De muziek van Roos Meijer is een medium voor het vertellen van andersmans verhalen. Deze manier van vertolking kwam al tot uiting op haar eerdere EP 'Maktub', geïnspireerd op haar vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp. Voor haar album 'Why Don't We Give It A Try' zocht Roos een andere manier om de verhalen van anderen te vertellen in klank. Ze ging gesprekken aan met verschillende 'changemakers', waar dialogen als basis fungeerde voor nieuwe nummers. Een crowdfundingactie werd opgezet en het trok gelijk de aandacht: "muziek met een verhaal & missie".

Hoe vertaal je een verhaal naar klank

"Why Don't We Give It A Try" is de veelzeggende titel voor een project dat onderwerpen aansnijdt als: klimaat, anti-racisme, feminisme, mensenrechten, weeskinderen en daklozen. Alllemaal maatschappelijke onderwerpen, waar mensen graag verandering in willen zien. Onderwerpen die een geheel eigen verhaal hebben. Al is dat misschien wat kort door de bocht, dus laten we het bij 'geladen' onderwerpen houden.

We besluiten Roos te bellen over alle in's en out's van de crowdfundactie. De zangeres blijkt op dit moment in Frankrijk te zijn voor een 'schrijfvakantie' voor Maida Rose. Tussen neus en lippen krijgen we mee dat er al meer dan genoeg materiaal op de plank ligt voor dit project. Hier gaan we ongetwijfeld meer van horen. Ondanks de prikkeling van dit nieuwsfeitje laten we ons niet kennen, laten we het over "Why Don't We Give It A Try" hebben.

Hoe is het project tot stand gekomen?

Na het spreken van acht verschillende mensen, "heb ik lyrics opgestuurd met de vraag, voel jij je hierin vertegenwoordigd? Als ik dan een bevestiging had dat het klopte, dan ging ik er verder mee aan de slag". De uiteenlopende onderwerpen tot een geheel maken was geen bewust opgezet plan. "Van tevoren vroeg ik me vooral af: hoe krijg ik dit gesprek dat ik heb gevoerd tot een nummer?", maar "uiteindelijk was er toch een rode draad". Dat wil niet zeggen dat de puzzelstukjes zomaar in elkaar vielen. Zo vertelt Roos dat een nummer soms toch volledig herschreven moest worden. 

Al snel worstelde Roos met de vraag: "hoe kan ik die inspiratie van die gesprekken in klank verwoorden?" Eerst werkte de zangeres vanuit een akoestische basis. Vervolgens kwam de vraag welke soundscape en instrumentatie is dan passend? Op dit punt zijn zoveel mogelijk muzikanten uitgenodigd, zoals de Syrische klarinetspeler Ghaeth Almaghoot en drummers Mischa Porte, Lisa Ann Jonker en Dan Huijser, maar ook leden van het Residentie Orkest. Qua uiteindelijke productie vond "deels thuis, deels bij Doris Veldman en de verschillende muzikanten, en deels in de een studio plaats". Een aanvulling op het arrangement kwam uit een vertrouwede hoek, namelijk van haar eigen vader. Hij nam een deel van de strijkers arrangementen op zich. Een mooie combinatie van vertrouwde samenwerkingen en nieuwe muzikale invloeden.

Wie zijn die changemakers?

De term 'changemaker' is vrij algemeen, toch is het duidelijk wat Roos hiermee bedoeld. "Ik wilde het zo breed mogelijk houden. Dus zowel mensen die hun hele leven aan een maatschappelijk doel wijden en alles hiervoor opgeven, als mensen die dit op hun eigen manier vormgeven; door bijvoorbeeld af en toe vrijwilligerswerk te doen. Niet iedereen hoeft zijn leven plat te leggen om iets aan een maatschappelijk doel bij te dragen. Er zijn zoveel manieren om iets goeds te doen, die kleine bijdrages zijn evengoed belangrijk. En inspirerend. Changemakers zijn in mijn definitie zowel oprichters van NGO's als mijn eigen oma, die zich jarenlang heeft ingezet voor Amnesty International". Één zo'n changemaker die zijn leven toewijdt aan een gemeenschappelijk doel is William Leslie Amanzuru, een klimaatactivist uit Oeganda. Hij beschermt het bos beschermt tegen stroopjagers met (letterlijk) zijn leven.

De rode draad

"Why Don't We Give It A Try" is meer dan een albumtitel. De naam vertegenwoordigt de visie van het project: "In dit nummer stel ik vooral vragen over hoe de wereld eraan toe is". Om niet weemoedig of als predikant over te komen wil Roos "vragen stellen en mensen aan het denken zetten, in plaats van mijn mening te verkondigen en die te bestempelen als de waarheid". De vraag stellen: "waar zijn we nou eigenlijk allemaal mee bezig? Uiteindelijk begint verandering bij jezelf, en ik hoop mensen dat te laten beseffen door middel van dit album".

Aangrijpende onderwerpen zijn maar een deel van het verhaal dat Roos wil uitdragen. "Iedereen draagt verhalen in zich die heel mooi, bijzonder en inspirerend zijn en helpen je ogen te openen. Voor dit project heb ik acht mensen gesproken, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Dit zijn onderwerpen waar vaak bij wordt weggekeken of waar een negatieve connotatie aan kleeft. Ik hoop anderen te inspireren door middel van het uitlichten van verhalen van mensen die zich op een positieve manier inzetten voor de wereld. Hopelijk om zo tegen te gaan dat mensen zich moedeloos gaan voelen door alles "wat er mis is in de wereld". Maar buiten de diepere boodschap vind ik het natuurlijk ook gewoon heel belangrijk dat mensen genieten van de muziek".

Muziek met een verhaal & missie

De crowdfunding nog live en doneren kan tot dinsdag 8 juni. Er zijn zoals dat bij crowdfundacties gaat allerlei beloningen beschikbaar voor de gulle gevers. Bij deze actie wordt je echt meegenomen in de creatieve reis. Roos stuurt sneak previews van songs en teasers van de totstandkoming hiervan.

Nieuwsgierig naar de liveshow? Je kan Roos Meijer 29 November zien in PAARD met het Residentie Orkest: tickets.