Radio Tonka is een Haagse underground radiozender die iedere nacht te horen is bij Den Haag FM (92.0 FM). Onlangs besloten zij de handen ineen te slaan met The Grey Space in the Middle om daar iedere zaterdag live radio maken te combineren met een avond vol acts voor publiek. Hoe is dat zo gekomen? En gooien de vers aangekondigde coronamaatregelen dan geen roet in het eten? Wij woonden afgelopen weekend één van die live uitzendingen bij en spraken met de organisatoren van de desbetreffende avond.

Unstable Saturdays

Wij spraken met Martijn Verlinden, Tjebbe van der Kooij en Rob Bothof. De drie organisatoren van de wekelijkse Radio Tonka avonden in The Grey Space. Voorafgaand bezochten wij één van die avonden om de sfeer te proeven.

Die wekelijkse avond in The Grey Space is ontstaan uit het de jubileum editie van 25 jaar Radio Tonka. Initieel waren er plannen om in februari een soort maandelijkse Radio Tonka avond te doen, maar na uitstel kwam de corona crisis en die gooide roet in het eten van de plannen. Nadat Radio Tonka opnieuw contact zocht met de locatie kwam het voorstel vanuit The Grey Space om iedere zaterdag iets te organiseren. Dat kwam wat abrupt, maar viel tegelijk mooi samen met de de plannen voor 'Unstable Saturdays', oorspronkelijk opgezet voor uitzendingen buiten de eigen studio.

De programmering is in handen van Martijn, Rob en Tjebbe. In de uitvoering zijn verschillende Radio Tonka DJ's betrokken. Sommige DJ's of organisaties cureren een avond of helpen door middel van het activeren van hun netwerk. Als je er bij stilstaat is het niet gek dit zo snel uit de grond werd gestampt. De radiozender heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de Haagse scene. Zo licht Tjebbe toe: "er zijn verschillende programmamakers met ieder zijn expertise en scene". 

Radio Tonka @ The Grey Space

Martijn Verlinden @ The Grey Space

Wie is Radio Tonka?

Wat is nu echt typisch Radio Tonka? De zender is ontstaan als een piratenzender en bestaat sinds omstreeks 2005 via de legale weg. Ze bestaan vanuit het principe: "gewoon sterke radio maken". Dat klinkt nogal wiedus, maar Martijn licht dat toe "Nederlandse radio is vaak gewoon schreeuwradio". Duidelijk. Ze richten zich liever op inhoud. Goede muziek van alle (underground) genres.

Radio Tonka is tevens een kweekvijver en radiobroedplaats. Meerdere malen wordt ons op het hart gedrukt dat er genoeg ruimte is voor bands, acts en DJ's in The Grey Space. Vooral voor degene die geïnteresseerd zijn in het maken van een radioprogramma. Zolang daar maar die link is met muziek die je eigenlijk niet hoort op de mainstream radio. Dat kan zowel acidjazz als crustpunk en alles daar tussenin en omheen zijn, niet gelimiteerd tot een genre dus.

Terug naar de avonden in The Grey Space. Die zijn zowel divers in de programmering als in de opzet. Bij sommige avonden wordt ook de zaal beneden gebruikt. Zoals bij de recente EP release show van Zoe Reddy, terwijl Martijn boven gewoon radio aan het maken was. Wel kreeg hij daar voor het eerst in zijn leven te horen dat hij "iets te hard jazz stond te draaien".

Radio Tonka @ The Grey Space

Radio Tonka @ The Grey Space

Radio Tonka @ The Grey Space

Spacebeest @ The Grey Space

Een Radio Tonka avond in The Grey Space

De avond start rustig. Bij binnenkomst valt meteen op dat de installatie van Radio Tonka in een klein kantoor is geplaatst. Een opmerkelijk keuze, want het verbleekt in grootte tegenover de ongebruikte expositieruimte van The Grey Space. Echter, blijkt dit een bewuste keuze. Het is direct verbonden met het terras zodat je buiten kunt meegenieten. En niet onbelangrijk, volgens Martijn heeft de ruimte goede ventilatie.  

Na wat eclectische plaatjes is het aande Haagse band Lifeless Past om de avond te kickstarten met een herkenbare golf aan post-punk. De enorme hoeveelheid effecten van frontman Satori maken het gemis van een basgitarist of toetsenist maar net goed. Het doet zonder twijfel denken aan het zweverige geluid van The CureKilling Joke en zoals het t-shirt van Satori doet vermoeden: Depeche Mode. Er onstaat intussen lichte paniek, de band heeft meer fans dan er in de ruimte kunnen. Gelukkig staat de organisatie paraat om mensen te wijzen op de benodigde anderhalve meter afstand. 

Even later is het aan Spacebeest om de boel op te voeren. De kleurrijke muzikant valt op door zijn regenbooggekleurde outfit en dito gitaar. Het duurt slechts een minuut voordat de ruimte wordt gevuld met een flinke bak noise. Een muur van gitaarfeedback wordt opgewekt met behulp van een doodshoofd, een regenbooggekleurde radio en een stuk hout. Het lijkt net alsof we op een bouwplaats zijn beland. Ook de uitvoering gaat met zowel de precisie als de lompheid van een gemiddelde bouwvakker. Toch is het muzikaal niets nieuws. Noem het vuist in de lucht muziek, met een goede presentatie, maar daar blijft het bij. Toch is niet iedereen het daarmee eens. Achteraf blijkt enorme interesse vanuit het publiek: "hoe kom je op deze stijl?" en merkt een ander op "dit is geniaal". 

Lifeless Past @ The Grey Space

“Hoe kom je op deze stijl?”

Spacebeest @ The Grey Space

Radio Tonka @ The Grey Space

In de toekomst ziet Radio Tonka zichzelf wel op meerdere plekken radio maken. Die uitstap naar The Grey Space smaakt naar meer, en er zijn genoeg plannen om interessante avonden in elkaar te zetten. Maar voornamelijk om radio uit te zenden. Tjebbe: "eigenlijk is iedere locatie waar de internetverbinding toereikend is genoeg".

Op de website van Radio Tonka kan je het aankomende programma zien. Ook kan je er alle uitzendingen terug luisteren en de eerdere programmeringen bekijken.

De avonden gaan vooralsnog gewoon door. De deuren sluiten wel vanaf twaalf uur, maar de ramen blijven open. Zo kan je toch een kijkje nemen. Op de website van The Grey Space en op Facebook kun je het programma van de aankomende zaterdagen terugvinden. 

 

Radio Tonka @ The Grey Space

Radio Tonka @ The Grey Space

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina