Interview: Roos Meijer over haar benefiet, Winter Warmte

“Er is geen winterkleding voor de vluchtelingen. Ik wilde daar wat aan doen.”

Tekst: Megan Loyd ,

Aanstaande vrijdag is het feest in de PIP, en dat is op zich niet heel bijzonder. Wat, of eigenlijk wie, het wél bijzonder maakt is Roos Meijer. Roos (22) organiseert deze avond namelijk om vluchtelingen in Noord-Griekenland te helpen. Het is daar inmiddels winter en er schijnt een groot tekort aan winterkleding te zijn. Dus om deze mensen te helpen komt Roos met een muzikale avond in de PIP met een indrukwekkende line-up. Vrijdag staan onder andere Son Mieux en Dakota op het podium van de PIP.

Afgelopen maanden is Roos bezig geweest met het inzamelen van winterkleding. Vanmiddag werd het allemaal opgestuurd naar Griekenland. ”Haha, ja ik heb net met een rol folie rond de pallets gerend om het allemaal verzendklaar te maken, maar het is gelukt!” We hebben afgesproken bij Zaal 3 en bestellen wat koffie, waarna we verder gaan over Winter Warmte en hoe het project tot stand is gekomen.

“Ik ben afgelopen zomer drie weken werkzaam geweest in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Mijn moeder en ik wilden graag een reis maken. We wilden niet perse drie weken op het strand liggen en bedachten dat we ook iets nuttigs konden doen. We kwamen uiteindelijk terecht in het Nea Kavala kamp in Noord-Griekenland.” 

"Al snel hadden we door dat er totale chaos heerste qua organisatie. De vrijwilligers gingen langs de tenten om de kledingmaten op te schrijven. Wij moesten vervolgens een zak met kleding gaan vullen, voor een heel gezin. Maar goed, een maat L, je weet nooit echt of iemand dat past. Het was een vaag systeem. Een paar maanden geleden, toen ik alweer terug was, hoorde ik dat er totaal geen winterkleding is. Ze hadden al sinds maart geen kleding meer binnen gekregen.”

Roos wilde helpen. “Ik wilde wat doen. Vrienden om mij heen vroegen zich af waar ze dan kleding konden doneren. Ik dacht erover na want zelf weet ik dat ook nooit. Je hebt wel van die bakken, maar dan vraag je je toch af waar je kleding dan terecht komt. Toen dacht ik, ik ga het gewoon zelf doen! Het was gewoon een heel spontaan idee. Ik ben gaan uitzoeken wat haalbaar was en heb collectiedagen in Amsterdam en Den Haag gehouden waar ontzettend veel respons op kwam. Heel veel mensen kwamen kleding doneren. Vooral omdat ze wisten waar het terecht zou komen.” 

Een grote hoeveelheid kleding opsturen is kostbaar. “Ik ben over geld gaan nadenken en over hoe ik dat ging ophalen. Ik wilde eigenlijk iets doen om het doel positief in de aandacht te brengen. Ik zit op het conservatorium waardoor ik heel veel leuke muzikanten ken. Ik dacht, waarom organiseer ik niet gewoon een evenement om dat geld op te halen?”

Maar ook een evenement organiseren kost veel geld. Was dat haalbaar om te doen? “Ik ben praktisch gaan nadenken. Uiteindelijk heb ik de bands gevraagd of ze voor niks willen spelen. De bands en de dj’s hebben allemaal volmondig ja gezegd. Ook met het idee dat dit dan hun manier is om een steentje bij te dragen. Dus dat is super. PIP heeft de ruimte beschikbaar gesteld.”

PIP dus. "Ik wilde het eerst in Amsterdam organiseren. Ik woon in Amsterdam en ken er veel mensen. Toen dacht ik er beter over na. Waarom zou ik het in godsnaam in Amsterdam doen? De locaties zijn ontzettend duur en ik voelde ook wel veel voor Den Haag, de grootste kledinginzameling deed ik ook in Den Haag. Ik heb een lijstje gemaakt met locaties, maar ik had al snel het gevoel dat de PIP een locatie zou zijn die er wel voor open stond, er is daar veel diversiteit. Ik regelde een gesprek met ze waaruit bleek dat ze er nog veel positiever in stonden dan ik al dacht. Ze vonden het een tof initiatief en wilde me helpen, ik hoefde me geen zorgen te maken."

“Qua nachtprogramma hebben ze me enorm geholpen. Ik zit vooral in de bandjesscene. Andrew van Velthoven, programmeur bij PIP, bracht veel tips qua DJ’s. Son Mieux komt spelen en Camiel (Son Mieux) wilde zelf ook nog wel komen draaien, dat was dus wel heel vet. Jaco Ono komt ook draaien en natuurlijk BANG BANG (Midnight Mau en Bella Hay).”

De bands heeft Roos zelf geregeld. “Ik had een hele lange lijst met bandjes gemaakt en nagedacht over wat ik wilde en welke richting ik het op wilde laten gaan. Ik wilde dat de bandjes bij elkaar zouden passen en ook mensen zouden trekken. Ik ben echter ook weer zo principieel dat ik eigenlijk alleen acts wilde boeken die ik zelf ook cool vind. Daarbij denk ik dat er ook veel mensen zullen komen voor het idee, voor het doel. Maar bij bijvoorbeeld Son Mieux dacht ik, dat past echt goed bij Den Haag. Ze komen hier vandaan, en hebben veel gedaan dit jaar.”

De zoektocht naar acts ging verder. “Daarna heb ik Dakota gevraagd. Ik vind de dames er goed bij passen, ze hebben net een EP uit en ze gaan lekker. Verder komt EUT. Die gaan waarschijnlijk niet veel mensen trekken, want niemand kent het nog, maar ik vind ze echt de shit, dus ik dacht fuck it, die moeten komen spelen! Op het conservatorium worden ze echt gehyped als de nieuwe grote band, maar de buitenwereld moet ze nog leren kennen. Ze hebben net een eerste single uitgebracht. Ik vind het ook wel cool als mensen weggaan met het gevoel dat ze een nieuwe vette band hebben ontdekt.”

Nieuwe bandjes ontdekken, gevestigde acts bekijken, bijdragen aan het verspreiden van winter warmte bij de mensen die dit het hardst nodig hebben. Er zijn genoeg redenen om vrijdag naar de PIP te gaan. “In februari ga ik voor tweeënhalf maand terug naar Griekenland om meer vrijwilligerswerk te doen. Maar voor nu kijk ik vooral uit naar vrijdag. Ik verwacht sowieso dat het een hele leuk avond wordt. Iedereen is er vanwege een super goede reden.”