Record Store Day Breda '15: van Green naar Roots, Velvet en Grey

Heel veel keus in de stad

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Vijf deelnemende platenzaken in Breda dit jaar, na Amsterdam de meeste van het land. Met een bomvol programma en meer dan genoeg keus. Daniël Hereijgers ging op pad en nam zijn camera mee. Hij begon bij Green Vinyl, ging naar Roots, langs bij Velvet en eindigde bij Grey. Een uitgebreid fotoverslag met zeven acts: Nordmann, Eriksson Delcroix, Björn van der Doelen, Gingerpig, Awash, Capital Sentimental en The Homesick.

Bij Green-Vinyl.com, online webshop en een dag per week fysiek open, op het randje van Breda in Heusdenhout begint Record Store Day Breda 2015. De vier Gentse studenten die samen Nordmann vormen, geven een bevlogen, energieke sessie instrumentale jazz met indie en andere experimentele sounds in twintig minuten. Om iets over tienen ’s ochtend, Nordmann mag nog naar Hulst, Antwerpen en thuishaven Gent. Breda is in elk geval wakker! Ook Roots Mail Music zet zijn deuren vandaag open, voor muziekliefhebbers en toffe acts, we pikken de eerste twee mee. Rond het middaguur speelt koppel Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix als Eriksson Delcroix. Ze krijgen de winkel stil met ingetogen, schone country- en folksongs. Hier en daar een schoonheidsfoutje, dat gecompenseerd wordt met de charme van de nabije setting. Björn van der Doelen weet daar vervolgens ook wel raad mee en windt met zijn rake verhalen en innemende Brabants-talige liedjes iedereen om zijn vingers. Zie ook onze recensie van zijn optreden op Rauw Hees Teder. Liedjes over “ons ma”, “ons pa” en zijn lief. En och, was hij maar Bruce Springsteen… Het “Bruce Springsteen applaus” is gul, Van der Doelen is zelf een baas! Op naar Velvet, waar de artiesten buiten spelen op deze zonnige dag. Gingerpig begint ietsje later, de solo-set van Boudewijn Bonebakker voelt daardoor als een bonus. Toch blijft de afstand tussen publiek en Gingerpig groot. Winkelend volk passeert, een tuffende scooter rijdt langzaam voorbij. Bonebakker haalt veel betekend zijn wenkbrauwen daarover op. Desalniettemin, mooi om onverwacht mee te pakken. Gingerpig begon bij Tunes Ville en heeft naast dit straatoptreden nog vier Record Store Day optredens te gaan.

Geert van der Burg neemt daarna het stoeltje aan de Tolburgstraat over. Ook hij vertegenwoordigt solo zijn band: Awash in dit geval. Geert weet wel het publiek op amicale manier dicht rond zich te krijgen met zachte, verkleinde popsongs. En hij grijpt zijn kans de EP-release in Mezz op 17 mei aan te kondigen, die songs voor kleine Ava bevat, zijn dochtertje op de arm van Geerts vriendin in het publiek (meer foto's van Awash zien? Check ook ons fotoverslag). We sluiten af in Grey, aan het Van Coothplein. Tussen de verzameljuweeltjes op vinyl is het dringen in de voormalige huiskamer van eigenaar Marthy Coumans. Na 16:00 uur laat het Zeeuwse Capital Sentimental de muren bijna trillen met een set van lange, some heel lange rocksongs met flarden stoner en psychedelica en een scheut electronica. Hard rocken in een vol huis. Die ambiance valt ook het piepjonge trio The Homesick uit Dokkum ten deel. Garage poppunk, zelf noemen ze het ‘loftpop’ met een toffe uitstraling en vol energie. Helaas, The Homesick moet nog naar Eindhoven voor een optreden in Het Stroomhuis waar ook Rats On Rafts speelt, deze talentvolle jonkies hadden gerust nog wat extra liedjes na sluitingstijd mogen spelen.