BUT Film Festival, het blijft altijd weer een verrassing wat voor soort bands er optreden en welke films er draaien in de Nieuwe Veste. Donderdag 31 augustus 2017 was het de beurt aan drie totaal uiteenlopende bands: Fake Billy & The False Prophets, The Sex Organs en The Experimental Tropic Blues Band. De afterparty werd verzorgd door dj-act Megathrive. Een gemengde avond om op terug te kijken.

Fake Billy & The False Prophets mocht de avond openen. Vreemd, want we hadden ze eerder als afsluiter verwacht door het succes van de afgelopen optredens in Breda (onze 3voor12/Breda clubavond, op Breda Barst en als voorprogramma van The Deaf in Mezz). De band staat de eerste minuut incompleet op het podium. Gitarist Mathijs Leeuwis ontbreekt, hij moest naar eigen zeggen nog even pissen. Ook niet onbelangrijk. Daarna is het een show zoals je van de mannen gewend bent: strak, energiek en retevet. We hebben het wel eens anders gezien op het festival bij bands, maar Fake Billy is zeker niet ‘BUT’. De band nodigt uit om te dansen, wat verschillende toeschouwers ter harte nemen. De ene vreemde armbeweging na de andere komt voorbij en meerdere keren moet je snel aan de kant gaan voor een springend persoon. Een leuke opening, het zou de afsluiter van de avond zou zijn.

Fake Billy and the False Prophets

The Sex Organs

De tweede band, The Sex Organs, is een band waar we heel nieuwsgierig naar waren. De omschrijving op Facebook zegt al genoeg: "This is as primitive as it gets - stand-up drum kit, a guitar and infectious lyrics about the sexual condition of the modern times we live in!" Oftewel: een hoop schunnige teksten met een penis en vagina op het podium. Ja, je leest het goed. Er stonden daadwerkelijk geslachtsdelen op het podium. Gehuld in een lading schaamhaar waar veel pubers jaloers op kunnen zijn. Teksten als "O-R-G-A…S-M-S" en "Masturbate" komen geregeld voorbij. De jongeren onder het publiek hebben vooral kunnen genieten van een welverstane seksles, de ouderen konden nog een hoop schunnige grappen maken om de avond nog net iets leuker te maken. Plezier hebben we in ieder geval wel met deze band. En eerlijk is eerlijk: het past prima op BUT.

De afsluiter is The Experimental Tropic Blues Band. Over deze band was eerder deze avond al de documentaire 'Spit'n'Split' te zien, je kon een combiticket. Hoewel de film veel beloofde, volgens de bezoekers die erbij waren, stelt de show helemaal niets voor. Niet gestemde instrumenten zorgen voor een enorm kabaal en onsamenhangendheid. Wat vooral mateloos irriteert, is dat de vocalen en de drums totaal niet met elkaar in verbinding staan. Iedereen speelt er maar op los, alsof het een stel losgeslagen apen zijn die voor het eerst met zijn allen op het podium staan. Jammer,we hadden er meer van verwacht als afsluitende band.

The Experimental Tropic Blues Band

Om deze dag toch positief te eindigen, blijven we nog even hangen bij de afterparty. Al snel is duidelijk dat dj Megathrive veel kan, maar dat het geluid op de binnenplaats van de Nieuwe Veste hem in de steek laat. Hij is gewapend met een klein mengpaneel en gameboys produceert hij oude techno, waar een handjevol mensen bij blijft kijken. De mensen die blijven kijken, staan ook geen moment stil. Toch roept iedereen steeds dat het geluid harder moet. Dat kan niet buiten op zo'n laat tijdstip. Dus hop, alles mee naar binnen en daar verder feesten.

Megathrive