De I Love Hiphop-week is woensdag 20 juni afgetrapt in het Paardcafé. Tot en met zondag 24 juni wordt er in de hele stad aandacht gegeven aan misschien wel het populairste genre in Nederland. Het hoogtepunt van de festivalweek vindt zaterdag plaats in het Paard. Daar treden onder andere: Lijpe, Kevin en Hef op, zij behoren alle drie tot de eredivisie van de Nederlandse hiphop. De Haagse inbreng in de nationale hiphop lijkt beperkt te blijven tot een enkele gelukkige. Wij spraken met Conchitta Bottse, programmeur bij het Paard en expert op het gebied van hiphop, over de stand van de Haagse urbanscene.

“Ik wil zoveel mogelijk meepakken op de I Love Hiphopweek,” begint Conchitta. “De opening, de comedy-avond en vooral Kevin, staan op mijn lijstje. Ik volg de laatstgenoemde al een tijdje en ik vind zijn, plotselinge, groei enorm cool om mee te maken.” Direct legt Bottse de vinger op de zere plek: Kevin is namelijk Rotterdams. Het gros van de populaire urban-artiesten komt niet uit Den Haag en naast SFB en Wilde Westen is de Haagse scene erg onderbelicht.

“Den Haag is absoluut ondervertegenwoordigd in de Nederlandse hiphop. Dat is jammer maar ik begrijp ook wel hoe dat komt,” aldus Conchitta. “De Haagse talenten zitten meestal op een eilandje. Ze blijven meestal beperkt tot het H3C (Haags Hiphop Centrum) of Musicon en treden niet vaak naar buiten toe. Zodoende krijgen deze acts veel minder exposure.”

Talent

Volgens Bottse is dit de grootste reden dat de Haagse inbreng achterblijft. “Ik heb het idee dat de organisaties die met de jonge talenten werken, er een hele kluif aan hebben de artiesten te stimuleren en naar buiten te laten treden.” Doordat artiesten heel lang blijven plakken op één enkele plek is er vaak sprake van een gebrek aan podiumervaring of is er te weinig materiaal om een echte show neer te kunnen zetten. “Daarnaast is er ook een gebrek aan podia waar de artiesten op kunnen treden. In Rotterdam zie je bijvoorbeeld een aantal laagdrempelige podia waar acts terecht kunnen, maar ook plekken waar de ietwat gevorderde artiesten terecht kunnen. Dat mist hier in Den Haag.”

Aan talent ligt het in elk geval niet, volgens Conchitta. Er lopen in Den Haag zat gasten rond die echt goed bezig zijn. “Neem bijvoorbeeld Miqi&Mitch, die zijn best professioneel bezig en maken echt stappen. Of J. Ward Brew dat zijn echt getalenteerde gasten.”

Meer aandacht

De laatste jaren is de aandacht voor hiphop in Den Haag flink gestegen. Zo is er op festivals als Parkpop en Bevrijdingsfestival steeds vaker een urbanstage te vinden en wordt er ook bij podia als het Paard steeds meer urban geprogrammeerd. Er lijkt een goede weg ingeslagen te zijn. “Er worden zeker stappen gemaakt,” zegt Conchitta. “Er is steeds meer aandacht en urban leeft ook steeds meer in de stad.” Toch moet er nog altijd werk verricht worden. “Er is heel veel begeleiding vanuit instanties in Den Haag en ook de Gemeente ondersteunt het nu. De omgangsvormen met urban-artiesten is alleen anders dan die van gitaarbandjes. De benadering moet in dit geval veel directer zijn.”

In de vorm van GUAP proberen verschillende spelers binnen de Haagse scene de hiphopscene een impuls te geven. “Doordat de instanties die GUAP opgericht hebben nu nauw samenwerken, zijn de communicatielijnen een stuk korter geworden. Het is nu makkelijker om elkaar op de hoogte te brengen van nieuwe talenten en dergelijke.” De rol van het Paard in deze nieuwe koers bestaat voornamelijk uit het faciliteren van een podium voor talentvolle artiesten. “Het Paard zorgt ervoor dat er een laagdrempelig maar tegelijkertijd interessant podium staat voor talentvolle urban-artiesten. Het draagt bij aan de exposure van de artiesten.”

Toekomst

Rotterdam, Eindhoven, Zwolle en Amsterdam zijn van oudsher de bakermat van de vaderlandse hiphopscene en aan die reputatie kan weinig gedaan worden. Wel zou Den Haag zich steeds meer kunnen mengen in de wereld van de urban, volgens Conchitta. “Er zit echt heel veel talent hier in Den Haag, ook op plekken waar je niet snel zou kijken. Ik was bijvoorbeeld een tijdje terug bij buurthuis De Mussen, daar was een groepje muzikanten echt tof bezig met muziek, maar die waren gekluisterd aan die locatie.” Volgens Conchitta zitten er echt wel pareltjes bij en met de juiste instelling en begeleiding zouden die ook mee kunnen doen met de grote spelers. “Toen ik in 2014 bij Rotterdam Beats werkte hadden wij het er al over dat het 'het jaar van Ronnie Flex' was, afgelopen weekend speelde hij de mainstage van Pinkpop plat. Het kan echt snel gaan.”

Hoe slecht gaat het eigenlijk? Deze lijst vol Haagse bangers doet denken dat het allemaal wel mee valt.

Muziekliefhebbers opgelet! De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl