Ergens midden in de Haagse muziekscene vind je Joeri Gordijn. Eerst als muzikant, hij drumde onder andere bij So What – later Neighbour Neighbour – en Every Kid Knows. Vervolgens als hoofdredacteur van 3voor12 Den Haag, wat hij bijna vijf jaar deed. Nu doet hij de marketing bij PAARD en bestiert hij de Streammachine. Een half jaar nadat hij opstapte, vonden wij het tijd om onze oude chef op te zoeken in het Paardcafé.

Naam
Joeri Peter Gordijn. JPG, net zoals een plaatje. Ik had eigenlijk fotograaf moeten worden.

Geboortedatum en -plaats
12 augustus 1988. In Den Haag. 100% Hagenees.

Heb je broers of zussen?
Ik heb een zusje, Puck. We kunnen het goed vinden. Hoewel, zij korfbalt en ik korfbal niet.

Heb je huisdieren?
Ja, een kat. Penny Lane. Vernoemd naar het nummer van de Stones.

Doe je aan sport?
Ik loop hard, het liefst twee keer per week. Tijdens de coronatijd hebben we op een geheime plek ergens in Den Haag gebokst. Op een zak, niet op elkaar, coronaproof. En toen het kon probeerde ik naar de sportschool te gaan. Ik vind sporten wel echt belangrijk. 

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben erg enthousiast en als ik ergens voor ga, ga ik er ook echt voor. En energiek. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Dat zijn er behoorlijk wat natuurlijk. Op alles wat ik nu zeg, zegt iemand anders: oh, dat ook? Maar ik kan heel erg piekeren. En ik kan af en toe wel heel direct zijn, dat komt soms gemeen over.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Hier moet ik echt heel vaag over zijn. Ik heb in een dronken bui weleens iets gesloopt waarmee ik niet alleen mezelf maar ook iedereen die erbij was in heel veel problemen had kunnen brengen. Misschien is dit niet zo'n goed verhaal maar ik kan er niet meer over zeggen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Warung Kromo. Dat is roti, fucking lekker. Ik heb dit letterlijk opgezocht op thuisbezorgd.nl. Ik heb ook recensies gegeven: 'lekker', of 'was weer top, lekker veel saus'. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Douchen, en een banaan en koffie eten en drinken onder de douche. Efficiency. Tenzij ik ga hardlopen, dan doe ik dat eerst en dan koffie en een banaan onder de douche. Ik heb wel ontdekt dat je als je eerst ontbijt en dan een uurtje later gaat rennen, een betere tijd neerzet. Als je eerst koffie drinkt en dan gaat hardlopen, moet je halverwege naar de wc. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Eigenlijk dit stuk hier. Dat is omdat alles hier zit: de Grote Markt, het dak van Bleyenberg, PAARD. Als hier wat gebeurt, is het mijn lievelingsplek. Alleen gebeurt er nu heel weinig.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Het Kunstenplan en die subsidierondes. Elke vier jaar heb je al die organisaties die vinden dat ze geld verdienen, wat in heel veel gevallen ook zo is, en de ene krijgt niets en de andere krijgt wel wat. En dan krijg ik mails van organisaties die zeggen dat ze geen geld krijgen en dat ik ze moet steunen. Ik vind het een rare situatie dat er iedere vier jaar een soort Idols-achtig ding wordt georganiseerd om geld te verdelen. Het voelt heel erg onnatuurlijk. Al zou ik zelf geen betere oplossing kunnen bedenken....

Wat is je stamkroeg?
De Oude Mol of de Huppel The Pub.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Naast alle usual suspects als PIP enzo denk ik dat van de afgelopen tijd het online demopanel, Drop it like it's hot, echt fucking vet is, echt een supergoed idee. Dat soort dingen moeten aangemoedigd worden. Meer nieuwe muziek. Het is gezellig, leuke opzet. En dan nog een speciale vermelding voor de Haagse nachtburgemeester en alle mensen eromheen. Ook voor Sjoerd. Die heeft de basis gelegd en was daardoor misschien niet altijd even zichtbaar maar daardoor kan Pat nu shinen.

Wat is voor jou de Haagse act van het moment?
Goldband is afgezaagd om te zeggen maar het is wel echt het vetste wat we op dit moment hebben. Zolang ze zichzelf maar niet al te serieus gaan nemen. Dat doen ze nog niet maar dat gevaar is er wel. Ik hoop dat het gewoon lekker zagen blijft. Dus Goldband, naast alle bekende namen als Son Mieux enzo. Je moet je vrienden noemen, anders krijg je ruzie. Avi on Fire, vet, The Great Communicators. Die hebben wel echt een fucking goede single uitgebracht laatst, holy shit.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Ik ben laatst heel boos geworden op iemand van een of andere site die zei dat het net zo erg was dat Dinand Woesthoff weer een nieuwe plaat uitbracht als dat corona is. 'Ook dit nog', stond erbij. Fuck you! Je gaat toch niet tegen iemand zeggen dat 'ie geen muziek mag maken. Oh, ik weet al wie er overschat wordt die altijd in Den Haag wordt genoemd: Anouk. Die fucking 'rockster' die maar een paar optredens per jaar doet. Echt niet. Misschien is ze zelf heel tof, maar iedereen vindt haar toffer dan ze eigenlijk is.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
F.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Obama. Het lijkt me echt fucking vet om zoveel charisma te hebben. Ik ben echt fan van Obama, ik heb ook een poster boven mijn computer hangen. Dan zou ik een heel mooi stuk schrijven dat iedereen gaat lezen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik kan heel erg piekeren. Dan word ik wakker en pieker ik over de kleinste dingen die ik 's ochtends in twee minuten oplos. Dat had ik als kind al, toen lag ik ook hele nachten wakker.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
'The Whole of the Moon', The Waterboys. Elke dag. Dat mag tijdens, erna, ervoor. Ik heb een hele begrafenisplaylist. Een paar van mijn vrienden weten het wachtwoord van mijn Spotify, dus als ik onder een bus kom, kunnen zij 'm openen en afspelen. Ik eis ook dat alle tien de liedjes volledig worden afgeluisterd. Dus dan heb je die playlist, kan mijn vader nog wat zeggen en dan is het klaar.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Het nieuwe album van Phoebe Bridgers, dat is echt supergoed. Punisher heet het. En ook het nieuwe oude album van Neil Young. Dat is de plaat die na Harvest had moeten verschijnen maar is nooit gebeurd want er stond een tekst op over zijn ex-vriendin of zijn vriendin en toen heeft hij 'm nooit uitgebracht. En nu wel. Neil Young in zijn hoogtijdagen, je kan het eindelijk herleven. Vet.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Bon Jovi. Als kind was ik gek van Bon Jovi. Dat verklaart het haar en dat verklaart dat ik zo raar drum. Van mijn vierde tot mijn twaalfde drumde ik alleen het album Crossroads, dat verzamelalbum, van begin tot eind. En nog steeds als ik het hoor voel ik het. 

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen. Ik zou met een vriend misschien een tattoo nemen, vlak voor de coronacrisis. Maar dat ging daardoor niet door. Volgens mij zijn we allebei wel blij dat het niet is doorgegaan. Maar misschien doen we het wel. Wat voor tattoo ga ik niet zeggen.

Joeri Gordijn

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
In mijn herinnering is dat die plaat van Bon Jovi maar ik weet niet of dat zo is. Het zal wel iets van Bert en Ernie zijn. De eerste plaat die ik kocht weet ik nog supergoed. Dat was 'Freestyler' van de Bombfunk MC's, het singletje met echt één liedje erop. En als ik dat hoor krijg ik van die nostalgische gevoelens. Ik ga 'm zo luisteren.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Ik heb net uitgelegd dat dat niet mag. Maar welke band haat ik echt? (...) Ja, ik vind Doe Maar echt verschrikkelijk, ik begrijp niet dat mensen dat leuk vinden. Ze hoeven niet te zwijgen maar ik vind het echt niks. Nee. Vaders van 45 vinden het goed, van die mensen die twee keer per jaar naar een concert gaan en zeggen dat ze van gitaarmuziek houden. 

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Het boek Joe Speedboot van Tommy Wieringa. En Lester Bangs. Dat is de muziekjournalist uit Almost Famous. Hij werd ontslagen bij Rolling Stone omdat hij te kritisch was. Zijn recensie van Astral Weeks van Van Morrison is echt fucking briljant, dat is poëzie in recensievorm. Hoewel ik eigenlijk helemaal niet van recensies hou. Dat is wel een ontboezeming, als oud-hoofredacteur.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Natuurlijk, ik ben Hagenees. Ik zou wel een keer een tijdje in een echte wereldstad als New York of Londen willen wonen, maar ik denk dat je dat een half jaar leuk vindt en dan niet meer.

Doorgeefvraag van Milo Driessen: Wat is het hoogste bedrag dat je ooit van iemand hebt geleend?
Ik heb weleens behoorlijk wat van mijn vader geleend voor een videoclip en nooit terugbetaald. Ik zeg daarover liever dat hij heeft geïnvesteerd in 'Keep on running'. 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat heb je in deze coronatijden over jezelf geleerd?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina