De Haagse Popweek is in volle gang. Van folk tot metal, alles is onderhand wel langsgekomen. Maar hoe zit het met hiphop, één van de snelst groeiende genres binnen de (Haagse) muziekscene? Op de vrijdag zien we dat het Paardcafé gereserveerd is voor de eerste zogeheten GUAP-night, een avond waar hiphopminnend Den Haag haar ei kwijt kan. Om meer te weten te komen over de avond en het platform GUAP, belden wij met Peter Oostinga, aka Mista Sweet, de man met de meeste vingers in de Haagse hiphop-pap en mede-oprichter van GUAP.

"Het idee van GUAP begon toen ik merkte dat een aantal organisaties die zich met de Haagse urbanscene bezighouden hetzelfde type evenement op dezelfde dagen organiseerden. Op die manier zit je in elkaars vaarwater terwijl je hetzelfde doel nastreeft," begint Sweet. "Ik heb toen contact opgenomen met Sherwin Blijd, van Theater de Vaillant en kwam het idee dat het handig zou zijn om een soort overzicht te hebben met het aanbod aan urban-activiteiten." Op deze manier zou er volgens Peter een betere verdeling van dj-cursussen, open mic's en studioruimtes moeten worden gegenereerd. 

Naast met de Vaillant werd er ook een samenwerking aangegaan met PAARD en Musicon, zodat er een groot gedeelte van de Haagse scene beslagen werd. "Het idee was, en is eigenlijk nog steeds, dat we in de vorm van een mobiele website of een app een verzameling te maken van al het aanbod dat er op urbangebied is. Zodat, met name met de focus op talentontwikkeling, alles inzichtelijk wordt gemaakt." 

Peter Oostinga

De GUAP-night in het Paardcafé zal een gedeelte van het Haagse aanbod op urbangebied laten zien. "Het wordt een showcase-event, we hebben allemaal acts aangedragen en daarmee een line-up gegenereerd," aldus Mista Sweet. De avond wordt geopend door Miqi & Mitch, een act die hun invloed haalt uit het huidige hiphopklimaat. Single 'Mandem Broke' is al een kleine 14.000 keer bekeken op YouTube en in korte tijd lijkt de act zich op te werpen als een nieuwe Haagse act in het straatje van SFB en Wilde Westen.

Daarna is het tijd voor Usainboyz die al een paar jaar bezig zijn. Deze act heeft al meerdere festivals aangedaan en het een en ander teweeg gebracht op nationaal vlak. Hierna wordt er plaatsgemaakt voor de H3C-Squad. Het paradepaardje van het Haags Hiphop Centrum was afgelopen bevrijdingsfestival te bewonderen op een van de hoofdpodia en heeft al meerdere voorprogramma's gedaan in het PAARD. 

"Na het reguliere programma staat er een open-mic op de planning. Dus dan kan iedereen meedoen, en als het hard is kan je zomaar bij de volgende GUAP-Night op het podium staan," aldus Oostinga. Want het idee van het event is dat het een terugkerend fenomeen gaat worden. "Jazeker, we willen dit eens in de twee maanden gaan organiseren. De volgende editie is op 29 december, er is nog geen programma bekend maar dat komt binnenkort." Het is volgens Peter overigens niet de bedoeling dat het een commerciële aangelegenheid gaat worden. "Misschien dat er ooit een XXL-editie gaat plaatsvinden met iets grotere acts, maar we willen het echt toespitsen op het talent dat er rondloopt en hen een podium bieden."

De avond is vrij toegankelijk en Peter drukt ons nog op het hart dat iedereen mee kan doen met de open-mic. "Ook voor programmeurs kan het dan interessant zijn, die kunnen op zo'n avond nieuw talent spotten. Verder is iedereen die hiphop een warm hart toedraagt welkom."  

H3C-Squad

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl