Zondag 21 oktober speelt Alligator in het Paardcafe. De band komt helemaal uit Glasgow en speelt lekkere, rauwe Britpop. We leerden ze kennen op Sniester, waar de drummer onze verbazing wekte door aan het eind van het optreden in vloeiend Nederlands het publiek toe te spreken. Wat blijkt: Carlo Kriekaard komt uit Voorburg. Wat wij ons afvragen: hoe belandde Carlo in Alligator?

"Het is een beetje gek gelopen. Na een uit de hand gelopen avondje uit eindigde ik in Glasgow en zodoende", vertelt Carlo. We zien hem op ons scherm, want we spreken hem via Skype. En hoe episch deze uitleg ook klinkt, helaas is het niet waar. Dan nu het echte verhaal. "Ik heb een kennis die hier al tien jaar woont. Ik studeerde toendertijd in Rotterdam, vrijetijdsmanagement, dus dan weet je het wel hoe laat het is. Na een jaar ben ik ermee gestopt, want ik vond het helemaal niks. Toen zei die kennis joh, waarom kom je niet hier naartoe, gewoon om even een kijkje te nemen."

Carlo boekte een ticket en logeerde een weekje bij zijn kennis. "Ze heeft me de stad laten zien en toen had ik zoiets van fuck it, waarom niet? Ik had wel een soort excuus nodig om hiernaartoe te komen, dus ik schreef me in voor een studie: music performance. Daar heb ik auditie voor gedaan, ik werd aangenomen voor het derde jaar. Ik boekte een ticket en dat was waar het avontuur begon. Dat was in 2013."

Na een tijdje in Glasgow vond Carlo zijn weg en zelfs een baantje. En het was op een feestje van een collega dat hij in contact kwam met iemand die hem naar Alligator zou leiden. "Op dat feestje was iemand die net als ik heel erg met muziek bezig was. Ik voegde hem toe op Facebook waar hij een advertentie deelde van iemand die een drummer zocht. De advertentie luidde ‘looking for a badass drummer, hit me up.’ Dus ik stuurde ‘yo, I’m a badass drummer, let me know.’ Toen werd ik uitgenodigd. Dat was de manager, die was toen alleen nog met de zanger bezig. We zijn een drankje gaan doen en van het een kwam het ander. Via mijn studie vond ik een bassist en een vriend van hem speelde gitaar. Dat was het begin van de band."

Na wat wijzigingen in de line-up ontstond Alligator zoals het nu is. "De bassist en gitarist zijn weer weggegaan en vervangen door twee goede vrienden. We zijn nu twee jaar bezig. We begonnen met heel veel materiaal schrijven en opnemen en nu duiken we het live circuit in wat wel heel lekker gaat."

Gênant veel als Oasis

We pakken ons verslag van Sniester erbij. Daar stond "Alligator klinkt soms gênant veel als Oasis, maar bij vlagen iets rauwer." Wat vindt Carlo daarvan? "Ik denk dat het een compliment is. Oasis is de ultieme Britpopband en dat proberen wij ook wel een beetje te omarmen. Er is niet meer echt zo’n band als Oasis en je merkt dat het iets is wat mensen nog heel erg in hun hart hebben zitten. Vooral onze zanger heeft enorm veel Britse invloeden, waaronder Oasis. Ikzelf was voor ik hierheen verhuisde nooit echt met Britpop bezig. Daar ben ik mee aangestoken door hier te komen. Maar die vergelijking is zeker geen belediging."

We gaan verder. "Veel Britser en hipper dan deze mannen krijg je het niet." Carlo kan zich daarin wel vinden. "Dat is de 'Glaswegian' stylo.' Voor wie niet bekend is met de term: een Glaswegian is iemand uit Glasgow. "Als je hier eens een keer naartoe komt, dan zie je wel wat we bedoelen. Dat is typisch iets wat in Britpop thuishoort. We hebben die kale in de band, gitarist Conor, en die ziet eruit alsof hij net uit de gevangenis komt. Maar dat is een hartstikke lieve jongen. Onze zanger James ook. Misschien ziet het er een beetje intimiderend uit, maar we hebben allemaal een hart van goud."

Over de stijl gesproken: we kwamen tijdens onze research (ja, dat doen we) een interview met de band tegen op de site van Fred Perry. "Fred Perry is een oud-tennisser. Nu is het een kledingmerk dat door heel veel bands gedragen wordt. Fred Perry draagt heel veel bij aan de Britse muziek, ze geven onwijs veel exposure. Ze interviewen opkomende bands en promoten ze op hun outlets, dus het was hartstikke leuk om door hen erkend te worden, vooral ook omdat wij zelf het merk dragen en heel vet vinden. Het klikte meteen, dus hopelijk komt daar meer van."

Toekomst

Wat gaan we de komende tijd merken van Alligator? "We zijn nog redelijk vers in de muziekscene. Wat we tot nu toe hebben gedaan is twee singles lanceren. Dat zijn Trickle Down en Shadow By Your Side. De volgende release wordt een ep. Die staat gepland voor het eind van het jaar, maar dat gaat nooit volgens plan." Voor het zover is, speelt de band veel shows. Na een hoop shows in Groot-Brittannië is Nederland aan de beurt. "We spelen natuurlijk in Den Haag en in Rotterdam en Eindhoven. Daarna gaan we naar Duitsland, Tsjechië en Zwitserland. Naast onze eigen shows doen we wat support showtjes voor Slaves, een hard Brits punk-duo. En dan gaan we weer terug naar het lekkere warme Schotland."

Dat Schotland is inmiddels thuis voor Carlo. "Ik woon hier nu vijf jaar. Ik had nooit verwacht dat het zo uit de klauwen zou lopen, maar het is zo gegaan. Het bevalt me ook heel erg. Glasgow is een hele creatieve stad en ik heb zoveel baat gehad bij hier naartoe verhuizen. Ik heb me hier goed kunnen ontwikkelen, zowel muzikaal als qua persoon. Het is een hele fijne stad. Een soort Rotterdam van Schotland. Edinburgh is de hoofdstad, maar Glasgow is de industriële stad. Het is misschien niet zo mooi als Edinburgh, maar qua creativiteit en muzikaliteit heeft het zoveel meer te bieden. Ik heb hier onwijs veel mensen leren kennen waarmee ik werk. Ik doe ook sessiewerk hier voor andere songwriters dus het is echt een onwijs goede thuisbasis voor mij. Ik raad het iedereen ten zeerste aan om gewoon een paar dagen in Glasgow door te brengen om vooral bandjes te gaan kijken."

Alligator speelt zondag 21 oktober in het Paardcafe. Toegang is 5 euro en het belooft een rockende avond te worden met een paar gasten vol Britse swagger op het podium.