In Mezz spelen zondagavond 26 maart twee akoestische acts. Zanger en gitarist Boudewijn Bonebakker van de Nederlandse band Gingerpig staat als Dangling Man in het voorprogramma. John Garcia speelt ter gelegenheid van een nieuw unplugged album en is blij weer in Nederland te zijn.

Op het podium is een klein decor gemaakt. Een bank, twee stoelen, een tafeltje met kaarsjes en zelfs twee sanseveria planten. Het heeft verdacht veel weg van een typisch Nederlandse huiskamer opstelling bij familiefeestjes. Misschien is dit bewust gekozen, tijdens het concert spreekt John namelijk meerdere malen zijn liefde voor Nederland uit. Het had zelfs niet veel gescheeld of hij was hier gaan wonen. Dit heeft verder geen invloed op de muziek vanavond, deze klinkt onmiskenbaar Amerikaans. De muziek van Dangling Man sluit daar goed bij aan. Vanavond speelt zanger en gitarist Boudewijn Bonebakker een akoestische soloset met nummers van zijn band Gingerpig. Een aantal nummers zullen later in een andere uitvoering op een nieuw album verschijnen. Vooral het gitaarwerk klinkt vanavond prachtig en maakt nieuwsgierig.

John Garcia treedt John op met gitarist Ehren Groban. Zelf zit John rechtop in een stoel om zich volledig op de zang te concentreren. Er komen in deze set meerdere Kyuss nummers langs, John werd namelijk beroemd als een van de oprichters van de befaamde stonerrock act Kyuss, waar ook Josh Homme deel van uitmaakte, waaronder 'Green Machine', 'El Rodeo' en 'Gardenia'. John vertelt dat reacties van fans niet altijd positief zijn: “You made Gardenia sound like a ballad!”. Tijdens dit concert is er niks van die bewering waar. Zowel zang als het gitaarspel kennen dezelfde vurigheid als het originele nummer. Toch zijn deze nummers, in hun poging het origineel te evenaren, niet echt spannend om naar te luisteren. De originele nummers dreunen namelijk door en slepen je mee. Johns zang heeft nogal een ‘macho-gehalte’, waardoor enige kwetsbaarheid die een unplugged setting kan bieden niet doordringt. Dit onderstrepen ze door een covernummer te spelen van mede-macho Danko Jones. Het is bewonderenswaardig dat de afwezigheid van een backing band zo goed kan worden overbrugd. Gebrek aan inzet kan John en Ehren dan ook niet worden verweten. Zelfs geroep van een dronken man in het publiek lijkt ze niet veel te deren. Toeschouwers zijn zichtbaar aan het genieten. Beide mannen spelen met kunde en kracht, maar de muzikale ontroering lijkt vanavond na Dangling Man te zijn achtergebleven.

Gezien: John Garcia & Dangling Man. Mezz, zondag 26 maart 2017.