Mother's Finest is al 47 jaar een constante in de muziekwereld. In 1972 kwam hun debuutalbum ‘Mother’s Finest’ uit, dat op dit moment amper op vinyl te vinden is. Ook de latere albums sloegen aan bij verzamelaars en hun carrière ging als een speer. In thuisland Amerika bleef dit succes uit, maar in Nederland ontwikkelde ze zich tot één van de succesvolste bands in de jaren ’70. Hoewel ze niet overal meer in grote en volle zalen staan, heeft Mother’s Finest er nog altijd zin in. Zo ook op dinsdag 5 september in de Jupiler Zaal van Mezz, met support-act The Tightropes uit Groningen.

The Tightropes heeft de eer om de avond te openen. De Groningse band, nu Amsterdam, staat al sinds 2012 op het podium, vanaf de Popronde 2013 ging hun carrière in een stroomversnelling en de band bracht vorig jaar de EP ‘Burnout’ uit. De mannen beginnen veelbelovend aan hun optreden. Harde drums, snoeiharde gitaren en zuivere vocalen. Na het eerste nummer zwakt het alleen wat af. In plaats van zang lijkt het veel op gepraat, soms zit er zelfs een valse noot tussen. Jammer, want tijdens het eerste nummer was de bewondering nog groot. Maar laten we eerlijk zijn: de band heeft nog tijd zat om te groeien en het is natuurlijk ook wel spannend om voor zo’n grote band in het voorprogramma te spelen. Potentie is er, muzikaal zit het ook al prima in elkaar. Met meer optredens kan dit trio het nog ver gaan schoppen.

Stipt 21:10 uur gaan de lichten uit voor Mother’s Finest. Een voor een komen de bandleden het podium op. Zwembroeken, ouderwetse punkbroeken, gilletjes en een korset komen voorbij. Ook de voor de fans welbekende microfoonstandaards met led-lampjes zijn van de partij. Hoewel zangeres Joyce ‘Baby Jean’ Kennedy, zanger Glenn ‘Doc’ Murdock en gitarist Gary ‘Moses Mo’ Moore zichtbaar verouderd zijn, ze zijn allen rond de zeventig, hebben ze nog genoeg energie om een spetterende show neer te zetten met danspasjes, sprongen en een hoop grappen onderling. Zodra Doc per ongeluk in het Duits begint, joelt het publiek. Foutje bedankt. ‘Mickey’s Monkey’ wordt uit volle borst meegezongen en tijdens een mededeling aan Trump (“Rot op en haal die muur weg”) is het muisstil in de zaal. De interactie zijn ze in al die jaren van optreden nog niet verleerd. Waar ze vorige keer in Mezz in 2015 nog naar de verhalen van fans luisterden, spreken ze nu ook geregeld met een aantal. Zodra een man, genaamd Steve, het podium oploopt voor de toegift, wordt hij echter hard weggestuurd. Toch dragen ze een nummer aan hem op en grappen er nog even over na. De oude funkers zijn hun humor gelukkig nog niet verloren en dat is goed zichtbaar. Na de show nemen ze nog uitgebreid de tijd om het publiek te bedanken en handjes te geven. Eén meisje heeft uiteindelijk de tijd van haar leven. De band neemt haar mee backstage. Al met al een uitstekende show waar menig bezoeker nog graag aan terug zal denken.

Gezien: Mother’s Finest en The Tightropes. Mezz Jupiler Zaal, dinsdag 5 september 2017.