Groep de Mos staat hoog in de peilingen voor Den Haag. Met een verkiezingsprogramma dat zich op de Hagenaars en Hagenezen richt, staat de partij nu op zes zetels. Jelle Meinesz staat op plek zes van de lijst. “Ik ben een ondernemer en ik ken in elke branche wel mensen, ook in de muziek. Op mijn bruiloft heeft Tim Akkerman zelfs ‘Inside My Head’ gespeeld, samen met de schrijver van het lied Ricardo Pronk.” Verder heeft de aspirant-politicus een uitgesproken mening over kwesties die spelen in de Haagse popscene.

Achter in de tapijtzaak van Meinesz, de nummer zes op de lijst van Groep de Mos, bevindt zich een opnamestudio. Jelle staat er op dat er voor er begonnen wordt met het interview daar even gekeken gaat worden. “De dames van Luminize repeteren hier altijd, verder hebben wij hier veel verschillende Haagse artiesten hier over de vloer gehad zoals de Kraaien, maar we hebben ook verschillende campagneliederen opgenomen in deze studio.” De affiniteit van het kandidaat-raadslid met muziek is erg merkbaar. “Omdat ik de mensen ken weet ik altijd wat er speelt bij hen die er middenin zitten. Niet zoals sommige huidige raadsleden die de lokale politiek slechts zien als een opstapje naar het landelijke toneel.”

Jelle Meinesz woont al sinds zijn geboorte in 1964 in Den Haag en wil hier nooit meer vertrekken. “Ik houd van deze stad. Daarom wil ik van Den Haag weer een gezellige plek maken, ik heb de stad alleen maar minder gezellig zien worden de afgelopen jaren en dat heeft ervoor gezorgd dat ik de politiek in ben gegaan.” Naast een studio en een tapijtwinkel bezit de ondernemer ook een karaoke-limousine en is Meinesz eigenaar geweest van verschillende horecagelegenheden. “Als je ons 83-pagina tellend verkiezingsprogramma leest word je gewoon vrolijk. Eindelijk een partij die zich bezighoudt met de échte problemen, en wij komen met oplossingen voor de problemen.” Aan vertrouwen geen gebrek dus, en eigenlijk zonder dat wij Jelle één vraag kunnen stellen snijdt hij al een van de populairste onderwerpen van deze verkiezingen aan.

"Je wordt gewoon vrolijk van ons partijprogramma..."

Jelle Meinesz (links) met Herman Brood en René Bom

Jelle Meinesz (links) met Herman Brood en René Bom

Zeikerds
“Haarlem wordt tegenwoordig genoemd als de grootste muziekstad van Nederland, dat vind ik echt heel triest,” begint Meinesz. “De stad is aan het uitsterven en de oorzaken hangen eigenlijk allemaal samen. Met Groep de Mos willen wij ons in gaan zetten voor nieuwe podia en we willen de landelijke geluidsnormen drastisch aanpassen.” Volgens Meinesz is het uiterst opmerkelijk dat de geluidsnormen in de binnenstad dezelfde zijn als die in woonwijken. Zo worden uitgaansgebieden een stuk minder aantrekkelijk voor publiek. “Tuurlijk moet iedereen fijn kunnen wonen, maar het is niet de bedoeling dat iemand investeert in een horecaonderneming en vervolgens niks kan doen omdat de buren klagen of omdat er boetes worden uitgeschreven,” aldus Meinesz. “Boetes die overigens totaal uit verhouding zijn. Als je door rood rijdt, waar je iemand mee kan doden, betaal je een slordige €220,-. Terwijl de knop op je geluidsinstallatie iets te ver naar rechts zetten je €3000,- kost.” Het liefst zou Meinesz zien dat, als die boete dan betaald is, het geld gebruikt wordt voor de isolatie van de huizen eromheen. “Het probleem met die boetes is dat het allemaal zo duur is dat niet iedereen dat zou kunnen behappen. Ik kreeg ooit met een boete van €5500,- , toen ik nog een buurtcafé had. Als ik toen geen tapijtenzaak had gehad was ik failliet gegaan.”

Volgens Jelle zou er veel meer gekeken moeten worden naar het aantal klachten voor geluidsoverlast. “Te vaak zie je dat er maar een paar ontzettende zeikerds zijn die klagen, maar dan wel gelijk 2000 klachten insturen. Daarom moeten er volgens ons eerst minstens drie klagende buurtbewoners zijn voor er daadwerkelijk actie ondernomen wordt,” aldus een duidelijk geërgerde Meinesz. Jelle stelt dat in andere steden anders met dit soort gevallen wordt omgegaan. “Als je in Amsterdam of Rotterdam klaagt terwijl je in het centrum zit krijg je gewoon als antwoord dat je maar niet daar had moeten wonen. In Den Haag moeten we daarentegen altijd maar luisteren naar de minderheid, niet dat die niet serieus moet worden genomen, maar in een democratie beslist volgens mij de meerderheid.”

Tekst gaat door onder de foto

Amerikaanse ambassade
Al bij binnenkomst meldde Jelle dat hij een lumineus idee had om het gebrek aan een middenpodium in Den Haag op te lossen. Het zou de perfecte oplossing zijn voor het gebrek aan een zaal waar middelgrote acts terecht zouden kunnen. “De voormalig Amerikaanse ambassade, aan het Lange Voorhout is inmiddels leeg. Het pand is in handen van de gemeente en nu moet er een bestemming voor gevonden worden. Dat is, volgens mij, de perfecte locatie om een middenzaal te plaatsen.” Op het eerste gezicht lijkt het geen gek idee. Wethouder Revis van de VVD had al plannen om het pand een bestemming te geven, maar daar zou in principe ook nog van afgeweken kunnen worden. “Ook vinden wij van Groep de Mos het heel belangrijk dat het RockArt museum, dat nu in Hoek van Holland zit, naar onze stad komt. Dat kan dan in hetzelfde pand geplaatst worden.” Wie het verkiezingsprogramma van De Mos doorspit komt er inderdaad achter dat de partij zich hard maakt om het rockmuseum naar Den Haag te halen. In dit museum zijn pronkstukken uit de binnen- en buitenlandse popgeschiedenis te vinden, en volgens de partij is dit een onmisbare collectie voor de stad. “Dit museum móet naar Den Haag komen. Als het gecombineerd kan worden met een middenzaal hebben wij de perfecte bestemming gevonden voor het pand. Daarnaast is het gelijk een verbinding tussen de stad en de Denneweg, dus is het ook goed voor de horeca.”

Ook pleit Jelle voor meer grote evenementen zoals de optredens van Bruce Springsteen en Coldplay op het Malieveld. “Weet je nog vroeger? Toen had je Beatstad, dat was een geweldige toevoeging aan het popklimaat! Maar ook grote evenementen op andere locaties zoals het Plein. Er zijn zo veel ondernemers die initiatieven hebben, maar alles wordt afgeschoten. Dan krijg je nooit een levende stad,” vertelt Meinesz gepassioneerd.

“De voormalig Amerikaanse ambassade is de perfecte locatie voor een middenpodium..."

Rapbattles
Jelle Meinesz houdt van bijna elke muziekstroming, komt hij dan ook aan zijn trekken wat optredens betreft? “Het is te weinig. Grotendeels ligt het aan het aanbod van plaatsen waar opgetreden kan worden. Want zoals ik net al zei: als je een microfoon aansluit in een kroeg, krijg je hommeles met de buren.” Een mooi bruggetje terug naar de geluidsnormen die Groep de Mos zeer aan het hart gaan. “Hoe gaaf zou het zijn als er een plek is waar rappers tegen elkaar kunnen battlen of waar DJ’s de nacht door kunnen draaien. Maar als elke horecagelegenheid zo erg op moet passen met het geluid dat ze produceren, kan dat gewoon niet.” Het huidige aanbod is volgens Meinesz niet persé te ongedifferentieerd maar het probleem ligt volgens hem bij het gebrek aan locaties. Toch zijn er redelijk wat kleine poppodia in Den Haag. “Een Musicon of een HPC is echt heel leuk, de sfeer is altijd goed en leuke plekken. Er moet alleen meer komen, wat er nu is volstaat niet voor een grote stad.”

Juiste persoon op de juiste plek
Er valt volgens Meinesz nog zat te halen op popgebied in Den Haag. Groep de Mos wil zich hard in gaan zetten voor lokale ondernemers, maar ze willen de ondernemers niet zomaar het geld toestoppen. “Ik ben zelf ondernemer, dus ik ken de procedures. Een lening of iets dergelijks kan wel, maar we moeten nieuwe initiatieven niet zomaar allemaal geld toe gaan stoppen. Er kan bijvoorbeeld heel veel gehaald worden door sponsoring, en misschien nog belangrijker is als de juiste persoon op de juiste plek zit. Dat geldt zowel voor de ondernemingen als voor de gemeenteraad.”

Al met al is het duidelijk waar Groep de Mos voor staat; Een bruisende stad, veel evenementen en minder betutteling.

Het Haags Pop Debat wordt op donderdag 15 maart gehouden in de Kleine Zaal van het Paard. Het begint om 19:30 uur