Studenten, welkom in Den Haag!

Een go-to guide voor nieuwe muzikale stadsgenoten

Tekst: Frank de Jong ,

In een tweedelige serie heten we nieuwe studerende stadsgenoten welkom. Den Haag is een muzikaal paradijs, maar je moet wel weten waar je heen moet. Daarom een guide voor nieuwe muzikanten in de stad. We leggen je uit waar je kunt leren spelen, waar je kan oefenen, waar je instrumenten kan kopen en ten slotte waar je kunt jammen. Zo heb je aan het einde alles op een rijtje.

Den Haag heeft een rijke geschiedenis als het gaat om rock- en beatgroepen. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van Shocking Blue en Q65 van je vader (of je moeder). Een band als Golden Earring is nog steeds actief (en populair). Natuurlijk heeft Den Haag tegenwoordig ook een interessante muziekscene. Ken je Son Mieux of AAPNOOTMIES bijvoorbeeld al? Hoe je die artiesten live gaat zien zul je in de volgende guide ontdekken. In dit artikel gaan we jouw muzikale toekomst opstarten.

Nieuwe band gevormd?

De kans is groot dat je in Den Haag een kamer voor jezelf hebt en misschien heb je al eens overwogen om met jouw band daar te oefenen. Toch zijn er verbazingwekkend weinig buren die dat op prijs stellen. Tijd om een oefenruimte te zoeken.

De meest voor de hand liggende oefenruimte is het Haags Pop Centrum (HPC). Ze hebben grote oefenruimtes en er zijn veel mogelijkheden. Je kiest namelijk zelf de backline om te gebruiken in de oefenruimte. Dat is wat gesleep, maar is zeker de moeite waard. Er zijn verschillende soorten studio's geschikt voor alle soorten bands. Ten slotte is het bij het HPC zelfs mogelijk om op contractuele basis te oefenen. Een ander oefencentrum is Musicon, dat ligt iets dichter bij de stad dan het HPC. De oefenruimtes zijn wat ouder maar je bevindt je wel in de buurt waar onder andere Golden Earring en Shocking Blue begonnen zijn. Sterker nog, de oefenruimtes van Musicon worden nog steeds gebruikt door ambitieuze Haagse bands.

Als laatste willen we je nog één optie meegeven: Musiclab. Deze oefenruimte is vlakbij de Haagse Hogeschool en daarmee een stuk dichter in het centrum dan de eerder genoemde oefenruimtes. Het voordeel van deze oefenruimte is dat je ook kort kan oefenen (2 uur). Wat erg handig is als je alleen bent of niet zoveel tijd nodig hebt. Spreekt al het overige je niet aan omdat je niet zoveel met pop- en rockbands hebt? Speel je toevallig piano of keyboard? Ook daarvoor is een optie. In de Centrale Bibliotheek in Den Haag kun je redelijk goedkoop een ruimte afhuren met een piano. Handig!

En wat valt er te leren in Den Haag?

Leren van Youtube klinkt makkelijk en tijdbesparend, maar het is altijd fijn als een echte leraar je op weg helpt. Mocht je het nou moeilijk vinden om een privéleraar op te sporen, dan is dit voor jou geschreven. Niet iedereen heeft een discipline waar je u tegen zegt. En het voordeel is dat er in Den Haag een hoop professionele muzikanten lesgeven. Zo bouw je gelijk een connectie op met de Haagse muziekscene.

Via Ready to play kun je van veel bekende Haagse muzikanten les krijgen. Zo kan je zangles krijgen van Bella Hay (Tears & Marble) of basles van Janneke Nijhuijs (The Deaf). Dit is een goede manier om zonder veel geld kwijt te zijn toch privé les te krijgen. Mocht je wat meer geld te besteden hebben dan is het Koorenhuis aan te raden. Het is wat stoffiger en tegelijkertijd een stuk authentieker. Wat het Koorenhuis vooral aantrekkelijk maakt is dat je er ook les kan krijgen als je bijvoorbeeld Cello of Contrabas wilt bespelen. Je moet het maar willen. 

Naast de eerder genoemde muziekscholen heeft Den Haag een aantal specialistische muziekscholen. Den Haag zwemt tegenwoordig in drumscholen. Je hebt Stefan van de Brug (Vuigtuig) die in het HPC lesgeeft onder zijn eigen naam. Carrera’s Muziekatelier is opgericht door Kit Carrera (The Deaf) en was oorspronkelijk slechts een drumschool. Nu is het een beetje uit de hand gelopen (op een goede manier) en kun je er allerlei soorten lessen volgen. Ten slotte hebben we de drumschool van Rob Kramer. Hij geeft les in de Scheveningse Muziekschuur en heeft 40 jaar muziekervaring. Als muziekleraar en als muzikant op het podium. Mocht je meer van het gitaargejengel houden, probeer dan eens de Gitaarschool Den Haag en Haags Gitaarcentrum. Bij de Gitaarschool Den Haag werkt bijvoorbeeld Bart Schotman (The Howl Ensemble). De prijzen zijn wat hoger, maar daar krijg je een goede docent voor terug. 

En waar kan ik mijn muzikale kunsten vertonen?
Nog geen band gevormd maar je zit wel vol adrenaline? Den Haag kent veel cafés en kroegen waar je op vastgestelde tijden helemaal uit je dak kunt gaan. Met je instrument natuurlijk. Op zondag is er in Club Rootz een late jamsessie. Steeds onder leiding van andere muzikant en daarmee ook een andere stijl. Over deze jamsessies schreven wij eerder een artikel.

Ook Lokaal Vredebreuk organiseert verschillende jamsessies, waarvan de meeste rondom het bluesgenre draaien. Toch wat meer van de jazz? In de Regentenkamer kun je elke woensdag terecht voor een unieke jamsessie. Ook in Musicon kun je elke woensdagavond onder leiding van Febby Tasiran wat dingen uitproberen. Dit is het meeste relaxte van de sessies, omdat er weinig muzikaliteit wordt verwacht. Het draait volledig om de funfactor.

Als echt wilt optreden kun je bijvoorbeeld tijdens de Versafdeling terecht. Deze wordt maandelijks georganiseerd door het Paardcafé. Daarnaast kun je altijd aankloppen bij het HPC. Hier kun je niet alleen repeteren en leren, je kunt er vaak ook optreden. In het weekenden treden er veel beginnende bandjes op. De uitgekozen plek voor je eerste optreden!

Waar kan ik instrumenten halen?

Een studie beginnen is vaak een frisse start van je leven. Ben je van plan om tegelijkertijd muziek te gaan maken, dan wil je toch echt op de hoogte zijn van de beste muziekwinkels in Den Haag. Laten we beginnen met de meest voor hand liggende: Rock Palace. Rock Palace is oorspronkelijk geopend door Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring. Ze hebben een brede collectie en zijn gevestigd in het centrum. Daarnaast hebben we Max Guitars, die zit o.a. in Scheveningen en is ondertussen uitgegroeid tot een aardig grote muziekwinkel.

Liever iets persoonlijker? Geen probleem. In Den Haag zitten drie interessante speciaalzaken. Zo heb je de Guitar Chop Shop waar je met al je gitaarvragen, problemen en aankopen terecht kunt. Als je iets wil dat met gitaren te maken heeft, dan moet je daar zijn. Voor zelfgebouwde gitaren kun je in Den Haag ook terecht. De Guitar Lounge is beschikbaar voor aanpassingen en volledig zelfgebouwde gitaren. Twee leden van De Staat waren je al voor. De laatste tip is Back and Forth. Deze basgitaarspeciaalzaak is voor liefhebbers van de laagste tonen. Back and Forth zit er pas sinds juni 2016 maar ze bieden nu al unieke basgitaren aan in alle prijsklasses.

Bespeel je een instrument en wordt je doodmoe van het zoeken op internet naar bladmuziek? Onvolledige stukken, betaalmuren of gewoon irritante websites met reclames van hier tot Wembley stadium? Geen nood, de Centrale Bibliotheek Den Haag heeft een enorme collectie Bladmuziek. Het is zelfs een van hun speerpunten. Dat brengt ons overigens bij de laatste tip: Albersen. Albersen heeft een grote collectie bladmuziek en biedt een hele andere collectie dan de eerder genoemde muziekwinkels. Zeg maar gerust; als je wat meer van de oude stempel bent. Misschien wel één van de oudste muziekwinkels in Den Haag.

Hulp nodig?
Mocht je nog niet helemaal zeker zijn hoe je op het podium presteert of heb je simpelweg geen muzikale maten? Denk er dan eens over na om via Ready to Play bandcoaching aan te vragen. Op basis van je voorkeuren wordt je in een groepje gelijkgestemde gezet. Dit is natuurlijk geen garantie voor succes, soms moet je jezelf eerst voor gek moeten zetten voordat je verder komt. Gewoon lekker spelen en ervaring opdoen.
Verder kun je in het HPC altijd terecht met vragen, voor hip hop bij het Haags Hip Hop Centrum (h3c). Of je kan ons mailen: info@3voor12denhaag.nl. Muzikanten hangen in Den Haag vaak rond op de Grote Markt of bij het Paardcafé.

Toch niet zo muzikaal aangelegd? In de volgende editie zullen we meer ingaan op de festivals, concerten en feesten die Den Haag rijk is. Dan kun je in de eerste week van je studie al gelijk geslaagd uitgaan en bands bekijken van hoog vakmanschap. Na het lezen van de volgende guide weet je nog meer van de stad dan de Hagenaars zelf. En Hagenezen.