Zaterdag 18 februari liep de kantine van skatepark Pier 15 weer eens vol voor Iguana Death Cult. De band kwam haar debuutalbum presenteren na twee dagen eerder Rotown Rotterdam uit te verkopen. ‘The First Stirrings Of Hideous Insect Life’ heet hij en bereidt de weg voor de Iguana’s voor naar succes. Met bevriende bands Charlie & The Lesbians en Creepy Karpis als werkvoorbereiders en de mysterieuze Smudged Toads als afbouwers, maakten zowel Iguana Death Cult, als de Pier en het trouwe publiek zich op voor een stomende avond.

Vooraf: beetje jammer voor garage rockfans dat traumahelikopter vanavond ook in Breda speelt en wel in Mezz. Dat gezegd hebbende: Charlie & The Lesbians opent het bal in Pier 15. Het is Iguana Death Cult frontman Jeroen die de aankondiging doet: “Laat je horen voor homo-emancipatie en laat je horen voor Charlie & The Lesbians.” De Eindhovense fuzz punk- en garageband is hard en een beetje gek, maar wel lekker. Zanger en frontman Charlie trekt de meeste aandacht naar zich toe, in zijn blote bast met de microfoonkabel rond zijn nek, dan weer als een rups kruipend over de vloer.

De Zwolse rockers van Creepy Karpis, kennen we nog van Iguanarama, toen Iguana Death Cult het tweede podium, hun eigen brandweerbus, cureerde op Surf & Turf Outdoor 2016. Het swingt meer en voorzichtig dansen mensen een beetje mee, helemaal bij ‘Can’t Stand Still’ natuurlijk, waar net geen pit begint. Nog steeds goed en melodieus, maar de krachten worden duidelijk nog even gespaard.

Charlie And The Lesbians

Iguana Death Cult kent de gedroomde start die we van de vier kennen en al na een paar tonen is het beuken, zweten, glijden en plakken in de pit geblazen. De temperatuur binnen gaat tijdens de albumpresentatie een paar graden omhoog. Pier 15 hartje Iguana Death Cult en andersom. Of het nu voor de single release van ‘Sirens’ / 'Seven Tongues' is, waarbij zanger en frontman Jeroen Reek gebraad serveerde of Surf & Turf Outdoor op de parkeerplaats annex tankstation, het publiek is er altijd. De bekendste nummers trekken wel extra de kar, zoals ‘Seven Tongues’ dat ook op ‘The First Stirrings Of Hideous Insect Life’ staat en single ‘Tin Can’ en natuurlijk het smakelijke zanglijntje in ‘Sirens’. De band speelt geconcentreerd en laat genoeg ruimte voor de gekte van hun eigen combinatie en mix van garage, psych met surf. De tweede stem van gitarist Tobias Opschoor geeft een goeie tegenhanger voor de altijd aanwezige Jeroen. De vloer is geïmpregneerd met bier en zweet en de albumrelease is een feest. Waarom naar een stomende US garage bands als The Oh Sees luisteren als je ook Iguana Death Cult hebt, die vaker in jouw buurt de boel op stelten zetten? O ja, de nieuwe clip ‘Whispers’ gaat vandaag in première bij 3voor12. Wij vinden hem vet!

Smudged Toads is heel anders dansbaar en prima voor een after party, met laserlichten en twee groen geschminkte Rotterdammers die vanuit de rook glibberige dansmuziek brengen voor een wat minder uitbundig publiek op de plakkerige vloer. Een beetje industrial, nog steeds een beetje underground en qua smaak passend bij de rest van de schmutzige avond.

Gezien: Iguana Death Cult release ‘The Hidden Life Of Hideous Insects’, Charlie & The Lesbians, Creepy Karpis, Smudged Toads. Pier 15, zaterdag 18 februari 2017.