Haagse Pop Nach 2015

Inclusief de juryrapporten van de Haagse Pop Prijzen

Tekst: Joeri Gordijn | Foto's: Jan Rijk ,

Het was het hoogtepunt van de Haagse Pop Maand: de Haagse Pop Nach in het Paard van Troje. In de Grote Zaal, Kleine Zaal, Paardcafé en de foyer kon het massaal toegestroomde publiek zien dat de Haagse popscene nog steeds enorm divers is. Van de hardrock van Rosie, de hiphop van Kern Koppen tot de ‘jonge bandjes’ in het Paardcafé, overal stonden de zalen vol. Natuurlijk werden er ook nog wat prijzen uitgereikt. Een verslag:

De klok slaat net acht uur als Aapnootmies aftrapt in de foyer van het Paard van Troje. Het bandje rond zangeres Dinaira Scheffers maakt dromerige Nederlandse popliedjes met een een flink snufje Coldplay (alhoewel dat misschien wel volledig toegeschreven kan worden aan de pianiste). Een fijn begin van een enerverende nach.

Tijdens de Haagse Pop Nach worden natuurlijk ook de de Haagse Pop Prijzen (inderdaad weer drie verschillende woorden) uitgereikt. De popprijzen zijn verdeeld in drie categorieën: ‘Beste initiatief’, ‘Aanstormend talent’ en ‘Dé Haagse Popprijs’ (voor een band of artiest die het afgelopen jaar het ‘meest’ bereikt heeft en daarbij ook nog eens veel voor de stad ‘gedaan’ heeft).

De eerste prijs die vanavond uitgereikt wordt is die voor het ‘Beste initiatief’. Die prijs gaat vanavond naar het F.A.S.T. surfdorp in Scheveningen. Het is natuurlijk een beetje een bitterzoete prijs, aangezien F.A.S.T. over precies een week haar deuren zal sluiten. Geert Verhoeff van F.A.S.T. gebruikt zijn toespraak dan ook om iedereen die ooit iets met de broedplaats te maken heeft gehad te bedanken maar zegt ook dat de prijs ook vooral een aanmoediging moet zijn om nieuwe creatieve initiatieven te starten in de stad.

Rechtstreeks uit het juryrapport:
“FAST Surfdorp biedt sinds 2009 een podium voor jong talent en nieuwe evenementen. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot één van de meest bekende Haagse evenementenlocaties, niet alleen binnen de stadsmuren maar zelfs internationaal. Dit mede omdat F.A.S.T. een surfwalhalla is en daardoor veel bezoekers vanuit alle windrichtingen naar Den Haag heeft getrokken. F.A.S.T. Surfdorp is een belangrijke broedplaats waar bands en feestorganisatoren konden experimenteren en hun talenten konden ontwikkelen. Diverse bands waren graag geziene gasten, zoals huisbands Splendid en Piñata,maar ook grote namen als Jungle by Night en Will and the People. Uiterst zonde dat dit voor de stad verdwijnt. Deze prijs is een mooie geste als dank voor de mooie jaren.”

Na de uitreiking komen twee jongens het podium op lopen, maar het zijn niet de verwachte Kern Koppen. Dit is Badjekkah (kijken!), het duo dat al een tijdje bekend staan als de nieuwe muzikale funk/hip hop beloftes van dit moment. Als na een – indrukwekkend – muzikaal intro Guus en Frank het podium betreden wordt het duidelijk. Dit is Kern Koppen feat. Badjekkah of misschien (hopelijk) zelfs Kern Koppen 2.0 en dat is voor iedereen die van de ‘originele’ Kern Koppen hield goed nieuws (de twee acts stonden overigens al eerder samen op het podium tijdens de African Vibes festivals). Badjekkah geeft Kern Koppen net dat klein beetje extra dat het soms nodig kan hebben. Het is origineel, bij vlagen angstaanjagend muzikaal en vooral extreem vermakelijk.

In de Kleine Zaal is inmiddels Tears and Marble begonnen. De band groeit langzaam en gestaag (helemaal in lijn met de muziek) uit tot een act die niet meer weg te denken is uit het Haagse. Bella Hay siert overigens ook de cover van het boek ‘OFF The Hague’, het fotoboek over de Haagse ‘inner circle’ en dertig jaar Haags Pop Centrum. Alle acts die vandaag in de Grote en Kleine Zaal spelen zijn terug te vinden in het boek. Zo ook Monomyth: die band speelde hun dronende stonerrock die eigenlijk te groot is voor de Kleine Zaal, er kan dan ook geen muis de zaal meer in.

In Grote zaal mag Jasper Lieuwma (Playground Zer0) aan Son Miex de prijs voor ‘Aanstormend Talent’ uitreiken. Het juryrapport vertelt:

“De band Son Mieux heeft als frontman Camiel Meiresonne en dat is geen onbekende in de Haagse scnene, hij heeft voor zijn nog steeds jonge leeftijd al een behoorlijke staat van dienst. Met All Missing Pieces stond hij al op Beatstad, was hij te zien in videoclips op nationale televisie (kennen we TMF nog?) en genomineerd voor een 3FM award. De laatste jaren heeft hij met Soul Sister Dance Revolution vele harten gestolen. Nu is daar Son Mieux. Nog voordat de eerste single uitgebracht was heeft de act flink wat stof doen opwaaien en inmiddels uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Zonder twijfel de meest belovende act uit Den Haag van dit moment en alles wijst erop dat er in de komende tijd nog wel meer staat te gebeuren.”

Het winnen van de prijs wordt uitbundig gevierd, er wordt zelfs een liedje gezongen voor Chayenne van der Kooij, de jarige drumster van Son Mieux.

Na Son Mieux knalt Rosie het podium op, letterlijk. Rosie heeft een zwaar jaar achter de rug: drummer Willem Schenkeveld moest na een zwaar ongeluk de band tijdelijk verlaten en een optreden op Parkpop moest worden afgezegd. Het moet dan ook een machtig gevoel zijn om vanavond voor een volle Grote Zaal een ijzersterke show neer te zetten (met Blues Junkies-drummer Karel Dops als vervanger). In de zaal hoor je mensen vragen: "Zijn dit nou AC/DC-covers of eigen nummers?" En dat is waarschijnlijk het grootste compliment wat deze band kan krijgen.  

In de Grote Zaal is het inmiddels nog veel voller geworden, voor Splendid? Of voor de uitreiking van de Haagse Pop Prijs? Het zal wethouder Joris Wijsmuller waarschijnlijk weinig uitmaken. Vol vuur oreert hij over Den Haag als popstad, over F.A.S.T., over het HPC en over de winnaar van de Haagse popprijs: Koen Herfst. Helaas wil het filmpje niet direct starten. Filmpje? Ja, Koen Herfst is – natuurlijk – weer op tour en niet in staat de prijs in ontvangst te nemen. Gelukkig hebben we het juryrapport nog:

“Koen Herfst is iemand die zich achter de schermen keihard inzet voor de Haagse Popscene en heeft tussen de drukke bedrijven door ook nog even een nieuw festival met groot succes organiseert: het Herfstfest. Hij bracht zijn debuutalbum Back to Balance uit met alleen maar lovende kritieken in landelijke media en toert momenteel door heel Europa met zijn trash metalband Dew Scented. Bovendien drumt hij ook al jaren in de populaire death metalband IChaos, waarmee hij dit jaar ook nog eens nieuw album uitbracht. Niet voor niets is hij weer de tweede keer op rij verkozen als beste rock/metal drummer van de Benelux door slagwerkkrant.nl Maar het meest in het oog springende wapenfeit van afgelopen jaar is dat hij over de hele wereld getoerd heeft met Armin van Buuren: de Armin Only tour voor zalen met 20.000 bezoekers, van Ziggo Dome tot Madison Square Garden in New York, van Toronto tot Sidney en van St. Petersburg tot Johannesburg. Zulke wapenfeiten is niet voor iedereen weggelegd en aangezien Koen nog maar 32 jaar is belooft dit nog veel meer voor de toekomst.”

Splendid geeft een show weg die we van hen gewend zijn (inclusief het heen weer rennen in de zaal, wat van ons wel de nieuwe ‘sit down’ mag worden). Het plezier spat van het podium af en alle hits (want bij Splendid hebben we het gewoon over hits) komen langs. Na Splendid is de officiële Haagse Pop Nach afgelopen, maar in zowel de Kleine Zaal als in het Paardcafé gaat de afterparty door tot in de vroege uurtjes. Een geslaagde Nach, volgende jaar dus weer de Pop Nach als afsluiter van de Haagse Pop Week?