Het paasweekend van 1 en 2 april 2018 stond Breda weer in het teken van de, 22e alweer, POBparade, met 55 optredens op 13 podia. Samen met POB hostte 3voor12/Breda dit jaar het podium in De Avenue met Serenader, There There, Windup Space, MacSwordfish én het allerlaatste optreden ooit van Cape. Speelde de Bredase rockband in december nog als voorprogramma van Nick Oliveri’s akoestische tour, na vanavond speelt Cape niet meer.

Tijdens de Bredase bands Serenader en Cape zat schrijver Daniël nog aan het familiepaasdiner, daarover hebben we geen tekst. Jammer, want het was vandaag echt het laatste concert van Cape, geen 1 april grap. Gelukkig hebben we de foto's nog. Cape deed zijn credo in elk geval eer aan:
“Zodra de instrumenten zijn ingeplugd is er nog altijd maar één optie. Ogen dicht, diep ademhalen en spelen alsof het je laatste kans is.”

There There

There There had in 2017 een goed jaar, waarin de band opnieuw December Tapes mee organiseerde. Die lijn trekt de band in 2018 gewoon door met voor het tweede jaar op rij een eigen optreden in Mezz, het vijfjarig jubileum, de finale van T-Strijd én in februari een optreden in Paradiso, wat voor de band een van de dromen was. Toetsenist Jeroen Stoot, vanavond in de zaal, verliet There There en met bassist Jorie Slagmolen kwam er een nieuw geluid binnen geslopen, ook omdat Tom  Gudde doorschoof naar toetsen, effecten en een gitaar vol vervormingen. Dat nieuwe geluid, iets minder new wave en meer alternatieve rock van nu, klinkt vandaag door in een sterke live versie van ‘The Trip’ en slot ‘DB Cooper’. Deze songs vormen, samen met ‘Whole Lotta Love’ van Led Zeppelin, ingestudeerd voor de T-Strijd in een krokant laagje There There, de hoogtepunten vanavond.

There There

Windup Space

Windup Space uit Oosterhout bracht op 1 maart single en video ‘Clouds’ uit, die qua alternatief rockgeluid in het verlengde ligt van de EP ‘The Only Thing We Have To Fear’ uit 2017. Windup Space is een stuk harder sinds de laatste keer dat we de drie live zagen. Goed ‘Sunlight’ is nog steeds de wat zonnigere punksong die het al was, een ouder nummer als ‘Cardiograph’ is gemener, met meer geweld van vooral gitarist en zanger Menno van Marle. De afwisseling en het temporiseren is nog steeds dik in orde en de hardere, expressievere toonzetting en uitstraling van Windup Space past de band prima.

Windup Space

MacSwordfish

MacSwordfish had in 2017 een zeer succesvol jaar, Casper, Victor en Mark wonnen de T-Strijd in Gebouw-T en de Bandboost in Bibelot Dordrecht, werden geselecteerd voor De Grote Prijs van Nederland én hun EP ‘UNCONVERTED’ kwam uit. De drie brengen onversneden blues rock uit Breda met knipogen naar The Black Keys en Triggerfinger. Het nieuwtje van vandaag: Steven van Marle (Windup Space) wordt de live drummer, waar Mark voorlopig vooral de studiodrummer blijft. Wat opvalt, is hoe MacSwordfish omgaat met het hoge podium met de trappen. Victor toont zich een volwaardig showman en de theremin die hij met zijn hand bedient en een knoppenkast die Victor en Mark gebruiken voor effecten, voegen muzikaal echt wat toe. De zaal is dan ook bijna vol en heeft er zo na middernacht veel zin in. Vooraan is het volop springen bij het slot van bijna pure stoner rock. Gevolgd door oudje ‘Dr. George And The Magical Antidote’ als toegift waarbij Victor door de zaal springt. MacSwordfish lijkt de grootste Bredase troef om de selectie van Popronde dit jaar te halen en met zo’n show en geluid moet dat haalbaar zijn.

MacSwordfish