De programmering in heel cultureel Den Haag voelt nog wat mager aan, mede doordat er maar mondjesmaat wat georganiseerd mag worden. Maar tot onze verbazing staat de agenda van The Grey Space zo goed als vol. Reden om eens aan de bel te trekken of er sprake is van slimme programmering of een hele hand vol sporadische events. Dat eerste werd duidelijk wanneer we met Tim Terpstra, algemeen directeur, spraken. Wat kunnen we nog meer verwachten?

Gedeelde nieuwsgierigheid en verwondering

The Grey Space in the Middle is al enige jaren een plek waar evenementen plaatsvinden en waar exposities vaak vanuit het straatbeeld al te bewonderen vallen. Het pand ligt in hartje centrum en bestaat uit een grote projectruimte met café en buitenterras op de begane grond en een podium in de kelder. Tim licht kernachtig de zienswijze toe bij de algehele programmering: "er is vanuit de oprichters Marijke Cobbenhagen en Dimitri Nieuwenhuizen altijd de wens geweest om een 'permanent festival' te hebben. Waar kunst, muziek, wetenschap en technologie elkaar ontmoeten. Met horeca als een verbindende factor, een toegankelijke bar en een diversiteit aan culinaire avonden waarvoor bijvoorbeeld ook kunstenaars worden uitgenodigd om te koken en DJs om te draaien. Dat is ontstaan vanuit de filosofie dat we geloven in de verbindingen tussen mensen. Dat mensen elkaar vinden in een gedeelde nieuwsgierigheid en verwondering. Daarvoor zijn we programma's gaan maken voor zowel publiek als makers".

Om te begrijpen waar de ontmoetingsplek naartoe wil licht de directeur kort de historie toe: "tussen 2017 en 2019 is er de tijd genomen om onze visie te verwezenlijken. In deze jaren zijn al mooie samenwerkingen — voornamelijk gastprogrammering — tot stand gekomen. In 2020 stonden we op het punt om echt open te gaan. Hier gingen allerlei zaken zoals verbouwingen en het verkrijgen van vergunningen aan vooraf. Een ongelukkig moment, begin april zouden we echt opengaan met het café en eigen programma’s en eind maart moesten we door corona dicht. Er waren in 2020 maar een paar momenten om programmering neer te zetten. Vaak met een kleine opzet, zoals de samenwerking met Radio Tonka".

De openingsplannen van The Grey Space in 2020 schoof dus een jaar door. "We hebben in 2021 de zekerheid gekregen dat we continu programmering voor kunnen schotelen. Dat vertaalt zich naar zo goed als 365 dagen per jaar evenementen zoals concerten, clubavonden, diner ervaringen, lezingen en tentoonstellingen in The Grey Space. Er is genoeg om naar uit te kijken, zo is er wekelijks gastprogrammering en zijn er maandelijks, tweemaandelijks en jaarlijks terugkerende eigen programma’s".

Simon Grab & Yao Bobby @ A Three Fold

Zoë McPherson @ A Three Fold

Non-conventionele programmering

Om de maand heb je A Three Fold. Die naam verwijst naar de drie componenten in de programmering, dus diner, muziek en kunst. Een voorbeeld van niet conventioneel programmeren. Een passieve houding kan je dan thuislaten of gaandeweg kwijtraken. A Three Fold is echt bedoeld om je te activeren. Je wordt door alle ruimtes geleid. 3voor12 Den Haag was aanwezig bij de afgelopen editie, die in samenwerking met TodaysArt was georganiseerd. Het had elementen van een dwaaltuin waarin je jezelf kan verliezen, ondanks de kleine ruimte. Het nodigde uit om overal een kijkje te nemen. Een ander terugkerend event is Moving Downstairs, een alternatief event dat tweemaandelijks plaatsvindt en afwisselt met eerdergenoemde. Hier duik je dan de kelder in, waar je aanvankelijke intieme performances zal meemaken en in een later stadium meer richting de clubsfeer zal gaan.

The Grey Space is een plek voor kunst en muziek van de 21ste eeuw. Hierdoor is actief streven naar multidisciplinaire artiesten vaak niet nodig. Het omarmen van meerdere disciplines als beeld en geluid zijn vanzelfsprekend. "Niet alles hoeft heel uitgedacht te zijn" vertelt Tim Terpsta. "Een vette band of een serieuze DJ op de agenda is soms al genoeg. Alles is inmiddels verweven met elkaar, zoveel artiesten en kunstenaars putten inmiddels uit meerdere disciplines. We willen vooral een plek creëren voor ondervertegenwoordigde makers en voor events met een avontuurlijk en vernieuwend karakter".

Zoë McPherson @ A Three Fold

Een breed scala aan makers

De lijst aan samenwerkende muziekpartijen ofwel 'makers' is ellenlang en maakt ons al enthousiast. Zo noemt Tim Terpstra: Rewire, Het Magazijn, Future Intel, Het Zwarte Schaap, Radio Tonka, PAARD, Popradar, PIP, Onderwereld, LeaderLemming, Orisun, De Nieuwe Kamer, Uit Het Gareel, Dag in de Branding, het Koninklijk Conservatorium, Grauzone en Sniester. Allemaal met een eigen inbreng en dus persoonlijkheid. Een ander heugelijk feitje is dat in november de tweede editie van het eigen festival georganiseerd wordt, A Grey Space Weekend. Hier zal onder andere de uitkomsten gepresenteerd worden van performer en kunstenaar Karel van Laere, die momenteel ene residentie doet bij The Grey Space. Wij vragen ons af of er organisaties in Den Haag zijn die nog niet bij The Grey Space een plek hebben gevonden.

Inspiratie opdoen of gewoon gezellig een biertje

Laten we even terugkomen op het concept permanent festival, wat betekent dat nou precies? Volgens Tim is dat "verwonderen bij wat er gebeurd, iets zien dat je vooraf niet had verwacht. Er heerst dan een vrijblijvende en positieve sfeer waarin ongezochte ontmoetingen plaatsvinden". Misschien is je intentie puur om een bepaalde DJ te gaan bezoeken om dan een dans te wagen. Of wil je volledig overgeven aan de avond. Voor beide is The Grey Space de uitgekozen plek.

Enthousiast geworden? De actuele programmering en openingstijden van het café zijn te vinden op de website van The Grey Space in the Middle.