De Bredase/Zundertse rockformatie Freeloader liet vrijdagavond 2 maart 2018 de officiële debuut EP ‘Bonneville Bastards’ met succes voor het eerst los, in café ’t Hijgend Hert. Compleet aangekleed met branded set en merchandise stand en voorprogramma’s van Rank & File en Outside Revelation. Helaas moest die laatste het laten afweten, zanger Gunther Uytterhoeven geraakte niet uit België door de plotse, felle sneeuwval bij de zuiderburen. Ook in Breda sneeuwt het als Rank & File aftrapt.

Sneeuw en kou buiten, maar binnen is het al snel opgewarmd: Rank & File heeft fans vlak voor het podium en laat de rapcore knallen. Wat begon als Rage Against The Machine coverband, heeft nog steeds raakvlakken met het genre dat vooral in de nineties hoogtijdagen kende. Dat komt voor een groot deel door de stem en het stemgebruik van zanger Leon Heesterbeek en min of meer dezelfde sociaal betrokken thema’s die de band kiest. Trap tegen de gevestigde orde en ‘Fight Back’, zoals het stevige slotnummer klinkt en enthousiast bijval krijgt vanuit het Hert. De nieuwe bassist Eduard heeft er al even veel lol in als de rest. Het nummer ‘In The Name Of My God’, ook van de debuut EP, is qua opbouw het stekst in deze set en gaat van rustig bouwend naar uitbarstingen met een dragende rol voor het gevarieerde, snelle gitaarspel van Peter Westerlaken.

- de tekst gaat verder onder de foto -

Rank & File

Freeloader

Freeloader pakt de release van het officiële debuut ‘Bonneville Bastards’ professioneel aan: alle versterkers hebben wel iets van de felgroene huisstijl en/of het bandlogo met de aap gekregen, de drumstokken zijn felgroen, er zijn behalve cd’s ook bandshirts te koop en naar het schijnt is de eerste videoclip onderweg. De band uit Breda en Zundert van zanger/gitarist Jasper Mouws, bassist Mischa Stachowitz, gitarist Thijs Mol en drummer Alex van Overveld opent met ‘Freeloader’ een theme song voor de band. Ze noemen Freeloader het resultaat van een triootje tussen Airbourne, AC/DC en Offspring en dat klopt: het is letterlijk een samensmelting van (hard)rock en punk met teksten over feestvieren, straatraces, vrouwen en lol maken, met meerstemmige koortjes en een hoog meezingbaarheid gehalte. Zanger Jasper weet dat en zweept het publiek op. De band geeft hart en ziel op het podium, zoals het hoort bij een presentatie van je debuut. En er is dankbaarheid. Bassist Mischa: “Bedankt voor de tourbus, pa!” Tijdens het optreden is de temperatuur nog wat gestegen in ’t Hert. Bij de toegift gaat het nog een keertje los, een beetje lomper. Met de middelvingers omhoog. “Ook jij moeders!” Jasper Mouws. Het luidruchtige slotnummer van vanavond, en ‘Bonneville Bastards’ heet dan ook ‘Fuck What You Say’ en wordt gretig ontvangen.