Het zat er al een tijdje aan te komen, gezien de vele singles, maar vandaag is het tweede album, 'The Mustard Seed pt.I', van Son Mieux uitgekomen. Of nouja, eigenlijk de eerste helft van het tweede album. De Haagse band rondom zanger, frontman en stijlicoon Camiel Meiresonne brengt dit jaar een album in twee delen uit. Voor ons een reden om weer eens poolshoogte te nemen bij Camiel.

Tweedeling

Een album releasen in twee delen. Guns N' Roses deed het ooit met 'Use Your Illusion' maar bij Son Mieux voelt het toch anders dan een ijdelheidsproject van Axl Rose. Het lijkt meer te zijn. Een song als 'Will' die ook in twee delen is uitgekomen lijkt dit ook te bevestigen. Camiel legt uit waar het ontstaan is: "Het begon eigenlijk net na de release van het vorige album. Ik ben toen heel veel teksten gaan schrijven, zonder eigenlijk doel. Ik heb mijn gitaren zelfs letterlijk in een kast opgeborgen en ben heel erg vanuit de woorden te werk gegaan." De zanger had nog nooit op deze manier gewerkt en merkte dat op een gegeven moment het bloed toch begon te kruipen. "Die gedichtjes werden toch weer songs met melodie en arrangement. Maar omdat ik niet echt album-based bezig was geweest, merkte ik dat er een soort van tweedeling was ontstaan in de songs, zowel tekstueel als muzikaal." Doordat de liedjes zo uit elkaar lagen kwam het idee een dubbelplaat te maken. Op deze manier kon de conceptuele en muzikale discrepantie gelaten worden, zonder teveel aan de nummers te moeten sleutelen. "Dat heeft voor mij het schrijfproces makkelijker gemaakt en konden we wat vrijer te werk gaan.", aldus de zanger.

Wel benadrukt Camiel dat het in principe één album is. "Het zijn twee kanten van hetzelfde album. Het is dus wel echt één geheel, alleen wordt het in twee delen gebracht." Ook vond de band het fijn om terug te keren naar hoe er vroeger te werk werd gegaan: veel singles uitbrengen. Dat komt volgens Camiel ook omdat er in deze tijd meer aandacht is voor losse songs, meer dan voor een album. "Al die liedjes zijn voor ons even belangrijk voor het verhaal dat we willen vertellen. We hebben een heel jaar al die songs een eigen moment en plaats gegeven en nu is daar de eerste bundeling." Het resultaat is een heel zomerse en lichte plaat. Volgens Meiresonne voelt het als een nieuwe start.

Reflectie

In de recensie die 3voor12 aan Son Mieux gaf op de ESNS livestream werd al benoemd dat de songs van de band spannender lijken te worden, maar niet aan toegankelijkheid inboeten. Dit is ook hoorbaar op de nieuwe songs. Maar los van muzikale volwassenheid lijkt er een soort thematische nostalgie te zijn geslopen in de songs. Volgens Camiel klopt dit ook: "De vorige plaat ging veel meer over het zo veel mogelijk in het moment leven. Toen ik begon aan deze plaat had ik veel meer het idee dat ik op een punt was in mijn leven waar de eindigheid van het leven mij heel duidelijk werd." Dit uitte zich in het terug- en vooruitkijken op het leven, door Camiel. In '1992' wordt gezongen over de onschuld van de jeugd, terwijl in 'Will' wordt gezongen over het aan Petrus moeten uitleggen waarom je te laat bij de hemelpoort bent verschenen. "Het was een tijd vol reflectie. Ik ben mezelf, net als in '1992', allemaal vragen gaan stellen. Daarnaast ben ik voornemens gaan nemen over hoe ik de rest van mijn tijd, in ieder geval voor nu, wil spenderen.", aldus de zanger.

Meiresonne is naar eigen zeggen een proces ingegaan waarin hij zich af is gaan vragen welke aspecten van zijn identiteit echt authentiek zijn en welke door omgevingsfactoren zijn ontstaan. "Ik ben gaan proberen al die niet eigen eigenschappen van mij af te schudden. Dat lukte extra goed door corona. Ik heb tot nu toe alleen maar heel hard gerend in mijn leven, deze stilstand is iets nieuws voor mij." In 2019 is Camiel gestopt met drinken en drugs gebruiken, daarna kwam met Covid ook een einde aan het optreden. Hierdoor leek de zanger een deel van zijn identiteit verloren. "Dit was allemaal zo'n groot deel geworden van wie ik was en dat viel opeens allemaal weg. Door het gebrek aan wereldse zaken ben ik mij nog meer af gaan vragen wie ik nou eigenlijk ben." Of de zich niet door de lockdown juist naar de fles getrokken voelde, valt volgens Camiel wel mee. "Ik heb wel wat uitvalmomentjes gehad en het is niet altijd eenvoudig geweest. Maar ik ben nu aan de andere kant van de tunnel en ik kan nu voorzichtig terugkijken op de eerdere periode, daar ben ik heel blij mee." Camiel haalt nu energie uit andere zaken. Het gaat hem nu meer om energie van binnenuit. "Onlangs hadden we een fieldlab-show in het voorprogramma van Raccoon, dat is de eerste keer geweest dat ik een hele avond heb staan dansen vanuit mijn eigen energie."

Deze helderheid is voor Camiel iets waar hij nu blij mee is, maar die volgens de zanger niet wil zeggen dat hij die als maatstaf wil houden. "Ik weet niet of dit voor altijd is en ik vind ook niet dat iedereen het zo zou moeten doen." Volgens de zanger is het een zoektocht geweest die hem uiteindelijk naar deze nuchterheid heeft gebracht en ervoor heeft gezorgd dat er meer innerlijke rust is bereikt. "Stiekem ging de vorige plaat hier ook over. Het in het moment zijn en je leven kunnen ervaren. Ik heb er lang naar gezocht en ik heb het nu gevonden, daar ben ik nu heel blij mee."

Magie

Als er een niet muzikaal aspect is wat Son Mieux het beste beschrijft, is dat wel fashion. Alles, van de kleding die de band draagt op persfoto's en op het podium, tot de Jaggeriaanse danspasjes van Camiel, het lijkt allemaal iets uit te willen dragen. "We vinden het met zijn allen erg leuk om daar mee bezig te zijn. We voelen ons meer dan ooit een band, dat wilden we ook meer uitstralen." Tegelijkertijd is er volgens Camiel ook een duidelijk verschil binnen de band. "We zijn allemaal ook weer andere karakters, dat willen we ook uitvergroten." 

"Met de band waren we eind 2019 op een punt gekomen waar we muzikaal helemaal in sync waren.", vertelt Meiresonne. "We waren op een punt dat we in 2020 er over dachten om een liveplaat op te nemen. Maarja, dat ging niet." Wat Camiel hiermee wil zeggen is dat ook de sound verder ontwikkeld is. "Corona gaf dan ook weer uitdagingen, want hoe moesten wij met zijn zessen een plaat opnemen als we niet constant samen konden zijn. Maar door al deze ontwikkelingen is de magie alleen maar groter geworden." Camiel begon de band ooit in zijn eentje maar heeft nu, na verschillende wisselingen, de juiste dynamiek gevonden. "Iedereen in de band heeft zijn spot gepakt en dat is voelbaar. Het heeft mij als performer ook meer vrijheid gegeven, ik heb nu het gevoel dat er een machine achter me staat die toch wel doorgaat." Ook nu drumster Chayenne van der Kooij en broertje en steun en toeverlaat Quinten Meiresonne met blessures thuis zitten, kan Camiel rekenen op goede vervangers. "We spelen nu tijdelijk met Olivier Lucas op drums en Michiel Mutsaerts op toetsen. Het is fijn om zulke invallers te hebben, want het is voor Quint en Yennie nu niet mogelijk om die shows te spelen." Ook de keuze om een extra gitarist erbij te halen in de vorm van Niels de Maa gaf Camiel meer ruimte om echt de rol van frontman op zich te nemen. Daarmee lijkt de band helemaal rond te zijn. "Het is heel bevrijdend. Dingen vallen nu op een heel toffe manier op zijn plek en dat is op het podium ook heel erg voelbaar."

Ik heb nu het gevoel dat er een machine achter me staat die toch wel doorgaat.

Camiel Meiresonne