Als er iemand tot zijn nek in de Scheveningse muziekscene zit, is het Alexander wel. Zo is hij medeorganisatie van HipFest, programmeert hij live muziek voor de Maatschappij en schrijft hij over alle live muziek en events in dit stadsdeel voor de krant. Ook zagen we hem voorbijkomen als jurylid bij het Haagse Talent Event. Altijd met als doel een levendige muziekscene in zijn geliefde Scheveningen. Behalve allrounder in de festivalbranche is Alexander ook een levensgenieter en een fijn persoon om mee te kletsen. In het eerste voorjaarszonnetje vertelt de ras-Scheveninger ons over zijn samengestelde dierentuin, zijn tijd bij ADO en zijn liefde voor de Red Hot Chili Peppers.

Naam
Alexander Serban

Geboortedatum en -plaats
31 maart 1968 in Den Haag. Ik heb mijn eerste levensjaar hier op Scheveningen gewoond, daarna zijn we voor mijn vader zijn werk even ergens anders heen verhuisd. In 1977 zijn we weer teruggekomen en sindsdien ben ik alleen binnen Scheveningen verhuisd.

Heb je huisdieren?
We hebben een eigenlijk een soort van samengestelde dierentuin. We hadden eerst alleen een kat, Safari, maar mijn dochter woont tijdelijk weer thuis en die heeft haar Frans bulletje meegenomen: Elsa. Mijn schoonvader is vorig jaar overleden en zijn hond woont nu ook bij ons, dus dan heb je opeens twee honden. Mijn vrouw heeft een paard, een Friese merrie, maar die past niet in huis.

Wat doe je aan sport?
Nu is dat voornamelijk hardlopen, maar ik ben heel erg fanatiek voetballer geweest. Dat was wel echt mijn ding. Ik ben sowieso gek op sport! Ik heb ook bij ADO gespeeld. Toen ik jong was speelde ik bij de landelijke jeugd. Nu speel ik nog af en toe partijtjes met vrienden op Houtrust en verder ga ik lekker hardlopen.

Wat is je beste gewoonte?
Je zou het zo moeten kunnen oplepelen, maar hier heb ik toch even over na moeten denken. Ik denk dat ik mensen goed kan motiveren en verbinden in het doel dat ik nastreef, welk doel dat op dat moment ook is. Ik denk dat ik daar sterk in ben. Daarbij hebben mijn geliefden en mijn vrienden mij echt helemaal als ze mij nodig hebben, dan ben ik er 100% voor ze.

Wat is je slechtste gewoonte?
Dat heb ik even aan mijn vrouw gevraagd. Die kwam met een hele lijst en moest daarna ook erg hard lachen om haar eigen opmerkingen. Als ik er dan een paar uit moet lichten denk ik dat ik erg drammerig kan zijn. Als ik iets in mijn hoofd heb moet het ook echt gebeuren en ook op die dag. Misschien is het af en toe ook wel een goede eigenschap als dingen echt moeten gebeuren… Verder kan ik heel ongeduldig zijn in het verkeer. Ik kan echt niet tegen mensen die treuzelen. Ik ben geen bumperklever hoor, dat absoluut niet, maar ik ben wel het liefst lekker op de linker baan. En wat je dan krijgt is dat je gaat lopen roepen he, maar daar schiet je helemaal niks mee op! Mijn vrouw zegt ook altijd “Wat maak je je nou druk?”, maar mijn dochter heeft precies hetzelfde als ik.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ja daar heb ik dus ook over na zitten denken, ik schaam me niet zo snel. Ik heb wel een keer een blundertje gemaakt. Vroeger vond ik het altijd leuk om met mijn meisje, mijn vrouw, naar de bios te gaan. Dan gingen we meteen naar een paar films achter elkaar. Dus ik had van tevoren een paar blikjes drinken gekocht, maar we gingen op de fiets naar de bioscoop. Ik had toen een mountainbike en ik had een plastic zakje met die blikjes aan mijn stuur. Nou je raadt het al: ik ging op die mountainbike en ik ging staand wegtrappen om snelheid te maken. Op dat moment schiet dat tasje tussen mijn spaken. Dus mijn achterwiel ging omhoog en ik zag het zo gebeuren, ik flikkerde echt met mijn muil op straat. Er stonden allemaal mensen omheen natuurlijk. Toen had ik wel zoiets van jezus wat een blunder…

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat eigenlijk weinig bezorgen. Ik ben gek op Aziatisch eten, maar dat laat ik dan niet bezorgen. Wat ik laatst wel heb laten bezorgen is McDonald’s met mijn dochter.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Met de hondjes naar buiten, lekker hardlopen. Heerlijk de dag zo lekker vroeg beginnen en dan een bakkie.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Hier, Scheveningen. Ik voel me gewoon heel erg lekker in Scheveningen dorp. Dat je af en toe naar buiten gaat, gewoon om even iets te halen waar je in feite maar vijf minuten voor nodig hebt, kan het zomaar zo zijn dat je hier en daar staat te babbelen en pas drie kwartier later terug bent. Dat dorpse leven, maar dan wel dicht bij Den Haag, ik hou daar van! En het strand natuurlijk. Ik woon hier achter en vanaf mijn dakterras kan ik de vuurtoren zien. Dat is voor mij wel een ijkpunt. Als ik die vuurtoren zie en de zee dichtbij heb, dan voel ik me echt thuis.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
We hebben een enorm gedoe met vergunningen hier in Den Haag. Als je om je heen kijkt naar de kleinere locaties als Foots in de Reinkenstraat en de Pancho bar, die hebben gewoon boetes gehad, torenhoog, voor geluidsoverlast. Ik snap wel dat dat de wet is en dat er mensen boven wonen, maar het is zo zonde. Bijvoorbeeld ook de Boterwaag, op de Grote Markt, die hadden van die salsa-avonden doordeweeks en dat mocht op een gegeven moment ook niet meer. Dat kan gewoon door één iemand die klaagt verziekt worden. De enige manier dat we dat kunnen veranderen is als we niet zo verstrikt raken in van die kleine regeltjes. Hier in de Keizerstraat kan het ook veel levendiger. Ik hoop ook dat de straat verandert met meer horeca en leuke winkels, zodat het meer gaat bruisen. Het is voor ondernemers zo lastig met die twee uurtjes parkeren en de regels dat je maar zoveel meter een terras mag hebben… Dat moet er veranderd worden in Den Haag, meer ruimte voor levendigheid.

Wat is je stamkroeg?
Ik heb niet echt iets met een stamkroeg, maar de kroeg waar ik het meest kom en waar wij met Popagenda Scheveningen elke woensdag bandjes voor programmeren is De Maatschappij in de Keizerstraat. Een hele gezellige kroeg. De Snoeshaen hier in dezelfde straat is ook heel leuk

Wat is het beste Haagse initiatief?
Meerdere, maar ik houd ervan als mooie festivals en evenementen slagen. Schollenpop dat met een vast vriendenteam en een hele grote groep vrijwilligers al jaren keihard werkt voor een uniek festival aan zee. Mensen zoals Arthur Pronk en zijn team die The Life I Live laten slagen. Of Lucy Zuiderwijk met haar A Night Out, vroeger Lucy’s Wijsje, Sniester, Bevrijdingsfestival, Talent Event et cetera. En Winterfest is een heel erg kikke feestje, juist weer anders dan alle andere. Veel amateurs en talenten krijgen ook een podium. Heel belangrijk!

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik vind De Kraaien helemaal top. Ze bestaan natuurlijk al langer, maar ook nadat Prins Clit in Paanham uit de band stapte gingen ze gewoon weer door. Ik vind dat ze het op dit moment ook zo onwijs goed doen, het is echt weer helemaal aan. Goldband uiteraard, ik vind het zo tof wat zij doen. De manier waarop ook. Ik was erbij hier op het strand met dat feestje waarvan ze later zeiden dat de vloer was doorgezakt. Als je dat ziet, dan gaat dat zo aan! En wat ik ook heel gaaf vind is Tousch, als je dan naar de andere kant gaat en de laatste single van The Indien, 'Blame You', dat vind ik een wereldhit. Zo kan ik er nog veel meer noemen, maar laten we het hierbij houden.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Als je iets neerzet of iets presteert waarvan mensen zeggen dat het wordt overschat, maar je trekt toch veel publiek, waar meet je dan aan af dat iets overschat is? Dat is heel subjectief. Dus dan kun je eigenlijk niet over overschat spreken.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik weet niet of het onderschat wordt, maar ik zou vooral willen zeggen onderschat dit niet: hoeveel organisatoren van feesten en festivals moeten doen om zoiets voor elkaar te krijgen. Mensen zien alleen het festival en de promotie vooraf, maar er komt zoveel meer bij kijken. Je hebt niet alleen te maken met het feestje zelf, maar ook met alle checkpoints waar je langs moet. Vanaf de vergunningaanvraag tot en met de evaluatie. Alles wordt gesponsord en gesubsidieerd, dus achteraf heb je een evaluatie en dat moet allemaal goed zijn. Dat mogen we niet onderschatten, wat die mensen allemaal doen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Lionel Messi als hij de Champions League Finale speelt met Barcelona.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik slaap heel goed.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
'Under The Bridge' van de Red Hot Chili Peppers, ik ben wel fan van The Peppers, maar ook de Frank Sinatra-versie van 'It’s A Very Good Year'.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik luister altijd wel ergens in de week naar de Red Hot Chili Peppers, mijn all-time favo bandje, en Muse. De laatste dagen luister ik naar de HipFest 2020 Playlist heerlijk. Ik heb ook een voorliefde voor jazz van Frank Sinatra en Mel Tormé.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik heb dat nu niet meer zo heel erg, maar vroeger wel. Één van mijn beste vrienden is een Duitser en vroeger luisterden we altijd naar Die Neue Deutsche Welle. Dat was een Duitse muziekstroming die midden jaren 80 tot stand kwam en daar zat bijvoorbeeld Nena ook bij. Dus een tijdje terug maakte ik een playlist voor een DJ die deze op een feest zou draaien waar ook een aantal Duitse gasten zouden zijn, dus toen heb ik een lijstje met allemaal van die oude Duitse krakers doorgegeven. En vroeger luisterde ik ook naar Modern Talking, dat was ook wel een enorme guilty pleasure.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul.

Alexander Serban

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Volgens mij kocht ik een singeltje van Freddie James, 'Get Up And Boogie'!

Welke band mag voor altijd zwijgen?
De bands die ik niet goed vind, komen gewoon niet in mijn playlist. Ik had vroeger wel nummers die ik gelijk wegdraaide, daar ketste echt het glazuur bij van m’n tanden, zoals 'The Lady In Red' van Chris de Burgh en 'The Power Of Love' van Jennifer Rush. Die mochten echt vanaf dat moment van mij voor altijd zwijgen.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik heb bewondering voor mensen die hun nek uitsteken om hun doel te bereiken. Die krijgen ook vaak kritiek, maar blijven standvastig en laten zich niet uit het veld slaan. En in je leven komen soms mensen op je pad die je inspireren. Twee voorbeelden hiervan zijn mijn vrouw Landy en Lesley Warendorff. Toen Lesley in 2014 naar mij toekwam en vroeg of ik met hem zijn idee HipFest wilde organiseren, kwam dat voor mij op het juiste moment. Ik was hier en daar al bezig met wat leuke evenementjes en HipFest was de perfecte vervolgstap. Na de eerste editie in 2015 wisten we met z’n tweeën dat we door moesten gaan met mooie dingen doen op het gebied van live muziek. Toen is Popagenda Scheveningen geboren. Lesley is een persoon die mij vanaf dat moment inspireert en een van mijn beste vrienden is geworden. Hij is een slimme gozer, heeft super veel goede ideeën, weet precies wat er speelt op muziekgebied en heeft een scherp oog voor jong talent. Mijn vrouw is een bron van inspiratie vanwege de manier hoe wij in het leven staan: wij juichen elkaars individuele pad toe, we ondersteunen elkaars passies en laten elkaar daar volledig in vrij. Het is mooi om te zien hoe haar eigen passies haar zo veel voldoening geven. Ik ontmoette Landy toen ik 26 was. Toen pas wist ik wat echte liefde was.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, Scheveningen dan wel.

Doorgeefvraag: wat zou een grappige nieuwe festivallocatie zijn in Den Haag?
Ken je TrashUre Hunt, de milieuorganisatie die bijvoorbeeld het strand opruimt? Die heeft hier in de zomer op het strand zijn basisstation. Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar hier hopen we iets leuks neer te gaan zetten. Dus dat zou nieuw zijn!

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is jouw drijfveer om te doen wat je nu doet?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina