De Bredase rockband At First was in juni één van de winnaars van de voorrondes van Breda Barst in Mezz. Vorig jaar stonden de vijf al op het festival, toen als afsluiter van het City Talents podium op de zondag. In februari verscheen het debuut ‘Dreams Inc.’, inclusief videoclip voor de titeltrack met livebeelden van Breda Barst. Drumster Eva ging, Ramses van Rijsewijk nam haar plekje achter de drums over. Met de energie die ze herkennen in bands als Halestorm, Rage Against The Machine en Parkway Drive is At First klaar om te knallen op Breda Barst.

Hoe gaat het met ‘Dreams Inc.’?
Davy Knobel: “Goed, still alive.”
Jamie Jochems: “We zijn bezig met videoclips, we vertellen ook op YouTube over de lyrics.”
Youri Valentijn: “Toen hij uit kwam, hadden we veel aandacht. Dat is nu wat minder, daarom maken we videoclips.”

Een nieuw gezicht: Ramses. Stel jezelf eens voor.
Ramses van Rijsewijk: “Ik ben  Ramses, de nieuwe drummer van At First. Ik heb hiervoor meerdere andere projecten gehad, At First is wel de eerste serieuze band waar ik bij aansluit. Davy heeft me op een feestje gevraagd en toen heb ik een paar audities meegedaan en het klikte. Ik was voornamelijk met metal en hard rock bezig. Ik  ben wel breed georiënteerd, maar kom altijd bij m’n hardrock en metal roots terug.”

Jullie hebben je eigen genre bedacht: mock. Wat is mock?
Jamie: “Mock is een genre combinatie van metal en rock dat de spot drijft met de maatschappij. Bij ons gaat het heel vaak over de toekomst, maar op zo’n manier dat je niet doorhebt dat het over het heden gaat.”

Je omschrijft op ‘Dreams Inc.’ doembeelden uit een apocalyptische toekomst. Wat zie je daar nu al van?
Jamie: “Waar ik heel erg mee zat, is het idee dat mensen een nummertje aan het worden zijn. En dat geld belangrijker aan het worden is dan mensen. Bijvoorbeeld de gasboringen in Groningen, waar wordt besloten het toch te blijven doen ondanks de risico’s die het voor mensen en hun omgeving met zich meebrengt. Dat er over de rug van mensen geld wordt verdiend. Wat je op veel plekken ziet, grote oliemaatschappijen die in het buitenland leefgebieden naar de tering laten gaan, door olielekken bijvoorbeeld. Een ander voorbeeld is dat we zien dat bedrijven steeds meer aan de macht beginnen te komen. Of kijk naar Donald Trump, daar is letterlijk een bedrijfsleider aan de macht van een land. In hoeverre is dat verstandig? Een bedrijf leiden is wat anders dan een land, het gaat om mensen en niet alleen om geld.”
Barry Bressers: “Denk ook aan de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld de zakenman die het bedrijf overnam dat aidsremmers verkocht, waarbij hij van de ene op de andere dag de prijs verhoogde van vijf dollar per pil naar vijfhonderd dollar per pil of zoiets. Die kreeg een rechtszaak tegen zich aangespannen, want heel veel mensen die afhankelijk waren van de aidsremmers werden opeens buiten spel gezet. Die konden ze niet meer betalen. Hun dagelijkse medicatie werd onbetaalbaar.”
Davy: “Of dat er medicatie wordt voorgeschreven terwijl mensen het niet per se nodig hebben, maar dat er geld aan verdiend kan worden. Zij bepalen dat voor jou, wij betalen het.”
Jamie: “Daar gaat ‘Land Of Ecstacy’ ook over. Daar is het zover doorgevoerd dat iedereen aan de medicatie is.”

Zijn dat thema’s waar je aan vast wilt houden voor een volgende EP?
Youri: “We blijven maatschappelijk gericht. We gaan veel spelen en kijken hoe we het toepassen voor nieuwe opnames. Het hoeft niet altijd negatief naar de maatschappij te zijn.”
Jamie: “Vaak wel. Bij ‘Dreams Inc.’ was het belangrijk om een overkoepelend thema te hebben zodat het een verhaal zou worden. Daarom hebben we met de thema’s doorgepakt op de EP en zo een apocalyptische wereld gecreëerd om een licht te schijnen op hoe het nu gaat.”

At First

Jullie hebben vorig jaar het City Talents podium afgesloten op  Breda Barst en nu sta je op main stage. Wat verwacht je daarvan?
Barry: “Veel mensen en een groter feestje. Fucking hell we staan op main stage, dat kan niet elke band hier in Breda zeggen. Het is een mijlpaal en een blijk van waardering van mensen uit de omgeving en de scene: “we vinden jullie goed genoeg”.”
Jamie: “We zijn heel dankbaar dat er mensen zijn die vertrouwen in ons hebben en de tijd nemen om naar ons verhaal te luisteren.”
Davy: “Toen we begonnen, hadden we als doel gesteld om op Breda Barst te spelen. Toevallig mochten we al na  anderhalf jaar op het City Talents podium optreden. Alleen nu, nu staan we écht op Breda Barst.”
Barry: “Nu zijn we via de Breda Barst kick-off door en hebben we het echt zelf verdiend. We zaten bij de selectie én we zijn uitgekozen. We hebben ervoor gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat is heel fijn.”

Ga je iets extra’s doen?
Barry: “Ik denk dat we allemaal nog harder tekeer gaan dan normaal. Nu met Ramses hebben we een beest achter de drums. De sound zal iets anders zijn dan voorheen, ook door de drums. Ik denk dat het iets meer progressief is, met meer body door interactie tussen drums en bas.”
Davy: “Ik denk dat het instrumentaal alleen al super interessant om naar te luisteren en als het één geheel is, vind ik het supervet. We spelen een half uurtje, dat wordt een energieke show.”
Barry: “Gewoon een half uur alles geven.”

Ook als er niemand staat…? Voorronde winnaars mogen altijd vroeg openen.
Barry: “Altijd, ook als er niemand staat, gaan we ervoor zorgen dat mensen naar voren schuiven. Dan maken we zoveel kabaal mensen dat ze vanzelf komen kijken.”
Youri: “We spelen ook weleens in kroegjes dat er vijf man staat, dan spelen we ook volle bak.”

Wat gaat er na Barst gebeuren?
Davy: “Schrijven aan nieuw werk. We hebben nu anderhalf jaar veel gespeeld, naast de EP opnemen.”
Barry: “we hebben een nieuw nummer al gemaakt: ‘Trauma’. We hebben weinig optredens gepland staan na Barst, pas in oktober en november. Daar tussenin kunnen we schrijven aan nieuw materiaal. Zeker nu met Ramses erbij. We hadden Eva en die had een bepaalde speelwijze en Ramses ook. Iedereen heeft nu nieuwe inspiratie en ideeën.”
Jamie: “En veel experimenteren.”

Wat zou je daarna nog willen, als je eerste doel was: spelen op Breda Barst?
Davy: “Eurosonic en Popronde.”
Jamie: “Voorprogramma’s spelen van vette  bands.”
Davy: "Op het moment zijn we daar minder mee bezig. We zijn even uit de running geweest en nu met Ramses erbij zijn we vooral aan het repeteren en zo snel mogelijk weer een stevige band te hebben.”
Jamie: “We willen dat het strak klinkt als we spelen, en focussen nu op dat erin krijgen.”
Davy: “We hebben natuurlijk wel de contacten warm gehouden.”

Voor Breda Barst speelde At First nog op Popelucht in Etten-Leur en Camp Lost, het introkamp van de NHTV in Breda, voor het tweede jaar op rij. Barry: “Dat was echt een publiek dat open staat. We hadden er onze eerste mosh pit ooit, we hebben er veel zin in!”

At First speelt zaterdag 16 september om 15:40 uur op het Amstel Podium.