Haags Pop Debat 2018: GroenLinks Haags Pop Debat 2018: GroenLinks

“De exploitatie van het OCC mag niet ten koste gaan van de rest van de cultuursector”

, Lone Mokkenstorm

Arjen Kapteijns van GroenLinks is een ware rockfanaat. Als festivalveteraan struint hij menig evenement af op zoek naar nieuwe gitaarbands en op een blauwe maandag bespeelde hij ook zelf de zes snaren. Maar wat vindt de GroenLinks-fractieleider van het aanbod aan elektronica in de stad? En wat moeten we nu eigenlijk met dat hele OCC? Tijd voor een babbeltje met de politicus op de vooravond van het Haags Pop Debat 2018.

Oorspronkelijk verhuisde GroenLinks-lijsttrekker Kapteijns naar de Hofstad voor zijn studie in Delft, maar zijn hart is hij onverhoopt ergens in het Haagse verloren. “Ik ga hier nooit meer weg. De diversiteit hier is fantastisch. Er zijn zoveel nationaliteiten die allemaal iets toevoegen en daarnaast is het hier levendig.”

Van dat laatste plukt Kapteijns geregeld de vruchten, want hij is wel in voor een rockconcert zo nu en dan. “Popmuziek, en dan vooral gitaarmuziek, is voor mij persoonlijk heel belangrijk. Ik ga graag naar festivals en concerten, waardoor ik inmiddels honderden bandjes heb mogen zien. Daar krijg ik heel veel energie van; ik vind het mooi om te zien hoe muziek mensen verbindt, hoe het hen dezelfde emoties laat beleven.”

"Ik ben altijd wel een beetje jaloers op mensen die in bands spelen"

Crossing Border

Als we de groene politicus vragen om zijn favoriete popervaring in Den Haag moet hij even nadenken. “Ik denk dat dat Heather Nova bij Crossing Border was. De muziek raakt me heel erg. Ze kwam die avond op op haar blote voeten, pakte haar akoestische gitaar en plots was het zo’n avond waarop alles samenkwam. Later heb ik haar nog in het Paard en bij wat andere podia gezien.”

Zou Kapteijns ook zelf wel eens voor niet-politieke doeleinden op het podium willen staan? “Ik ben altijd wel een beetje jaloers op mensen die in bands spelen”, bekent hij. “Helaas ben ik niet gezegend met een dermate muzikaal gevoel dat ik mijn gitaarlessen heb doorgezet. Maar je bent natuurlijk nooit te oud om te leren!”

Poppartij?

De naam GroenLinks doet wellicht niet bij alle Hagenaars meteen een politiek cultureel belletje rinkelen. Geheel onterecht, vindt Kapteijns. “We zijn júist een partij die voor cultuur is en de sector een warm hart toedraagt. Zo maken we consequent meer geld vrij voor nieuwe initiatieven. GroenLinks, cultuur en muziek horen gewoon bij elkaar.”

“Wat wij wel erg belangrijk vinden, is dat iedereen mee kan doen in de popsector. Dat Het Koorenhuis weg is, heeft dramatisch uitgepakt voor de stad en het muziekaanbod voor kinderen. Daarom hebben we ook het initiatief genomen om muzieklessen toegankelijker te maken voor kinderen uit gezinnen met een wat kleinere portemonnee. Vaak konden mensen wel de muzieklessen met korting krijgen via de Ooievaarspas, maar was de huur van de instrumenten alsnog te hoog. GroenLinks heeft daarom een voorstel gedaan om ook dit voor hen betaalbaar te maken.”

“Als er ook behoefte is aan een specifieke popopleiding, dan vind ik dat die eigenlijk onderdeel van het conservatorium zou moeten zijn. Dan sluit het aan bij de kwaliteiten die we al hebben: het conservatorium is een begrip waar kwalitatief hoogstaand les wordt gegeven. Laten we dat verder uitbouwen.”

"GroenLinks, cultuur en muziek horen gewoon bij elkaar"

Diversiteit

Wat betreft de elektronische scene en diversiteit in het muziekaanbod heeft de Hofstad nog veel te leren, meent Kapteijns. “Persoonlijk ben ik dan wel wat meer van de gitaarmuziek, maar ik hoor wel van veel mensen dat het aanbod best wat diverser mag. Den Haag laat hiphop en urban niet echt goed tot zijn recht komen. Op dat gebied doen we het zoveel minder goed dan andere steden in de Randstad. Van welke muziekstroming je ook houdt, er moet een plekje in Den Haag zijn waar je van dat genre kunt genieten.”

Arjen Kapteijns bij de David Bowie expo in Groningen

Te rooskleurig

Mooi gezegd, maar ondertussen moeten steeds meer podia het onderspit delven. De lijsttrekker betreurt dit. "Sinds de Supermarkt moest sluiten, is er echt een gat gevallen in het podiumaanbod. Erg jammer, want ik kwam er vaak. Er is echt wel behoefte aan een extra podium in het middensegment.” Waar dat podium zou moeten komen? Dat kan ik zo één, twee, drie niet bedenken. Zeker is dat het niet in de genen van GroenLinks zit om gelijk aan nieuwbouw te denken. Er zijn veel bestaande plekken in de stad waar dit zou moeten kunnen, dus als er een initiatief komt, vind ik dat we dat als gemeente moeten ondersteunen.”

Minder positief is Kapteijns over de plannen om het Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC) als groot poppodium te gebruiken. “We maken ons zorgen over de exploitatie van het OCC. De huidige exploitatieplannen zijn op té rooskleurige cijfers gebaseerd. Wij vrezen dat er straks extra geld naartoe moet. GroenLinks vindt dat het nooit zo mag zijn dat de exploitatie van het OCC ten koste gaat van de cultuursector.”

Kapteijns bij het optreden van Bruce Springsteen op het Malieveld

"Er is echt wel behoefte aan een extra podium in het middensegment."

De gemeente als bemiddelaar

Een nieuw podium, een nieuw geluid. Sommige buurtbewoners zullen daar niet echt blij mee zijn. Kapteijns denkt dat dit met dialoog en isolatie wel valt op te lossen. “Er moet meer ruimte komen voor horeca om live-muziek te programmeren. Laten we dit dan wel op de plekken concentreren waar al veel horeca is. Daar willen we wat ruimhartiger zijn met de normen als het gaat om geluidsoverlast of openingstijden.”

“Samen met de buurtbewoners moeten we kijken hoe we woningen én horeca beter kunnen isoleren. Wat we niet willen is wat er nu dreigt te gebeuren: dat we goede ontwikkelingen in de stad op slot gooien vanwege de geluidsnormen. Wat GroenLinks betreft moet De Boterwaag gewoon salsa-avonden kunnen houden. De gemeente heeft hier ook een soort rol als bemiddelaar tussen horeca-eigenaren en omwonenden. Met de juiste geluidsmaatregelen en een beetje begrip voor elkaar denk ik dat er wel een goede oplossing te bedenken is.”

Ten slotte vindt Kapteijns dat bepaalde zaken in de stad wat steviger aangezet kunnen worden. “Er is behoefte aan meer plekken als het HPC, broedplaatsen waar beginnende bandjes een oefenruimte kunnen huren en een drumkit neer kunnen zetten.” Ook ziet de politicus graag meer grote bands naar het Malieveld komen. “Het is een mooie locatie op loopafstand van één van de grootste stations van Nederland. Zelf ben ik naar Bruce Springsteen en Coldplay geweest. Het was fantastisch om dat soort bands in mijn eigen stad te zien.” Welke bands de fractieleider graag naar Den Haag zou halen? “Het reünieconcert van Oasis dat eraan zit te komen, dat zou mooi zijn. Of iets als The War on Drugs of Pearl Jam is natuurlijk altijd goed.”

"Wat GroenLinks betreft mag De Boterwaag zijn salsa-avonden gewoon houden"

Het Haags Pop Debat wordt op donderdag 15 maart gehouden in de Kleine Zaal van het Paard. Het begint om 19:30 uur

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag