Als derde kopstuk van Goldband mocht Karel Gerlach natuurlijk niet in deze rubriek ontbreken. We spraken de geboren en getogen Hagenaar op het terras bij Florencia, waar hij zijn hart voor ons op tafel legde. Wat was de ware reden achter het geheimzinnige gedrag van Hammie de hamster, wanneer komt er een Goldband-cruise en hoeveel tatoeages vergezellen de iconische panter op zijn borstkas? Je leest het uiteraard in deze Ohjajoh?!

Naam
Karel Léon Gerlach

Geboortedatum en -plaats
16 september 1993 in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag

Heb je huisdieren?
Ik heb nu geen huisdieren, maar vroeger heb ik wel een hamster gehad. Hammie heette hij, omdat ik vroeger zelf Hammie werd genoemd door mijn hamsterwangen. Hij is helaas een beetje gek geworden, ik denk omdat ik toen nogal veel blowde. Hij begon steeds tegen de kooi aan te lopen, en ging steeds heel gek liggen. Voor een hamster is hij trouwens wel oud geworden.

Wat doe je aan sport?
Nu even niet, maar ik voetbalde veel en ik heb getennist en gezwommen. Ook ben ik af en toe in de sportschool te vinden en doe ik aan padellen, met een racket in zo’n glazen kooi.

Wat is je beste gewoonte?
Ik denk dat mijn beste gewoonte is dat ik best zorgzaam ben. Dat hoor ik wel vaak van mensen.

Wat is je slechtste gewoonte?
Mijn ongeduldigheid. Als mensen voor me langzaam lopen, heb ik echt de neiging om pootje te haken, zo erg is het. Ik sta trouwens ook nooit in rijen. Als ik een rij zie, skip ik die, of dan ga ik er even naast zitten. Mensen vinden vaak dat ik iets te gehaast of gestresst overkom, maar ik vind dat ze gewoon moeten opschieten. Graag direct ter zake, geen gelul en geen poespas.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Dat soort acties heb ik best wel vaak. Ik drink regelmatig en als je dan volgende dag in bed ligt, sla je soms wel met je hand tegen je hoofd. Ik kan heel luidruchtig zijn, of irritant aanwezig.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Qua eten sushi. Voor de rest laat ik niet zoveel thuisbezorgen. Kleding bestellen doe ik nooit. Heb ik één of twee keer gedaan, maar dan moet je weer iets terugsturen en dan komt het er weer niet van.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Eerst drink ik twee glazen water en dan ga ik 10 minuten uit het raam kijken, bedenken hoe de dag is en hoe ik me voel. Dan ga ik me een beetje oriënteren, wat ik ga doen en waar ik zin in heb. Als er bepaalde verplichtingen zijn waar ik geen zin in heb, ga ik kijken hoe ik daar onderuit kan komen en hoe. Ik heb een redelijk druk schema, maar het valt nog wel te overzien.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het is natuurlijk een beetje voor de hand liggend om PIP te zeggen, dus dat ga ik niet doen. Dus: bakkerij Maxima in de Prins Hendrikstraat. Dat is een Turkse bakkerij met de beste Turkse pizza's van heel Nederland. Het is echt heel lekker, alles is vers.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik zou het ADO-stadion weghalen van de plek waar het nu staat en op het Malieveld plaatsen, zodat het mooi centraal is. ADO moet gewoon weer een club van de stad worden, in plaats van ergens buiten de stad. Ik hou van ADO, alleen is het nu zo bar slecht en droevig dat ik er op het moment wat minder mee bezig ben.

Wat is je stamkroeg?
De Not Out. Ik kom er nu niet meer zoveel, maar daar zat ik vroeger wel heel vaak. En in mijn jeugdjaren zat ik vooral veel in Café 2005 op de Denneweg.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik houd echt van The Grey Space. Je hebt er van alles. Exposities, feestjes in de kelder... Eigenlijk van alles waarmee jongeren zich kunnen uiten. En het is een prachtige ruimte.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik heb er twee die ik graag aan het licht wil brengen. De eerste is Flaire, 3 jongens die net zijn begonnen. Het is een jonge band met veel potentie en talent. Qua zanglijnen springen ze er echt uit. Daarnaast heb je ook niet veel bands die iets maken wat een beetje in de richting gaat van wat we met Goldband doen. 30 september is hun nieuwste single uitgekomen, ‘Oog in oog’. De andere is Jessy, onze werknemer van het jaar. Hij gaat altijd met ons mee op tour en draait sicke muziek.

Halverwege het interview worden we onderbroken door een meneer op een gouden fiets die graag met Karel op de foto wil, omdat hij groot fan is. Het blijkt gek genoeg de gids te zijn die, zonder het zelf te weten, Karel ooit al die geheime mooie plekken in Den Haag heeft laten zien. Karel: “Door hem ben ik mijn ogen echt veel meer gaan openen voor Den Haag. Wist je dat er in de Molenstraat ook een klooster zit dat bier brouwt? Sindsdien ben ik veel meer gaan rondkijken. Dit vind ik echt leuk, toeval bestaat niet.”

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Dan zou ik een dag Mark Rutte willen zijn, zodat ik mezelf kon ontslaan. Ik hou niet van Ruttes beleid, ik vind het belachelijk. Meer woorden ga ik er niet aan vuil maken.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
De toekomst, want de muziekwereld blijft altijd onzeker. Het kan heel goed gaan, maar het kan ook ineens slecht gaan. Ik denk vaak na over hoe lang we het vol gaan houden en hoe lang we relevant zouden blijven voor het publiek. En over wat ik er dan eventueel naast zou moeten gaan doen. Wat dat zou zijn? Ik zou Karels Broodjeszaak starten. Vroeger maakte ik heel veel broodjes, dus ik had het al helemaal uitgestippeld: een broodje ‘gestoâhd’, een ‘broodje onzeker’, een ‘broodje liefde’ en een ‘broodje break-up’. 

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
André Hazes met ‘Leef mijn eigen leven’. Hoe ik ook ten onder ga, ik zou toch nog aan iedereen willen verduidelijken dat ik wel altijd mijn eigen keuzes heb gemaakt en dat het dan eigenlijk goed is zo.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Hardcore. Ik ging vroeger − en nog steeds − vaak naar hardcore- en hardstylefeestjes. Daar ben ik echt mee opgegroeid en ik weet er ook veel van. We hebben ook wel aantal nummers gemaakt met een hardstyle-einde. Maar ja, je zit met twee andere… Hoe zal ik ze noemen? Collega’s. Die hebben natuurlijk ook een eigen mening. Vooral De Het Boaz, die heeft een hele sterke eigen mening (tot het irritante aan toe, maar wel heel veel liefde).

Wat is je grootste guilty pleasure?
Qua track is dat ‘Let me love you’ van Mario, maar echt guilty is het niet. Als je iets leuk vindt, vind ik dat je dat gewoon leuk moet kunnen vinden. Ik voel me daar niet schuldig over. Daarnaast houd ik er heel erg van om de binnenkant van cruiseschepen en campers te bekijken. Echt opmerkelijk wat mensen kunnen bouwen op een kleine oppervlakte. Zo zag ik laatst dat ze een Mariokartbaan gaan bouwen op een cruiseschip. Nou, dan kan je mij opvegen. Ik wil ook wel graag een eigen camper. Dan gaan er echt ongelooflijke dingen gebouwd worden. Een koffiezetapparaat dat je kunt uitklappen, een vaatwasser waarvan je denkt dat het eigenlijk niet past… Wanneer er een Goldband cruiseschip komt? Goed idee eigenlijk, die ga ik even opschrijven.

Karel Gerlach

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb drie piercings en negen tattoos. Mijn favoriet is de panter op mijn borst. Ik wil er nog wel een paar, maar ik wil niet helemaal volgeplakt zitten.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat is een cd van *NSYNC, die boyband met Justin Timberlake. Het was die plaat met de cover waarop ze als poppen aan een draadje hangen. Daar was ik toen heel erg fan van. Later kocht ik nog een plaat van The Black Eyed Peas.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Niemand hoeft te zwijgen.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik ben muziek gaan maken door mijn moeder, doordat zij vroeger in huis jazz speelde met het bandje waarin ze zong. Het was dan al bedtijd voor mij en dan viel ik in slaap terwijl er beneden werd gespeeld. Mijn vader speelde ook veel piano en viool. De kant die we nu qua productie op zijn gegaan met Goldband komt door The Opposites. Hun genre vind ik heel vet, ook toen al was het iets heel anders. Ze mixten veel Dance-invloeden in hun werk en lieten daarmee zien dat je als hiphopartiest ook veel andere dingen in je tracks kan verwerken.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, omdat Den Haag gewoon de mooiste stad van de hele wereld is en ik ook niet zonder het strand en het zoute water zou kunnen. Ik ben een tijdje in Amsterdam geweest voor mijn studie, daar leefde ik meer voor werk dan om te genieten. Het is hier veel rustiger. Den Haag is een stad met een dorpsgevoel. Iedereen kent elkaar en je hebt plekken waar het heerlijk volks is. En we schelden hier ook zo lekker, dat vind ik heel chill.

De doorgeefvraag van Frandjescka Balootje: Als je Den Haag in één woord zou moeten beschrijven, wat zou dat dan zijn?
Groots, omdat Den Haag veel potentie heeft in de creatieve sector en veel talent kent. De mensen zijn hier heel aardig en direct en je kunt echt op elkaar bouwen. Als je uit Den Haag komt en je komt iemand tegen buiten de stad die ook uit Den Haag komt, dan kan je in principe gelijk met elkaar op vakantie. Zo voelt het direct.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hoeveel kinderen zou je willen en waarom?