Het paasweekend van 1 en 2 april 2018 stond Breda weer in het teken van de, 22e alweer, POBparade, met 55 optredens op 13 podia. Ook op Tweede Paasdag was er nog zat te checken in de stad. Bijvoorbeeld in Vulling het podiumdebuut van The Lost Child, gevolgd door Cold Buffet. We keken in De Speeltuin bij Freeloader en sloten traditioneel af in Het Hijgend Hert, waar dit jaar Skippabeat mocht knallen als hét stomende slot van de POBparade.

The Lost Child

The Lost Child, is eigenlijk een try-out van de nieuwe band rond Eva de Brouwer. Eva was tot voor kort nog drummer bij Delusionals en At First, maar koos voor nieuwe avonturen. Bij The Lost Child is ze frontvrouw, op bas en zang. Drummer Amadeus Johannis en gitarist Jelle van Steen (beide onder andere in Stince, Amadeus drumt ook bij Rank & File) ondersteunen haar bij de nummers die Eva schreef. Nummers met dominante baslijnen en een new wave ondertoon met inspiratie uit Nine Inch Nails en Brand New. De drums van Amadeus, de ijle indie gitaarsound van Jelle en een paar backing samples uit een laptop versterken een boeiend optreden, inclusief intro en outro, het half uur vliegt voorbij. Eva’s zangstem is soms wat voorzichtig, dan weer rauw en sterk, vooral bij de meer gesproken zangpartijen. The Lost Child is in elk geval eventjes gevonden in Vulling, Breda heeft kennisgemaakt met een fris geluid.

The Lost Child

Cold Buffet

De volgende act in Vulling is Cold Buffet, een poprock formatie uit Breda met covers en eigen werk. De band maakte vorig jaar zijn debuut op de POBparade en staat er nu weer, in Vulling. Het is de tweede huiskamer van zanger en frontman Marvin van der Plas (GoGo Yubari). Vooraf klinkt er veel nineties grunge en rock in een steeds voller lopend Vulling. Cold Buffet bestaat dan misschien nog niet lang, de mannen draaien al even mee. Als tweede spelen ze ‘My Own Worst Enemy’. Dat is dan nog een cover van LIT, ze spelen verder eigen werk: toegankelijke poprock met hier en daar blueslijnen en een heuse ballad. Marvin zet zijn rauwe stem vol in en krijgt zo het publiek mee. Halverwege vindt hij het zo heet, de koeling aan de bar moet even open: “We heten niet voor niet Cold Buffet.” Ze hebben slaatjes bij. “Net niet genoeg voor iedereen, denk ik. Je kunt het ophalen aan de bar bij Job.” Zijn vrouw en jongste telg komen afscheid nemen en Marvin laat hem even bij de microfoon. Om daarna te relativeren: “Je kind op het podium halen, zo goedkoop.” Cold Buffet is een vriendenclub die vanavond kwam om lekker te rocken en dat lukt. Bij het “we want more” is het buffet leeg. Alles wat rest, is een buiging.

Cold Buffet

Freeloader

De Bredase/Zundertse rockband Freeloader presenteerde een maand geleden nog de debuut EP ‘Bonneville Bastards’ en sluit deze POBparade af in De Speeltuin. Vlak voor het podium staan leden van de bevriende hard rock ’n roll band The Shabby Harry’s uit Steenbergen, drummer Alex van Overveld drumt immers ook bij hen. Alex draagt een Airbourne shirt, lead gitarist Thijs Mol een van AC/DC en dat is ook precies wat je krijgt: harde rock met punkrandjes en je voet vol op het gaspedaal. ‘Bonneville Bastards’ gaat dan ook niet voor niets over joyriden met snelle auto’s, bier drinken met je maten en feestvieren. Een barkruk gaat van voor tot achter in De Speeltuin, bassist Mischa Stachowitz stapt zo van het podium de bar op en Jasper Mouws schreeuwt zijn keel nog een keertje helemaal schor. Bij ‘Fuck What You Say’ krijgt hij brutaal weerwoord om te reageren met “Nou mevrouw…”, met een glimlach want Freeloader komt vooral om leut te maken en lekker te rocken.

Freeloader

Skippabeat

Skippabeat is de afsluiter van deze 22e POBparade die traditiegetrouw eindigt in Het Hijgend Hert. Bij binnenkomst is het al dringen geblazen, Skippabeat heeft een gezonde fanbase in de stad. De negenkoppige ska-band vond in Bonny Mahonie een nieuwe zangeres en is bezig met nieuw werk. Bonny ken je van Tio Gringo, waarbij ze ook al vaak de show stal in een grote band die gemaakt is om te feesten. En gefeest wordt er. Het Hijgend Hert heeft bij vlagen wat weg van een stoombad, een ambiance waar een uitbundige act als Skippabeat zich het beste bij voelt. Een mooie 22e POBparade had geen betere afsluiter kunnen hebben.

Skippabeat