Leraar en leerling : Michael & Izaak

“Mijn drumleraar stond op zijn luchtbasgitaar de Red Hot Chili Peppers na te doen, ik vond dat zó cool.”

Tekst & foto's: Judith Zandwijk ,

Je hebt natuurlijk wonderkinderen en autodidacten. Maar het gros van de muzikanten heeft gewoon muziekles gehad. Muziekles betekent voor hen vaak meer dan alleen theorie en toonladders oefenen, hun docenten dragen soms op onverwachte manieren bij aan de vorming tot muzikant. 3voor12 Den Haag maakt een serie met een aantal van hen. Deze keer docent basgitaar en bandcoach Michael Baumgarten en zijn leerling Izaak Cornelis.

Leraar Michael Baumgarten

Michael (36 jaar) is bandcoach en basgitaar leraar bij Ready To Play en workshopleider Muziek bij het Segbroek College. Hij heeft basgitaar gestudeerd aan Codarts. Als muzikant maakte hij deel uit van verschillende bands, maar speelt nu voornamelijk met Soul Sister Dance Revolution.

Leerling Izaak Cornelis

Izaak (21) studeert Electrical Engineering aan de TU Delft en is bassist in Replayced en New Dosis Audio.

De eerste ontmoeting

Michael vertelt over de eerste les: “Ik deed wat voor en Izaak had de bas in zijn handen en ging gewoon zelf dingen ontdekken. Dat duurde wel 10 minuten! Er zijn een aantal manieren waarop mensen leren; de één leert heel erg onderzoekend, en de andere moet echt horen wat hij moet doen. Izaak is dus meer een onderzoeker.” Izaak: “Volgens mij kwam ik met ‘Californication’ van the Red Hot Chili Peppers.”

"“Als docent moet je eigenlijk objectief blijven, maar dat kan natuurlijk niet”

Mr. Brightside

Beide zijn fan van de Red Hot Chili Peppers. De muzieksmaak van zowel docent als leerling is volgens Michael wel van invloed op de manier van lesgeven: “Als docent moet je eigenlijk objectief blijven, maar dat kan natuurlijk niet, want je hebt ook je persoonlijke smaak.” Overigens schrijft hij hiermee de top 40 muziek niet af. “Als ik kijk naar het educatieve aspect zijn die simpele liedjes vaak een mooi instapmoment.” Izaak: “Mr. Brightside van The Killers was het eerste liedje met plectrum voor mij.” Michael: “Dat is ook een eenvoudig liedje, maar met dat nummer kan ik de techniek van met een plectrum spelen goed uitleggen.” Techniek is het stokpaardje van de les van Michael, zo vertelt hij: “Als je een goede techniek hebt, kun je makkelijker obstakels overwinnen en is het eenvoudiger om je ideeën naar je instrument te vertalen dan wanneer je gehinderd wordt door gebrekkige techniek.”

Soms beïnvloeden de muzikant en docent elkaar qua muzieksmaak. Zo is Izaak meer soul en funk gaan luisteren door zijn leraar zoals Tower of Power. Andersom is Michael zich meer in Radiohead gaan verdiepen toen de band van Izaak ’15 step’ wilde coveren.

Bandcoaching

Inmiddels heeft Izaak geen basles meer maar coacht Michael Replayced en New Dosis Audio, de beide bands waar Izaak in bast. Izaak: “Toen ik basles had was ik vooral bezig met mijn eigen progressie, technieken leren en zelf beter worden. Nu ben ik meer gefocust op het samenspel. Michael coacht ons daarin, en in optreden en geluid. Ook op het terrein van groepsdynamiek en artistieke identiteit geeft hij ons adviezen.”

Regelen en pushen

Michael: ”Bandcoaching kan op verschillende levels. Sommige groepjes kunnen nog niets, daarmee ga je stap voor stap een liedje leren. Aan de bovenkant zit het coachen van bandjes zoals Replaced. Het hele proces van wanneer gaan we de studio in, releasen we een single, wie doet het artwork, wie zet het op Spotify. Ik ben met Replayced mee geweest naar Friesland bij de opnames van hun eerste nummers. Om alles te regelen qua sound en om als coach mijn mening en tips te geven. Ik wilde de band ook eens in een semi-professionele omgeving zien. Izaak zei toen; wij horen hier eigenlijk nog niet. Het was inderdaad wat te vroeg, maar het leermoment was er zeker. Het is ook leuk om zo de band te motiveren en te pushen. Ga maar een keer op een iets te groot podium staan, ga maar een keer op je snufferd, want dat ga je sowieso een keer meemaken.”

“ Ga maar een keer op een iets te groot podium staan, ga maar een keer op je snufferd, want dat ga je sowieso een keer meemaken.”.“

Band-instrument

Izaak: “Het was niet mijn ambitie om in een bandje te spelen. Ik had al drie jaar drumles gehad en wilde gewoon bas leren spelen. Mijn drumleraar stond op zijn ‘luchtbasgitaar’ de Red Hot Chili Peppers na te doen en ik vond dat zó cool.” Maar meteen na de eerste les bij Michael speelde hij op zijn advies toch in 2 bandjes, een daarvan was Replayced. Michael: ”Al vrij snel dacht ik dat Izaak in een bandje kon, goed voor zijn ontwikkeling en we konden een band compleet maken. Het is sowieso goed voor basgitaristen om in een bandje te spelen. Basgitaar is een band-instrument. Het komt wel steeds vaker op de voorgrond, maar altijd nog in een bepaalde muzikale context.”

De eerste keer dat docent Michael zelf een bas speelde, was ook meteen in een band. “Ik kon wel gitaar spelen maar had nog nooit een bas in mijn handen gehad. Zij gaven mij een basgitaar en de noten, en probeer het maar. Daarna heb ik nooit meer gitaar gespeeld.”

"Het is sowieso goed voor basgitaristen om in een bandje te spelen."

Niet zo goed

zaak: ” Ik ben nu een betere bassist dan drummer. Als ik nu drum, vind ik dat ik eigenlijk niet zo goed kan drummen. Ik heb niet het idee dat het slechter is dan 3 jaar geleden, maar meer dat het me nu opvalt dat ik eigenlijk nooit zo goed was.” Michael vraagt aan Izaak hoe de Replayced-show op het UIT-festival is gegaan. Een zomervakantie, een zomerstop, niet gerepeteerd, geen basles en bandcoaching had de band er niet van weerhouden om te gaan spelen. Izaak: “Ja, wel goed, was publiek met stoeltjes.” Michael: “Oei, dat is heftig.