In muffe kelders, zolderkamertjes en high-tech panden, overal in Den Haag zijn muziekstudio's verstopt. Wij gaan deze zomer op zoek naar de plekken waar de muziek wordt gemaakt die uiteindelijk de weg vindt naar onze Haagse oortjes. De plekken waar meer dan eens iets briljants is ontstaan. Wie heeft de sleutel van de studio? Hoe is de studio begonnen? Wie zit er achter de knoppen? Dat en meer gaan we in de komende weken ontdekken. Deze keer: de Killing Skills studio van Jaap Wiewel en Chris van Rootselaar

Aan de Binckhorstlaan, tussen de Bincktwins en de McDonalds, staat het MOOOF-gebouw. Hierin zitten talloze kleine studio's waarin kunst, sport en muziek wordt beoefend. Onder andere SFB schijnt hier een studio te hebben zitten en het is er altijd een komen en gaan creatieve types. In de lobby (hehe) van het gebouw komt Jaap Wiewel ons ophalen. De ene helft van Killing Skills en bassist/producer van AVA NOVA neemt ons mee naar de vierde verdieping. "Hier zitten we nu al een tijdje. Binnenkort moet alles er uit, dus we zijn wel al op zoek naar iets nieuws. Tot die tijd, hebben we het hier wel goed."

"Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik aan de HKU ging studeren. Ik woonde in Zoetermeer en pakte elke dag de trein naar Hilversum. Chris studeerde daar ook en woonde ook in Zoetermeer dus we zaten elke dag in de trein samen.", Jaap vertelt dat zo'n dergelijke situatie onwillekeurig altijd tot vriendschap leidt. "Zeker omdat we dezelfde interesses bleken te hebben. We hebben toen ook samen muziek gemaakt  en toen we afstudeerden besloten wij samen een studio op te richten." 

"We zaten eerst in het oude Volkskrantgebouw, maar dat werd op een gegeven moment een hotel."

Jaap Wiewel

"Eerst hadden we een studio in Amsterdam, daar is ons verhaal begonnen als Killing Skills. We zaten in het oude gebouw van de Volkskrant maar op een gegeven moment werd ons verteld dat we er uit moesten want het zou een hotel worden." Jaap legt uit dat het normaal is dat een studioruimte niet voor een lange tijd zeker is. "We hebben daar zes-en-een-half jaar gezeten dus het was ook wel zuur toen we weg moesten. Maar toen moesten we opzoek gaan naar een nieuwe plek. Toen zijn we na een jaar in Zoetermeer terecht gekomen via een kennis. Die wees ons op MOOOF en zodoende zijn we dus hier beland."


(Tekst gaat door onder de foto)

O.S.T.R.
Jaap vertelt ons dat toen het duo nog in Amsterdam studio hield de focus heel erg op Nederlandse hiphop lag. "We deden mixes en masterings voor ongeveer iedereen die er toen een beetje toe deed. Dat was erg leuk maar op een gegeven moment gingen we ook naar het buitenland kijken." De shift naar het buitenland was deels omdat het niveau daar hoger lag maar ook omdat de opties in Nederland wat beperkt waren. "Nederland is natuurlijk niet zo groot. Dus toen gingen we verder kijken. We kwamen O.S.T.R. tegen die in Polen heel groot is en die wilde graag met ons samenwerken.", aldus Jaap. "In Polen wonen iets van vier keer zoveel mensen als in Nederland, dus onze afzetmarkt was ook groter. We hebben sinds 2012 ongeveer ieder jaar een album voor deze artiest geproduceert. Die albums zijn een kleine 300.000 keer verkocht, dus dat loopt vrij goed."

Hoe Killing Skills met een Poolse a-artiest in contact is gekomen is natuurlijk een vraag die voor de hand ligt. Want hoe kunnen twee jongens uit Zoetermeer nou dubbel platina gaan in Polen? "Het is best een grappig toeval geweest. Chris en ik traden op met Joe Kickass, een Engelstalige MC uit Den Haag. We hadden opgemerkt dat deze Poolse guy heel veel shows deed in Nederland en Engeland omdat daar veel Polen wonen en toen hij in de Bazart stond hebben wij onszelf daar naar binnen gebluft als voorprogramma." Na die voorprogrammashow raakten de heren van Killing Skills en O.S.T.R. aan de praat en dat klikte direct. "Het voelde eigenlijk alsof we een derde lid van Killing Skills hadden gekregen. Dezelfde klik als Chris en ik hadden toen wij begonnen, kregen wij met O.S.T.R.. Na die show zijn we gelijk naar de studio gegaan met hem, en de rest is geschiedenis." 

 

 

 

"Die albums zijn in Polen een kleine 300.000 keer verkocht, dus dat loopt vrij goed."

Jaap Wiewel

Mixen voor anderen
Toen Killing Skills zich weer in Den Haag vestigde heeft het duo ook zijn best gedaan om zich te vestigen als naam die achter de schermen hard aan het werk is. "Wat niet veel mensen weten is dat wij ook veel werk doen voor andere producers en studio's. We doen veel mixing voor bijvoorbeeld Wieger Hogendorp en Robin Veldman, met wie ik ook weer in AVA NOVA speel." Volgens Wiewel laat Killing Skills zich ook nog extra op de kaart zetten door dergelijke klussen. Jaap geeft aan onder andere voor Playground Zer0 alle producties af te maken. "Het laatste jaar zijn Chris en ik ook weer bezig met het op de kaart zetten van Killing Skills als artiest, meer nog dan als producers. We maken en releasen nu ook steeds vaker live-muziek.", vertelt Jaap. 

(Tekst gaat door onder de foto)

Modulaire synts en goede speakers
"We hebben hier een grote voorliefde voor synthesizers. Of zoals sommige mensen die hier voor het eerst binnenkomen zeggen 'keyboards'.",lacht Jaap. "Maar Chris en ik hebben de afgelopen twintig jaar een flinke verzameling synths verzameld. We hebben sinds kort zelfs een hele mooie modulaire synth. Iets dat niet heel vaak voorkomt, en al zeker niet in dit formaat." Daarnaast geeft Jaap ook aan dat het engineering vlak van de studio van zeer hoog niveau is. "We hebben echt specifieke producten aangeschaft die voor mixen en masteren bedoeld zijn en die echt het verschil maken binnen de studio."

Ook zijn de speakers van de studio een flinke investering geweest. "We hebben dezelfde speakers gekocht als Robin Veldman heeft. We kochten ze ongeveer tegelijkertijd maar het is erg belangrijk om alles goed te kunnen horen tijdens het masteren."

"Modulaire synths van dit formaat zie je niet zo vaak."

Jaap Wiewel

Krakers en clubs
"Wat wij het meest proberen is het begrijpen van de visie van iemand die ons vraagt iets te engineeren. Meestal lukt dat en als het niet lukt dan proberen we ons zo goed mogelijk aan te passen.", legt Jaap uit. "Soms komen artiesten, met name rappers, met beats die zo vol zijn dat eigenlijk alle sporen elkaar in de weg zitten. Dan proberen we ze nog uit te leggen dat wezenlijke verschillen niet makkelijk te maken zijn, maar dat gaat er niet altijd in bij ze." Op zo'n moment proberen de heren van Killing Skills altijd zo veel mogelijk de opdracht te honoreren. "Ook geven we regelmatig clinics en masterclasses om uit te leggen waar we precies mee bezig zijn en hoe anderen dat ook kunnen." Op die manier probeert Jaap zijn kennis een beetje over te dragen en te zorgen dat elke opdrachtgever tevreden is. "Wat mij betreft komen ze er bij zitten terwijl we bezig zijn. Wij streven altijd naar het beste resultaat en een artiest wil dat natuurlijk ook zien van de engineers."