Met KIEFF en The Homesick stond de line-up van Surf & Turf in Pier 15 voor afgelopen vrijdag al als een huis, begin maart kwam daar ook nog BLAHA uit Minnesota bij, voor de Amerikaanse smaak. Dj-team V00d00 GOLD draaide de plaatjes. Na twee zwoele lentedagen werd ook nog eens voorbeschouwd op de namen voor Surf & Turf Outdoor, op zaterdag 10 juni.

KIEFF

KIEFF zijn drie jonge gasten uit 071 (Leiden) die The Homesick al eerder begeleidden op hun tour. Ze houden van ‘kieffen’, maar wat is dat dan? Lekkere garage, lo-fi en psychedlische grooves bouwen en doortrekken, het openingsnummer lijkt qua gelaagd- en gerektheid wel op lokale groeibriljanten Passing Goat. Wars van publiek gewoon doen wat je wilt, onder psychedelische projecties. De zang is wat aan de schelle, soms onzuivere kant maar dat past wel bij het genre. Storender is de gitaarwissel na drie nummers, het stemmen van de nieuwe gitaar haalt de snelheid én de groove er even uit. Het is zwoel binnen, vlak voor de regen kort losbarst.

KIEFF

BLAHA

BLAHA is het soloproject van Mike Blaha, gitarist bij de surf-psych band The Blind Shake. Die band zagen we nog niet in Breda, hij heeft wel drummer Karl TeBeast  mee op tour gevraagd om de nummers te spelen die Blaha bij The Blind Shake niet kwijt kon. BLAHA is zwaarder en meer punk dan KIEFF, met een gitaar meer, maar ook meer ruimte voor het gitaarspel. Gitarist Dylan Rosen en Blaha verdelen de boeiende bluesy en uitstapjes uit de soms strakke patronen. Tegelijkertijd speelt de band als één geheel, voortbouwend op de stabiele bas van Allison Gunderson. Mike zelf geeft een geconcentreerde, gepassioneerde indruk, stopt de microfoon op een bepaald moment in zijn mond. Vertelt hardop dat hij er tegenop ziet om terug te gaan naar de Verenigde Staten. Buiten regent het even pijpenstelen. Met name de laatste drie nummers zijn hard en opwindend, normaal materiaal voor een losgeslagen Surf & Turf pit.

BLAHA

The Homesick

Het Dokkumse trio The Homesick kennen we al wat langer in Breda, van eerdere edities van Surf & Turf (Surf & Turf Outdoor 2016) of hun optreden in Grey. De psych-pop en noisey post-punk met rare invalshoeken is alleen maar gegroeid, nu debuutalbum ‘Youth Hunt’ net uit is en opnieuw speelde The Homesick kort voor het optreden bij De Wereld Draait Door. Album openingstrack ‘Half Aryan’ is een slepende gitaarpop song, perfect om ook een optreden mee te openen. De wisselwerking in zang tussen Elias Elgersma en Jaap van de Velde houdt het extra boeiend. Eigenzinnig, soms een beetje klinkend als de eighties, en catchy genoeg om op te dansen. Los dansen in tegenstelling tot de normale losgeslagen bende bij Surf & Turf.

En die namen voor Surf & Turf Outdoor op 10 juni? Die hoor je zeer binnenkort! Gezien: Surf & Turf: KIEFF, Blaha, The Homesick. Pier 15, vrijdag 31 maart 2017.

The Homesick