Soeshiel Sharma houdt van alles dat swingt. Hij drumt onder andere bij Scotown, Masalsa en Trafassi, maar begeleidt ook artiesten met band coaching. De niet Haags geboren – maar wel getogen alleskunner geeft ons een kijkje in zijn keuken. Van een plaat opnemen tussen de grootheden in New York tot het verzamelen van barbecues, ‘Soes’ komt eigenlijk tijd te kort. Met op de achtergrond het ritmisch getik van een herfstige regenbui, kletsen wij in het Koorenhuis met de drummer de Oh Ja Joh vragenlijst door.

Naam
Soeshiel Sharma (Soes) 

Geboortedatum en -plaats
17 september 1972 in Paramaribo, Suriname.

Heb je huisdieren?
Ja, een kat, Flip. Die houdt van Surinaams eten. Hij kreeg altijd de restjes en nu wil hij niks anders meer. 

Wat doe je aan sport?
Ik loop en fiets, maar ga niet vast naar de sportschool ofzo, daar heb ik geen tijd voor. Maar drummen is natuurlijk ook topsport! Als je twee uur bezig bent, dan merken je spieren dat wel. 

Wat is je beste gewoonte? 
Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren. Zeker met lesgeven en band coaching, ik hou ervan als leerlingen met een goed gevoel naar huis gaan. Datzelfde gevoel wil ik ook meegeven aan het publiek waar ik voor speel. 

Wat is je slechtste gewoonte? 
Daar moet ik heel hard over nadenken. Ik ben niet zo’n bullshitter namelijk. Ik rook wel, maar verder heb ik niet echt slechte gewoontes. 

Voor welke actie schaam je je het meest?
Hier moet ik ook even over nadenken. Ik heb anekdotes genoeg, maar ik schaam me niet snel. Ik heb wel gekke dingen gedaan, binnensneaken bij het North Sea Jazz Festival bijvoorbeeld, maar daar schaam ik me niet voor. 

Wat laat je het liefst bezorgen?
Eten! Thais is m’n favoriet. Bij Spize in Den Haag kom ik graag, maar ik probeer altijd van alles, door ook bij andere tentjes te bestellen. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat? 
Koffie! Eerst koffiezetten, met een peuk erbij; heerlijk. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag? 
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alleen maar in Den Haag ben, ik speel overal. Als ik dan een plek moet noemen is het m’n eigen stekkie. Ik ben altijd in de buzz en op locaties. Als dat een keer niet hoeft, vind ik het heerlijk om gewoon thuis te zijn waar het rustig is. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag? 
De Grote Marktstraat. De kleur van het asfalt van het fietspad en waar de voetgangers mogen lopen is het zelfde, en het is er altijd een chaos. Ik zou daar twee verschillende kleuren van maken en het probleem oplossen.   

Wat is je stamkroeg? 
Ik heb geen stamkroeg, er is wel een muziekcafé waar ik heel graag kwam om te spelen: de Pater. Ik speelde daar bijna wekelijks de Latin sessies, helaas bestaat de Pater niet meer. Ik heb ook mijn eigen muziekcafé gehad, Vennyso's op de Herengracht! Het was een Latin-Jazz podium en we deden ook pop. Het was niet mijn stamkroeg maar wel m’n eigen kroeg! We bestonden van 2000 tot 2004. Ik ben gestopt omdat na de introductie van de Euro stamgasten eigenlijk niet meer konden betalen om er vier keer per week te zitten. Bart van Veen (tekstschrijver van Anouk) kwam daar van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Het was echt een gave plek, we hadden minimaal vier avonden in de week live muziek.  

Wat is het beste Haagse initiatief? 
CultuurSchakel! Een beetje een makkelijk antwoord, omdat ik daar zelf werk. Ik vind het wel echt een waardevolle organisatie. Ik werk er als cultuurcoach en zet me in om betere mogelijkheden voor kunst- en muziekbeoefenaars en voor plekken met cultureel aanbod in de stad te creëren. We doen ook veel voor cultuuronderwijs op Haagse scholen. 

Wat is voor jou de Haagse band van het moment? 
Ik ben niet helemaal up to date met wat er op dit moment allemaal speelt aan nieuwe dingen. Er zijn natuurlijk Haagse bands zoals Goldband die goed aan de weg timmeren. Er gebeurt wel genoeg in de stad, er zouden meer plekken moeten zijn waar upcoming artists hun ding moeten kunnen doen. Het lijkt erop alsof er in het verleden meer plekken waren waar je live muziek kon beleven. Er zijn volgens mij genoeg muziekbeoefenaars in de stad en ik ken de spots niet waar ze zijn. Dat zou wat zichtbaarder mogen zijn. 

Met wie zou je een dag willen ruilen? 
Quincy Jones, maar dan van een jaar of 30, 40 geleden. Ik zou wel eens een dagje met hem willen meekijken in die tijd! 

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen? 
Op het moment dat ik m’n hoofd op het kussen leg ben ik weg! Ik heb geen probleem met in slaap komen en lig over het algemeen nergens wakker van. Maar, als ik in productie ben met een nieuw album of nieuwe muziek dan maalt dat ’s nachts wel in mijn hoofd. Of die noot wel klopt, dat ik morgenochtend tóch nog even iets opnieuw moet beluisteren, want ik weet: als ik nu niks doe dan wordt het vereeuwigd en kan je er ook nooit meer wat aan veranderen.   

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis? 
Je moet het leven vieren, dus niet iets zieligs en droevigs. Het mag iets vrolijks zijn. 

Waar luister je de laatste dagen veel naar? 
En hele goeie percussionist, Tony Succar. Hij is half Peruaans, woont in de VS en heeft ook een Japanse achtergrond. Hij heeft een soort nieuwe sound in de Latin vibes gebracht, met een beetje een R&B, pop flow, maar tegelijk de authentieke salsa vibe erin. Hij heeft bijvoorbeeld een paar jaar geleden gigantisch gescoord: hij heeft alle liedjes van Michael Jackson in salsa vertaald, compleet met salsa arrangementen. Iedereen vond dat hij dat jaar met dat album een Grammy verdiende, Maar de commissie van de Grammys vond het ‘niet Latin genoeg’. Het was hardcore salsa was, maar ze vonden het pop. Maargoed, ik vind dat hij veel vernieuwende dingen doet. 

Wat is je grootste guilty pleasure? 
Haha: barbecueën. Ik ben een barbecue freak. Ik heb verschillende barbecues, van Green Eggs tot aan pellet grills. Picanha aan het spit, pulled pork 9 uur lang laten garen.. Ik kan via de app de warmte bedienen. Dat is echt mijn ding en het maakt mij niet uit: zomer, winter herfst, ik kan altijd barbecueën! 

Soeshiel Sharma

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je? 
Geen piercings, ik had ooit oorbellen maar die zijn dichtgegroeid. Ik heb iets van vier of vijf tattoos op verschillende plekken. Deze op m’n arm is wel vet: muziek als een soort levenspuls. 

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg? 
Eddy Grant, met een nummer uit 1982: 'I Don’t Wanna Dance'. Op de Weimarstraat had je een winkeltje, de LP top 100. Ik was toen 10 jaar en kocht daar zelf mijn eerste singeltje! Het is een soort reggae plaat, volgens mij best wel een grote hit. 

Welke band moet voor altijd zwijgen? 
Ik ben niet zo van het afkraken of afzijken van collega-musici. Muziek is voor iedereen een eigen ding: als mensen happy zijn met wat ze maken dan moeten ze dat vooral doen. Ik zou niet zeggen dat er één bepaalde band of artiest moet zwijgen. Als het in mijn ogen niet mooi is, zijn er genoeg andere mensen die het wel mooi vinden. Of de artiest zelf is er heel tevreden mee…  
Ik zou wel kunnen zeggen dat er bepaalde stromingen zijn waar ik niet naar zou luisteren, maar ik vind het niet netjes om artiesten echt af te kraken. En zo vind ik dat je naar kunst in het algemeen moet kijken, je schiet er niks mee op om iemand anders naar beneden te halen. 

Wat is je voornaamste bron van inspiratie? 
Toen ik net begon met het luisteren van Latin muziek, werd ik gegrepen door de muziek, de cultuur en grooves. De band die daar een grote rol in speelde was de Fania All Stars uit New York. Zij zijn voortgekomen uit een platenlabel Fania Records. Ik kan je daar wel wat geschiedenis over vertellen. Tot aan de jaren ’60 was Latin populair, maar toen de Beatles kwamen, werd de Latin muziek een beetje naar de achtergrond gedrukt. Zo ook de Latin in New York. Daar waren veel Puerto Ricanen, in Miami veel Cubanen en de Latin scene was heel groot. Mid jaren ’60 zijn een Dominicaanse fluitist, Johnny Pacheco en een Italiaanse advocaat Jerry Masucci, bij elkaar gekomen en wilden wat doen zodat hun cultuur en muziek niet verloren zouden gaan. Ze wilden een platenlabel opzetten om die muziek onder de aandacht te brengen. New York was altijd al een mengelmoes van verschillende stromingen: jazz, pop, Latin, klassiek. Ze pakten al die elementen, stopten dat in de muziek en noemden dat 'salsa', omdat het een sausje is van al die stromingen. De muziek is wel gestoeld op de basisgrooves uit Cuba, maar salsa is ontstaan in New York. De beste muzikanten deden mee en ze waren wereldberoemd. In 1976 stonden ze in het Congresgebouw in Den Haag, helemaal uitverkocht. Door hun ben ik daarmee in aanraking gekomen. 

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen? 
Nee, sterker nog, ik verhuis over twee weken naar Zoetermeer! 

De doorgeefvraag van Alexandra Mottet: Als je een alcoholisch drankje zou zijn, welke zou je zijn en waarom? 
Ehhh, een “Sex on the Beach” haha. Nee joh, gewoon een goede Cabernet Sauvignon, stevig en goed gerijpt!

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen? 
Als je voor één keer, uit de voor jou vertrouwde muziekstijl, een uitstapje mag maken, in welke muziekstijl zou je dan willen duiken? 

Nu we toch even jouw aandacht hebben...