Schollenpop is in de jaren steeds groter en groter geworden. Maar laten we beginnen bij het begin: de eerste editie in 1997. “Met één van de oprichters, Jaco, waren we op Kaderock. Hij kwam eigenlijk met het idee. ‘Dit moet ook in Scheveningen kunnen! Voor en door Scheveningers en niet in het toeristische gedeelte’. Er waren toen ook al veel activiteiten in Scheveningen, maar niet voor de mensen zelf. Toen hebben we binnen twee maanden alles geregeld. Zeker de eerste keer deden we dat met redelijk veel mensen in een heel kort tijdsbestek.”
Schollenpop maakt zich op voor jubileum editie.
Voor Scheveningers en door Scheveningers
Aanstaande zaterdag wordt de twintigste editie van Schollenpop gehouden op het Zuiderstrand bij Scheveningen. Ooit bedacht door een groep vrienden die een feestje voor en door Scheveningers wilde organiseren, maar inmiddels uitgegroeid tot een gevestigd festival waar menig – vooral de Haagse – artiest heeft gestaan. Wij spraken met Ramon Fehling, één van de organisatoren. Uiteraard blikken we vooruit naar zaterdag, maar kijken we ook terug op de afgelopen twintig jaar.
Ramon is verantwoordelijk voor de line-up en houdt zich dus vooral bezig met het boeken van de acts. Uiteraard gaat dit tegenwoordig wel iets anders dan dat het twintig jaar geleden ging. “Ik had nooit verwacht dat het is wat het nu is. Nu boek ik bandjes waar ik zelf naar luister. In het begin keken we vooral naar wat er een beetje bekend was in Den Haag en of we dat wel konden boeken. Dit jaar staat Danko Jones op het podium. Dat zijn artiesten waar je thuis gewoon een CD van hebt liggen, lang voor ik ze ging boeken.”
Twintig jaar acts boeken. Een hoogtepunt? “Toen wij het tiende jubileum gingen vieren wilde wij heel graag Fish (De ex-frontman van Marillion red.) boeken. We waren vroeger met z’n zessen altijd fan geweest van hem. We deden een bod en konden het echt niet geloven toen het was gelukt om hem te boeken. Dat was wel echt een hoogtepunt.”
Toch blijft het, ook met alle internationale acts, een prioriteit om veel Haags talent te boeken. “Het was in het begin belangrijk voor ons om veel Haagse bandjes op het podium te zetten. En dat is het nog steeds. Dit jaar staan onder andere Son Mieux en Pat Smith op de line-up.”
Het strandfestival mag dan inmiddels tot de gevestigde orde toebehoren en in de jaren zijn gegroeid, de sfeer is volgens Ramon hetzelfde gebleven. “Ik vergelijk het wel eens met andere commerciele festivals. Wij staan als festival organisatoren heel dicht bij elkaar, echt als vrienden. We kennen alle vrijwilligers; het zijn vaak vrienden, ouders, kinderen. En dat is wat wij ook uitstralen naar het publiek. Als je aan de bar staat, zijn het geen uitzendkrachten die daar een dagje staan te werken. Je kan ook gewoon een gezellig praatje met ze maken. Het publiek laat zich ook niet typeren. Jong en oud, maar ook vrienden groepen die Schollenpop als een jaarlijks terugkerende reunie zien. En ja, het strand hè? Je kan altijd even lekker de zee in duiken als je daar behoefte aan hebt.”
Het Scheveningse feestje is uiteraard wel afhankelijk van het weer. “Ja, we hebben wel eens in de hoeken gezeten waar de klappen vielen. Toen moesten we bands gaan bellen en vertellen dat het niet kon doorgaan vanwege een storm of omdat er een deel van het podium was weggewaaid. We hebben daardoor wel een paar slechte jaren gehad. Al ons spaargeld hebben we toen weer in het festival gestoken. Maar goed, dan staat het jaar erna The Deaf en de Kraaien op het podium en blijven we alsnog als festival groeien. Maar heel eerlijk, het maakt vaak niet uit welke band je neer zet, de sfeer is er. De muziekliefhebber zal altijd terugkomen.”
De line-up is dit jaar ook weer sterk. Maar kunnen we op de dag zelf nog iets verwachten vanwege het jubileum? “Misschien gaan we aan het einde van het festival voor het eerst iets speciaal doen, maar blijft nog even een verrassing. Voor de rest gaan we vooral de vrijwilligers in het zonnetje zetten. Zonder hen geen twintig jaar Schollenpop.”