Studenten, welkom in Den Haag! 2.0 Studenten, welkom in Den Haag! 2.0

Een go-to guide voor nieuwe stadsgenoten die van een feestje houden

, Rachel Kabelaar, Lone Mokkenstorm

Studenten, welkom in Den Haag! 2.0

Een go-to guide voor nieuwe stadsgenoten die van een feestje houden

Rachel Kabelaar, Lone Mokkenstorm ,

In een tweedelige serie heten we nieuwe (studerende) stadsgenoten welkom. In Den Haag is er elke dag wel iets te beleven op muzikaal gebied: of je nu van rockconcerten houdt of liever ergens gaat dansen, voor ieder wat wils. In de vorige editie legden we uit waar muzikanten het beste terecht kunnen. Deze week zijn de wat meer passieve muziekliefhebbers aan de beurt. Voorkom verdwalen en vind met dit artikel je weg in de Haagse muziekscene.

Harde gitaren en lange haren

Rockliefhebbers hebben met Den Haag zeker de juiste studentenstad gekozen. Wist je bijvoorbeeld dat een van de bekendste rockcafé’s van Nederland in Den Haag te vinden is? Muziekcafé De Paap heeft artiesten als Anouk, Kane en DI-RECT groot zien worden. Hoewel het podium op het moment meestal door kleinere coverbands bezet wordt (onmogelijke geluidslimieten!), blijft het een leuke kroeg om onder het genot van een biertje beginnende bands te spotten. Een paar huizen verderop in dezelfde straat – en een trapje naar beneden –  is Lokaal Vredebreuk te vinden. Deze toko staat vooral bekend om de hardrock, metal en (rock)jamsessies die er plaatsvinden.

Den Haag haar ‘alternatieve’ centrum ligt op en rond de Grote Markt (samen met het Paard ook wel het Popdistrict genoemd) zomers vinden hier veel festivals plaats. Elk weekend staan er in café Zwarte Ruiter goede bandjes te spelen (vanuit het binnen- en buitenland, altijd op het scherpst van de snede).

Ietwat buiten het centrum vinden wij Musicon en het HPC. Daar staan geregeld rockbands op te treden, alhoewel deze podia zich niet echt aan één genre binden. Van reggae tot pop en van metal tot rock, alles is er welkom. Ten slotte is er nog Vereniging de Vinger aan de Loosduinsekade. Dit is dé hotspot underground stromingen en de snoeiharde bands.

Getting Jazzy

Is jazz meer je ding? Vlakbij de Grote Markt is De Gekke Geit gelegen, een kleine en gemoedelijke bar waar bijna dagelijks heerlijke jazz wordt gespeeld. Ook in de Regentenkamer kun je van jamsessies en optredens genieten, als je wilt zelfs onder het genot van een hapje eten. Entree in de Regentenkamer is helaas niet altijd gratis, maar als student krijg je wel 50% korting. Dat is dan weer mooi meegenomen.

De Ierse pub Murphy’s Law serveert niet alleen de lekkerste Murphy’s biertjes op de tap, er wordt ook bijna elke avond live muziek geserveerd. Liever even uitwaaien?  Op het strand van Scheveningen heeft elke zondag jazz de overhand in strandpaviljoen De Fuut. Vanaf 5 uur wordt hier wekelijks een artiest of artiestengroep in het zonnetje gezet. Of De Kikker (la grenouille) in de Molenstraat, daar staan vaak conservatoriummuzikanten te jammen.

Festival Fever

Natuurlijk ken je het Bevrijdingsfestival en Parkpop al, maar (regio) Den Haag kent meer, veel meer festivals. De één noemt het wildgroei, de ander levendig maar ’s Zomers is er bijna elk weekend wel een festival te bezoeken in de omgeving, zoals Sniester (alternatieve acts ontdekken), Jazz in de gracht (jazz, duh) Life I Live (vroeger de Koninginnenach), Werfpop (in Leiden), Schollenpop (op het strand), Zeeheldenfestival (uit de hand gelopen buurtfeest), Westerpop (delft), Waterpop (wateringen) en Kaderock (bij Musicon op de Kade)Daarnaast heeft Den Haag een aantal hoog aangschreven festivals als State-X New Forms, TodaysArt en vooral Rewire.

Natuurlijk heb je als kersverse student op het moment weinig aan die info, maar gelukkig komen er dit najaar en deze winter ook genoeg vette festivals aan. Eind september vindt bijvoorbeeld het Just Peace Festival plaats, met naast kunst, theater en lezingen ook een concert van Di-Rect in de Kurzaal en een DJ contest in het Paard van Troje. 17 & 18 september is het tijd voor het Blended Festival, een uit de hand gelopen buurtfeest in de Schilderswijk en Transvaal. In de line-up staan artiesten als Broederliefde, Lakshmi Jon Tarifa en Kuenta I Tambu. 

Crossing Border is een grote naam in de lange lijst Haagse festivals. Het literatuur- en muziekfestival in november focust zich op de grote en kleine alternatieve muziek. Zowel nationaal als internationaal. Op het festival – wat dit jaar voor de eerste keer plaats vindt in het eerder genoemde Popdistrict – staan vaak bands die later erg bekend worden. Ontdekken dus!

Dan, als je denkt dat de winter nooit ten einde komt, is er een lichtpuntje aan de horizon: Winterfest in het HPC. Het oude schoolgebouw aan de Burgemeester Hovylaan huist op deze dag jaarlijks een stuk of 60 acts en ontelbare bezoekers. Muzikaal verantwoord, maar ook vooral oergezellig.

Verleg je grenzen

Ondanks al deze mogelijkheden toch even de stad uit? Maak eens gebruik van je studenten-OV en pak de trein! In Leiden is Gebr. de Nobel bijvoorbeeld gevestigd, een poppodium waar geregeld leuke feesten worden georganiseerd en artiesten komen optreden.

In Delft is het allemaal wat kleinschaliger, maar dat maakt de evenementen er niet minder op. In STECK worden vaak studentenfeesten gehuisvest, maar ook lokale acts zijn er vaak te vinden. Ook is één van de Poprondepodia hier te vinden aan het eind van de maand. Een vergelijkbare bar is Ciccionina, al ligt de nadruk hier iets meer op DJ’s en dansfeesten.

Tot slot kan er nog een ‘randstadrailtje’ gepakt worden naar Zoetermeer, waar in Cultuurpodium De Boerderij geregeld vette gigs te vinden zijn. Het is een tandje kleiner dan het Paard van Troje, wat de optredens van soms verbazend bekende artiesten vaak erg intiem maakt.

DJ’s & Dansjes

Heb je zin om ordinair los te gaan op de dansvloer? Gelukkig heeft het centrum van Den Haag genoeg leuke spots waar je met je voetjes van de vloer kunt. Op de Grote Markt vind je bijvoorbeeld Club Zèta, waar wekelijks verschillende DJ’s het avondprogramma verzorgen en je lekker met je billen kunt schudden. Ook de Boterwaag, die je schuin tegenover de Zeta vindt, staat ’s nachts in het teken van muziek. Hier kun je terecht voor een 80s of 90s feestje, of voor een Silent Disco - sta niet verbaast te kijken als je hier en daar een tune van de Spice Girls voorbij hoort komen.

Om de hoek bij de Grote Markt vind je Rootz, een bierrestaurant by day en een club by night. Naast het showen van je dansmoves kun je hier ook genieten jamsessies van (opkomende) bandjes, met een speciaalbiertje in je hand. De rustieke uitstraling van het café-restaurant zorgt voor een huiselijke en relaxte sfeer - een ideale venue voor een goed feestje.  

Niet alleen de Grote Markt is ’s avonds een walhalla voor feestende studenten, ook op het Plein vind je een overvloed aan leuke hangouts. Op nog geen vijfhonderd meter uit elkaar liggen de clubs Millers, Cloos, De Tijd, Het Feest van Sinterklaas (ja, echt), de Haagsche Kluis en de Danzig, waar je elke avond terecht kunt. Op donderdagavond is het studentenavond, maar ook op andere avonden is het altijd een feestje op het Plein.

Verstopt op de Binckhorstlaan, tussen het Centraal Station en Station Holland Spoor, vind je De PIP, ook wel het cultuurbordeel van Den Haag genoemd. Niet alleen kun je hier terecht voor underground feesten, ook grote namen passeren hier vaak de revue. PIP is echter niet alleen bedoeld om te dansen – als (startend) muzikant of organisator kun je hier ook je eigen evenementen en workshops organiseren.

Het Paard van Troje

Op de Prinsengracht, een paar minuutjes lopen vanaf de Grote Markt, zit Het Paard van Troje (het Haagse Paradiso) eens een meisjes pensionaat maar nu een state of the art poppodium. Echte muziekliefhebbers kunnen hier hun lol op, want er vinden in Het Paard wekelijks concerten en feesten plaats. Menig artiest uit Den Haag en omgeving is groot geworden dankzij Het Paard. Maar het Paard staat ook bekend om de grote namen die er gespeeld hebben (Prince, U2, Pearl Jam of Mick Jagger om er maar een paar te noemen).

Ook in het Paardcafé, wat grenst aan het Paard, staan regelmatig (jonge) bands te spelen, zoals op de Versavonden of op onze ‘eigen’ Club 3voor12 Den Haag avonden. Ook staan er van donderdag tot en met zaterdag DJ’s te draaien (na 23.00 uur). De sfeer is er gezellig en ontspannen .Daarnaast is er een keer in de zoveel tijd een Popquiz in het café.

Dat Het Paard zich niet beperkt tot muziek van een bepaald genre is, naast de uiteenlopende artiesten en bands die er optreden, ook te merken aan de verschillende feesten die er jaarlijks worden gegeven. Zo is er Rasta Nation80’s 90’s en Nullies, maar ook Lovumba (een avond voor rumbalovers), Love Sensez en Purge – voor alle hardstyle fans - zijn populaire terugkerende evenementen.

Genoeg te doen dus in dit uit de kluiten gewassen dorp. En dan zijn we nog veel clubs, podia en plekken vergeten te noemen (het Zwarte Pad, de verschillende kroegen verstopt in het centrum, de festivals, enzovoorts). Bij 3voor12 Den Haag doen wij dagelijks verslag over festivals, optredens, bandjes en feesten. We zijn hèt platform voor (alternatieve) muziek in Den Haag. Wil jij ook schrijven over de Haagse muziekscene? Meehelpen met ons filmteam? Interviewen? Clubavonden organiseren? Professionele ervaring opdoen en ook nog eens gratis optredens bezoeken? Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde redactieleden. Tot snel!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag