Ooit stond Son Mieux in hun voorprogramma, maar vorige week mocht The Indien aantreden in het voorprogramma van Son Mieux. Maar in plaats van een clubtour, stond Son Mieux in AFAS Live in Amsterdam. Later, in december, opent The Indien in het Rotterdamse Ahoy ook voor DI-RECT. Daarnaast schuift de band nog even aan bij 3FM Serious Request, verschijnt nieuwe single 'Stay', en in het voorjaar komt het langverwachte album uit. Tijd om onze lange relatie met frontvrouw Rianne Walther weer eens verder te verdiepen.

Luisterend naar je laatste nummers maken we ons een beetje zorgen om je… Hoe gaat het in de liefde?!
"Met de liefde gaat het nu heel goed. Gelukkig, want dan is het leuk om over te praten. Tijdens corona was er veel ruimte om te schrijven en toen ging het even wat minder met de ‘lange relatie’. Bij Hiatus [de eerste ep van The Indien, red.] was de betekenis van de teksten wat verder verborgen achter metaforen en symboliek. Toen schreef ik ze ook in de ruimte waar we muziek maakten. Dan ga je minder op de tekstuele en meer op de muzikale inspiratie. Tijdens corona zat ik alleen; ik, mijn gitaar en mijn emoties."

Is het niet taai voor ‘de lange relatie’ om jullie mindere periode blijvend in liedjes terug te horen?
"Nee hoor. De ‘lange relatie’ staat zoals altijd naast mij op het podium gewoon liedjes te spelen. We kennen elkaar al zo lang en maken al zo lang samen muziek dat we elkaar muzikaal en qua teksten die we schrijven vrijlaten. Hij reageerde zelfs erg enthousiast toen hij de liedjes voor de eerste keer hoorde."

Terug naar de teksten. Jullie laatste nummers - ook het nieuwe ‘Stay’ - geven een beeld van een soort afhankelijke onafhankelijkheid. “I want you, but if I am not the one you want, you’re not worth waiting on”, en “I don’t wanna give up on you, unless you really want me to”.
"Ik ervaar die push en pull, vooral wanneer dingen niet lekker gaan. Dan ga je duwen en trekken. Dan laat je de ander dingen van jezelf zien die jij denkt dat de ander wil zien. Mijn moeder zei al: 'jij bent een trouwe hond, maar als je klaar bent, dan ben je ook helemaal klaar.' In een relatie moet je elkaars huisje zijn. Daarbinnen kan het soms minder zijn, maar is het wel veilig. Dat zit sterk in ‘Sleep When I’m With You’." 

Zit die twijfel ook bewust in de naam Indien? Ik laat jou niet gaan indien jij mij niet laat gaan.
"Ha, nee hoor. Het komt van independent. We doen vanaf het begin heel veel zelf: mic-ing, engineering etc. In de loop van de tijd zijn er wel steeds meer mensen bij betrokken. Maar in het begin waren we maar met drie; dus wilden we iets met independent, met indie. Dat werd The Indien."

Profiel

Naam: Rianne Walther
Van: The Indien
Ook: Zangcoach
Nieuwe single: Stay
Releaseparty nieuw album: 5 April
Waar: Tolhuistuin  (voorheen Paradiso Noord)

Even over jouw zangstem. Je hebt conservatorium gedaan en je geeft zangles. Jij kunt diverse stemmen zingen maar zingt op jouw idiosyncratische wijze. Wat zit daarachter?
"Toen ik ging zingen, dacht ik van mijn stem: ik geloof dit niet. Ik wilde meer eenheid vormen met onze muziek. Het moest met meer emotie, meer rough.Ik zocht mijn stem zogezegd. Bij de opnames van Hiatus luisterde ik nog wel terug, was ik nog wel aan het schaven. Maar vandaar ging het redelijk organisch. Als ik nu mijn mond opentrek, is dit wat het is. Mijn favoriete bezigheid is echt sounds maken. Een gitarist heeft pedalen, ik heb mijn stem. Luister bijvoorbeeld naar 'Stay', dat hoge als ik stay zing in het couplet. Daar zing ik met heel veel lucht, omdat het anders high octane klinkt. Te punchy. Daar moet lucht in."

Nu we het toch over je nieuwe single hebben: wat is er bijzonder aan ‘Stay’?
"Voor de luisteraar zit iemand anders eigenlijk achter het stuur. Jij zit achterin. ‘Stay’ is een trip waar je achterin de auto gaat zitten en halverwege word je eruit gegooid. Ik vind het een van de leukste liedjes om te zingen omdat alles erin zit qua stem en muziek. Het is ook speciaal omdat het een van de eerste liedjes was die ik schreef voor het nieuwe album, dus nog voor ‘Be Yours’ en ‘Sleep when I’m with you’."

En inhoudelijk, hoe volgt ‘Stay’ op de eerdere platen?
"Daar is een verhaal, hoe die platen op elkaar volgen; maar dat horen jullie als de plaat uitkomt (5 april, red.). En kan nog een plaatje uitkomen voor die tijd. De release is in Paradiso Noord, niet in Den Haag. Dat komt ook een beetje omdat onze laatste clubtour met The Indien eindigde in PAARD. Maar we komen met het album zeker wel in Den Haag optreden natuurlijk!

“‘Stay’ is een trip waar je achterin de auto gaat zitten en halverwege word je eruit gegooid.”

 

 

 

Wat zijn je inspiraties en hoe horen we dat terug?
"Mijn grootste inspiratie is Stevie Nicks; dat is my spirit animal! Daarnaast zeker Tame Impala en The Black Keys. Je hoort ze, denk ik, terug in dat we een kenmerkende stem hebben. Ook komt het terug in het DIY gevoel, dat het een beetje klinkt van: 'Hé, dit is een beetje kapot.' We nemen ook gewoon in de huiskamer op bijvoorbeeld. Als het dan niet perfect klinkt maar wel gewoon lekker, dan houden we het." 

Kijkend naar de singles- en de EP-covers, lijkt er een stijlreis; telkens weer een nieuwe The Indien. Is daar een ook een verhaal?
"Nee niet echt. Ik hou gewoon heel erg van fashion, dus doe ik het telkens weer anders. Ook ben ik opgegroeid met Madonna die altijd weer van stijl veranderde. Dat vind ik zo vet, dus neem ik stijl en makeup mee in de reis, in het verhaal van wat in nu maak. Er zijn wel no go’s hoor: te veel glam bijvoorbeeld. Maar wat nu no go is, kan over vijf jaar weer een go zijn. Ik zeg wel altijd ja tegen oversized."

Tot slot, het is een drukke tijd: nieuwe single uit, nieuwe plaat in de mix, release party in de planning, net AFAS met Son Mieux, straks met Di-Rect, 3FM Serious Request…
"Ja! Beetje spannend wel allemaal. In AFAS staan we op de catwalk, op de druppel. Lekker dicht bij elkaar en lekker dicht bij het publiek. Dat klinkt als een recept voor een intieme set, maar wij knallen gewoon. We hebben er telkens echt zoveel zin in. We zingen ook nummers van het aankomende album; nummers die nog niet uit zijn. Dus alleen daarom moeten mensen komen. En voor onze leuke dansjes natuurlijk, hahaha. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!" 

“Hé, dit is een beetje kapot.”