hard bezig is met het album zullen ze hoogstens een paar shows spelen. Zorg ervoor dat je erbij bent als ze spelen, want een echte tour zal hoogstwaarschijnlijk pas plaatsvinden als de volgende plaat af is.